Startsida - CyberZoo  Guider, videor och tips  Alla skötselråd för terrariedjur  Spindeldjur  Blå babianspindel (Monocentropus balfouri) - Skötsel och fakta
Blå babianspindel på spindelnät

Blå babianspindel - Skötsel och fakta 

Detta skötselråd för Monocentropus balfouri och är skrivit av veterinären Jesper Agner Arnö

Blå babianspindel - Inledning

Monocentropus balfouri eller Blå babianspindel är en medelstor ”Old world” spindel från ön Sokotra. Sokotra tillhör Yemen, men ön ligger faktiskt närmare Somalias nordöstra kust. Monocentropus balfouri är en relativt populär art i fångenskap, bland annat då det är en lättskött och ”tålig” art. Den anses dock inte vara lämplig för nybörjare då det är en snabb art som kan vara ganska defensiv. 

Klimatet på Sokotra är som utgångspunkt relativt varmt och torrt. Då M. balfouri alltså inte är någon skog/regnskogsart behöver denna spindel högre temperaturer, men lägre luftfuktighet än många andra fågelspindlar. Temperaturer dagtid bör ligga omkring 26-28°C året runt, och nattemperaturer mellan 20°C och 24°C, beroende på årstid. Blå babianspindel är en duktig grävare, och kan konstruera gångsystem under jord, med flera in- och utgångar. Arten täcker även ofta snabbt stora delar av sitt terrarium med nät. 

Honor kan leva i upp till 14 år, medan hanar som regel bara lever i 3-4 år.  

Utbredningskarta

Utbredningskarta för Psalmopoeus irminia

Information om Blå babianspindel
Vetenskapligt namn Monocentropus balfouri
Svenskt namn Blå babianspindel
Familj Theraphosidae (Fågelspindlar)
Släkte Monocentropus
Livslängd Hanar 3-4 år, Honor 12-14 år
Ursprung Ön Sokotra, utanför Yemen
Fullvuxen storlek 6-7 cm i kroppslängd, 16-18 cm i benspann
Föda Insekter och andra ryggradslösa djur
Aktiv Nattaktiv
Miljötyp Marklevande/grävande

Blå babianspindel - Utseende och beteende

Bakkroppen och de första segmenten av benen är hos vuxna djur är täckt med cremefärgade/bruna hår. De yttre segmenten av benen är mörkt metalliskt blåa och framkroppen är blågrå. Liksom övriga ”Old world” spindlar saknar arten brännhår (som ju är vanligt hos ”New world” spindlar). 

Som de flesta andra fågelspindlar är M. balfouri framför allt är aktiv på nätterna. På dagarna gömmer de sig i sina hålor. Skötsel och utfodring kan med fördel utföras strax innan belysningen släcks i terrariet. 

Monocentropus balfouri är en av de få fågelspindlar som oftast fungerar bra att hålla i grupp, speciellt om spindlarna har vuxit upp tillsammans. Honorna skyddar även sina ägg och ungar, och fångar till och med mat till ungarna.  

Det är inte lätt att hitta pålitlig information om giftet hos den Blå babianspindeln, men det är troligen tillräckligt starkt för att kunna påverka en människa vid ett bett. Du bör alltid undgå att stressa din spindel och vara ytterst försiktig vid hantering av spindeln och arbete i terrariet. Ha respekt för din spindel, och låt den vara i fred om den visar tecken på att den är stressad av dig. Detta är ingen art som är lämplig att hantera med händerna. Använd en alltid transportbehållare av något slag om du behöver flytta spindeln. 

Blå babianspindel i terrarium

Blå babianspindel - Terrarium

Åt en vuxen spindel bör man ha ett terrarium som är minst 45x45x45 cm, och gärna större. Man bör erbjuda ett djupt bottensubstrat (minst 10 cm, och gärna ännu djupare, speciellt till vuxna individer), bestående av till exempel en jord och sandblandning blandad med kokosfibrer eller liknande. Sträva efter att åstadkomma en fuktgradient i bottenmaterialet som går från lätt fuktigt i botten till torrt vid markytan. I ett terrarium med en, eller flera M. balfouri kan man med fördel låta bottenmaterialet bli nästan helt torrt mellan vattningarna. Hur ofta du behöver vattna/duscha beror på omgivande temperatur, hur mycket bottensubstrat du har och hur mycket du vattnar varje gång. Vi rekommenderar att du vattnar åtminstone en gång i månaden och duschar lätt oftare än så. Fukta lite extra när spindeln ska ömsa.  

Det måste alltid finnas en grund skål med rent vatten i terrariet. 

Inred med gott om gömställen såsom barkbitar, rötter, korkrör, löv etc. 
Levande växter är också utmärkta gömställen och hjälper till att hålla en bra luftkvalitet samt fuktiga mikroklimat. Man ska dock var medveten om att denna art är duktig på att möblera om i sitt terrarium, och gärna täcker det mesta med nät, så använd robusta växter och ge spindeln gott om plats. Tänk på att det krävs adekvat belysning om man ska få levande växter att klara sig i terrariet, och du bör använda växter som klarar lite torrare miljöer. 

Använd en svag värmelampa för att öka värmen i terrariet under dagtid (mät noggrant och regelbundet så att terrariet inte blir för varmt). Behöver du få upp värmen under natten kan du använda en ”heat projector” som ger värme utan ljus, eller en värmematta. Tänk dock på att spindlarna gräver ner sig för att komma undan värme och för att uppsöka fukt. Placera därför alltid en eventuell värmematta på sidan av terrariet, och inte på undersidan. 

Utfodring

Som de flesta andra fågelspindlar är Monocentropus balfouri en opportunistisk bakhållspredator som i naturen primärt lever av andra ryggradslösa djur.  

I fångenskap kan man utfodra med olika typer av insekter såsom kackerlackor, syrsor, gräshoppor och zophobas. 

När spindlarna är små kan man ge bananflugor och nykläckta syrsor, men ungarna växer snabbt och kan snart börja ta större byten. 

Man kan med fördel ha “städare”, t.ex. hoppstjärtar och andra mindre djur i terrariet tillsammans med spindeln. Dessa småkryp hjälper till att äta upp de rester som blir kvar när spindeln har sugit ut innehållet ur foderinsekterna. 

Ömsning

Liksom alla andra leddjur ”ömsar” spindlar regelbundet sitt exoskelett.  

Innan en spindel börjar ömsa går de in i en fas som på engelska kallas ”pre-molt”. Det är då inte speciellt ovanligt att de börjar matvägra. Under denna period brukar de ofta gömma sig i sina hålor. 

När det sedan är dags för själva ömsningen gör de en ”säng” av spindelväv som de sedan lägger sig på rygg i, för att sedan sparka av sig det gamla exoskelettet. Under denna period kan det vara bra att hålla lite högre luftfuktighet i terrariet då det förenklar processen för spindeln. 

Man bör även vara noga med att plocka bort all levande föda som kan finnas kvar i terrariet. En del insekter kan skada spindeln då den är mycket sårbar under och en kort tid efter ömsning. 

Avel av Blå babianspindel

Precis som med alla andra spindlar så måste man vara noga med att mata honan ordentligt innan man sätter ihop spindlarna för parning, annars finns det risk att honan äter upp hanen. Honan bör ha ömsat max 2-3 månader innan parning, annars är chansen liten att det lyckas. 

Ett bra sätt att börja med är att sätta hanen i en egen liten burk som man placerar in i honans terrarium. Låt hanen sitta där i cirka 24 timmar för att se om honan visar något intresse för honom, och för att se om hanen börjar trumma med pedipalperna eller benen. Hanarna hos många fågelspindlar trummar med benen utanför honornas hålor, som en del i uppvaktningsbeteendet i förbindelse med parning. 

Om spindlarna visar intresse för varandra så kan man öppna hanens burk och släppa in honom till honan. Se till att hanen har chans att fly efter parning för att minska risken för att honan äter upp honom. 

Fågelspindlar parar sig ”ansikte mot ansikte” så att säga. Hos de flesta arterna har hanarna speciella ”sporrar” på undersidan av det främsta benparet som de krokar fast i honans gifttänder. Sedan lyfter hanen honans framkropp så att han kan komma åt hennes könsöppning med sina pedipalper. Könsmogna hanar spinner ett speciellt nät på pedipalperna, som de sedan deponerar spermier i. Vid parning för hanen in nätet i honans könsöppning, varpå hans spermier överförs till honan. 

När parning skett bör spindlarna separeras igen.  

Efter en lyckad parning kan det dröja 2-5 månader (beroende på temperatur och födotillgång) innan honan producerar en äggsäck med ca 400-1000 ägg i.  

Ungarna (nymferna) är små, ganska orörliga och helt vita när de kläcks. Efter några dagar blir de mörka och genomgår sin första ömsning, för att sedan bli mer mobila. 

För att könsbestämma fågelspindlar kan man följa denna guide.

Vad är den vetenskapliga benämningen för Blå babianspindel?

Den vetenskapliga benämningen är Monocentropus balfouri.

Hur länge lever Blå babianspindel?

Hanar lever 3-4 år, medan honor kan leva upp till 12-14 år.

Var kommer Blå babianspindel ifrån?

Den kommer från ön Sokotra, utanför Yemen.

Vilken miljö föredrar Blå babianspindel?

De lever i varma och torra miljöer och är marklevande samt grävande.

Vad äter Blå babianspindel?

De äter insekter och andra ryggradslösa djur.

Är Blå babianspindel lämplig för nybörjare?

Nej, den anses inte vara lämplig för nybörjare eftersom den är snabb och kan vara defensiv.

Hur stort terrarium behöver en Blå babianspindel?

Ett terrarium på minst 45x45x45 cm rekommenderas, gärna större.

Kan Blå babianspindel hållas i grupp?

Ja, de kan oftast hållas i grupp, speciellt om de vuxit upp tillsammans.

Hur ofta ska man vattna och spraya terrariet?

Vattna minst en gång i månaden och spraya lätt oftare. Öka fuktigheten när spindeln ska ömsa.

Är Blå babianspindel giftig för människor?

Giftet är inte väl dokumenterat, men det kan vara tillräckligt starkt för att påverka människor. Hantering bör ske med försiktighet.


↓ Följ oss på sociala medier ↓

Youtube logga Facebook logga Instagram logga TikTok logga

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan