Startsida  Reptil  Terrarietillbehör  Spindeldjur

Tillbehör för spindlar

Att hålla spindlar är en intressant och givande hobby! Spindlar är till skillnad från många andra husdjur tysta och dessutom anspråkslösa vad gäller utrymmeskrav. De flesta arter är solitära och lever sitt liv i ensamhet förutom vid parning. Således kräver de inget socialt umgänge med människor heller utan trivs bäst med att göra sånt som spindlar gör, vilket till största del är att vänta på byten eller se om sitt bo. Alla spindlar (utom en art!) är utpräglade rovdjur och lever uteslutande på en diet bestående av olika insekter. Många arter som hålls som sällskapsdjur äter samma typ av insekter som man ger till reptiler, det vill säga syrsor, kackerlackor, olika larver etc.

Spindeldjur

Hur stort vivarium behöver de?
Det finns inga lagar för hur stora terrarium leddjur som spindlar och insekter ska ha, men en vanlig riktlinje är att ett terrarium för marklevande spindlar ska vara tre gånger spindelns benspann på längden och två gånger spindels benspann på längden. Således ska en spindel med ett benspann på 10 cm ha ett terrarium som är 30 x 20 cm. Trädlevande spindlar kräver större höjd än marklevande spindlar. Marklevande spindlar kan ramla och skada sig ifall terrariet är för högt.

Ett “klassisk” terrarium för spindlar är 30*30*30 cm. Det är tillräckligt stort för att rymma tillräckligt med bottensubstrat för grävande och marklevande arter. Grävande och marklevande spindlar behöver bottensubstrat med stort djup så att de kan skapa bohålor och grottor där de kan ligga i bakhåll för byten. Samtidigt har det tillräckligt stor höjd för trädlevande arter. Spindlar som bygger nät kräver rötter, grenar och annat att fästa nätet vid. Det är viktigt att inreda terrariet på ett sådant sätt att spindeln får möjlighet att utöva sitt naturliga beteende.

Bottensubstrat
Ett bottensubstrat ska kunna hålla en för arten lämplig fuktnivå vilket oftast betyder att man behöver man blanda flera olika typer av substrat. Torv eller kokosfiber, sphagnum och sand i olika proportion som man blandar ihop själv är ett populärt alternativ som även inte rasar ihop alltför lätt ifall man håller grävande arter. Vill man ha grottor och hålor med större stadga är Excavator clay eller andra lerprodukter som går att forma att föredra, återigen beroende på ifall det passar artens behov av fukt.

Värmelampa eller värmematta?
Många spindlar trivs alldeles utmärkt i rumstemperatur. Vill man ha en högre temperatur i terrariet så kan man använda en värmematta eller en värmelampa. Oavsett vilket man väljer bör man vara försiktig för spindlar är känsliga för uttorkning. En värmematta monterar man bäst på sidan av ett spindelterrarium, men de har nackdelen att de såklart inte avger ljus. Med en värmelampa får man både ljus så att man kan simulera dygnsrytm och värme, nackdelen är att de inte ger värme på natten (om det behövs). Man kan reglera effekten hos värmelampor och värmemattor med en dimmer eller en termostat. För värmelampor kan man även reglera avståndet till terrariet ifall utrymmet finns.

Behöver spindlar UV-ljus?
Det rådande kunskapsläget och den allmänna uppfattningen är att spindlar, till skillnad från reptiler, inte behöver en UVB-lampa. Det finns dock hoppspindlar som kan se UV-ljus och bland annat använder det vid parning och forskning från 2020 visar att fågelspindlar kan se fler färger än vad vi tidigare trott. Vissa spindlar fluorescerar under UV-belysning vilket kanske antyder att UV-ljuset ändå har någon roll att spela i deras beteende och hur individer inom samma art interagerar.

Att åtminstone vissa arter använder vitamin D3 är klarlagt men hur de tillgodogör sig vitaminet och hur mycket de behöver är för tillfället okänt. Det anses möjligt, men osannolikt, att de syntetiserar det genom exponering för ultraviolett strålning. Det är troligare att det sker via födan.

Är spindlar giftiga?
De enda spindlar som saknar giftkörtlar är spindlar i familjen krusnätsspindlar. Däremot är det bara 0,48% av världens 42000 spindelarter som har ett gift som är kraftigt nog för att vara farligt för människor. Bettet i sig kan såklart vara smärtsamt även om giftet inte är farligt, och man bör undvika att bli biten eftersom giftet kan framkalla allergiska reaktioner och anafylaktisk chock hos vissa personer. Sådana reaktioner tenderar att bli vanligare ju fler gånger man blir biten.


1 2 

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan