Det innebär även att man slipper använda olika typer av reflektorer. Något som också kan vara till fördel är att en LED-armatur inte utvecklar lika mycket värme som traditionell belysning.
Olika tillbehör och programvara gör att man får större möjligheter att kontrollera sin armatur än vad man har med en enkel timer och vanliga dimmers. Flera olika tillverkare av akvarietillbehör och LED-belysning har i sitt sortiment nedladdningsbara appar som gör att man på ett enkelt sätt kan programmera solens upp- och nedgång eller ändra belysningens färgtemperatur via Wi-Fi.
En nackdel med LED är att det oftast inte går att byta ut komponenter eller laga trasiga LED-dioder utan hela armaturen måste kasseras ifall det är något som går sönder. En annan aspekt som kan upplevas som en nackdel är att de ofta är dyrare i inköp än äldre typer av belysning men å andra sidan så har de en betydligt lägre driftskostnad och livslängd.
Man ska vara medveten om att LED inte räcker som belysning för arter som har behov av UVB-ljus. Däremot fungerar LED utmärkt som allmän belysning men bör för de flesta arter komplementeras med en riktig UVB-belysning (ett populärt val är HID). En annan typ av lampa som kan användas i kombination med LED för att uppnå en högre temperatur i terrariet är någon typ av värmelampa.