Startsida - CyberZoo  Reptil  Terrarium

Terrarium & Terrarier

Ifall du vill köpa ditt terrarium online hos oss har du ett stort urval av både billiga och snygga terrarier. Oavsett om du köper små terrarium eller stora terrarium så kan du beställa med hemleverans, vilket gör det kanske ännu smidigare än att behöva åka till en lokal specialbutik för terrarium & reptiler. Vi skickar terrarier till alla orter i hela Sverige!

Terrarium

Terrarium & Terrarier

Ett terrarium är en sluten miljö, och faktiskt kan användas för att illustrera hur ett ekosystem fungerar. Inne i ett terrarium kan många olika naturliga processer pågå, som fotosyntes och vattnets kretslopp. Vattnet i terrariet återvinns, och går från flytande form till gas och tillbaka till flytande. Detta sker eftersom fukten i luften kondenserar på terrariets glasväggar, returneras sedan till marken och tas sedan upp av växternas rötter.

Vi har många olika modeller av terrarier, där du får möjlighet att följa dina reptilers fantastiska värld på riktigt nära håll. Vi hjälper dig gärna om du har svårt att välja modeller och tillbehör till terrariet. Här hittar du vårt eget favorit terrarium från Exo Terra.

Vad är en reptil?

Reptiler, eller kräldjur som de också kallas, räknas inom taxonomin som en klass växelvarma ryggradsdjur. Det betyder att de inte själva kan reglera sin kroppstemperatur utan behöver hjälp av omgivningen för detta. I ett terrarium görs det helst med värmelampor av olika slag.

Vilka är de mest populära terrariedjuren för terrarium?

De mest populära ödlorna är tveklöst Leopardgecko och Skäggagam, som båda är lämpliga för nybörjare. I kategorin ormar är Majsorm och olika arter av boa- och pytonorm vanliga. Bland groddjuren kommer den lite udda Axolotl högt upp på många listor, men även olika typer av pilgiftsgrodor och salamandrar. Den ryska stäppsköldpaddan blir inte särskilt stor och är en lättskött art för den som gillar sköldpaddor.

Andra vanliga husdjur för terrarium är olika typer av spindlar, skalbaggar, skorpioner, eremitkräftor och bönsyrsor.

Vilka levnadsmiljöer kan man återskapa i ett terrarium?

I ett terrarium kan man simulera en rad olika biotoper. I de allra flesta fall så avser ett terrarium en torr livsmiljö för kräldjur eller insekter som spänner mellan dagaktiva ökendjur till nattaktiva geckoödlor i regnskogen. Vissa djur kräver en kombination av ett akvarium och ett terrarium, det vill säga en torr landdel och tillgång till ett område med vatten. Sådana vivarium kallas paludarium.

Hur inreder man ett terrarium för terrariedjur?

När man inreder ett terrarium finns det stort utrymme för kreativitet, men de flesta försöker så långt det är möjligt att efterlikna husdjurets naturliga miljö. Terrarieinredning erbjuder många alternativ för att skapa en autentisk miljö.

Hur stort terrarium behöver jag?

Storlekskraven ser såklart olika ut för ormar, ödlor, amfibier och insekter men varierar även mellan olika arter inom samma släkte. Här finns en generell redogörelse för vilket levnadsutrymme olika reptiler i terrarium behöver. Tabellerna är bland annat hämtade från Jordbruksverkets dokument L80, och terrariet får självklart gärna vara större än de angivna måtten. Läs mer på hur stort terrarium behöver min reptil.

Observera att det är upp till djurägaren att hålla sig ajour med gällande bestämmelser och vi rekommenderar därför att alltid kontrollera uppgifter och bestämmelser direkt på Jordbruksverkets hemsida.

Vilka tillbehör behövs i ett terrarium?

Ett gott råd är att först och främst bestämma exakt vilken art av orm, ödla, amfibie, spindel eller annat som du vill ha i ditt terrarium, eftersom det råder stora skillnader i vilka krav olika djur har på sin levnadsmiljö.

De miljöfaktorer som behöver kontrolleras i ett terrarium är belysningen, luftfuktigheten och temperaturen. Vilka nivåer av dessa som bör hållas är helt och hållet beroende på vilket husdjur man valt och det är därför av största vikt att man läser på ordentligt innan man köper tillbehör. Belysningsförslag för vanliga reptilarter.

Dessutom har man som djurägare en skyldighet att tillhandahålla en livsmiljö som gör det möjligt för djuret att utöva sina naturliga beteenden. Det kan betyda att det måste finnas gömställen, ställen att klättra på och bottensubstrat att gräva i.

Terrariebord

För att hålla ditt terrarium stabilt och säkert, rekommenderas ett terrariebord. Dessa är designade för att stödja vikten och storleken av olika terrarier.

Olika modeller av terrarium & terrarier

Vi erbjuder flera modeller av terrarier, inklusive Akwaland, Exo Terra, Reptile Nova, Repti Zoo, och Zqare.

Terrarieväxter

För att skapa en naturlig och hälsosam miljö, överväg att lägga till terrarieväxter. Dessa växter hjälper till att upprätthålla luftfuktigheten och ger ett naturligt gömställe för dina husdjur.


1 2 3 

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan