Startsida  Guider, videor och tips  Alla skötselråd för akvariefiskar  Guppy (Poecilia reticulata) - Skötsel och fakta

Guppy (Poecilia reticulata) - Skötsel och fakta

Poecilia reticulata är en av de absolut mest vanliga och populära akvariefiskarna, det är förmodligen extremt sällsynt att zoobutiker som säljer fisk inte har dem i sitt sortiment. Guppy, eller Miljonfisk som den även kallats, kanske inte är riktigt lika mycket av ett begrepp som Guldfisk men att den tillsammans med en handfull andra tropiska akvariefiskar utgör sinnebilden för hur en akvariefisk ser ut råder det ingen tvekan om.

Guppy i akvarium med blå bakgrund

Tidigare beskrevs arten i litteraturen som lättodlad och tålig men numera är den allmänna uppfattningen är att dess popularitet som akvariefisk gjort att den i handeln avlats i alltför stor utsträckning vilken gjort den mer mottaglig för sjukdomar och infektioner. Trots detta är det fortfarande en tacksam och intressant fisk för både nybörjare och erfarna entusiaster tack vare dess dekorativa kvaliteter och livliga beteende. Att Guppy dessutom är enkla att odla och föröka bidrar ytterligare till deras popularitet.

Levandefödande tandkarpar

Guppy tillhör tillsammans med några andra vanliga akvariefiskar som till exempel Platy, Molly och Svärdbärare en grupp som kallas “levandefödande tandkarpar” (Poecilidae). Det som utmärker undergruppen Poeciliinae i denna familj är bland annat att de till synes föder fullt utvecklade yngel, man brukar säga att de är Ovovivipara. I själva verket så kläcks äggen strax före födseln i honans romsäck där de förbrukat sin gulesäck.

gonopodium guppyHos hannarna har några stålar av analfenan ombildats till ett parningsorgan som kallas gonopodium. Efter befruktningen kan honan lagra sädesceller vilket betyder att hon kan föda flera kullar utan att någon ytterligare befruktning skett.

Artbeskrivning

Sedan den senare delen av 1800-talet har arten delats in i sex olika släkten (Poecilia, Lebistes, Girardinus, Heterandria, Acanthophacelus samt Haridichthys) och tilldelats 12 olika namn, men sedan 1963 är det allmänt vedertagna vetenskapliga namnet Poecilia reticulata. Översatt till svenska betyder det latinska namnet ungefär “brokig med nätmönster”.

Populärnamnet Guppy kommer från naturhistorikern Robert John Lechmere Guppy (1836-1916) som verkade i Västindien i slutet på 1800-talet och skickade exemplar från Trinidad till Naturhistoriska museet i London.

Guppy är bentopelagisk vilket för akvarister betyder att den letar föda på botten, i akvariets mellanskikt samt vid vattenytan. I naturen förekommer den i såväl sötvatten som bräckt vatten. Deras naturliga hemvist är Västindien och de nordöstra delarna av sydamerika. Där lever de i allmänhet i små varma vattendrag och kanaler med lågt flöde. På dessa platser, men även i Asien där de odlas, är vattnet något alkaliskt. Vegetationen är ofta tät men med en vattenyta som nås av solen.

Poecilia reticulata är en opportunistisk art och ses på vissa platser där den normalt sett inte förekommer men överlever i naturen, framförallt i USA och Australien, som en invasiv art. Den är en känd bärare av olika parasiter som nematoder och trematoder och påverkar även förekomsten av vissa arter av insekter exempelvis på Hawaii. Den konkurrerar dessutom ut vissa familjer av karpfiskar samt killifisk.

Guppy har uppåtriktad mun, relativt stora ögon och en ganska karaktäristisk långsträckt stjärtfenbas. Hannarna är ungefär hälften så stora som honorna vilka kan uppnå en längd på ca 5 centimeter. Hannarna uppvisar en mycket större färgprakt än honorna som inte sällan (särskilt i naturen) är olivfärgade med silverfärgad buk. Odlade Guppy har ett enormt stort spektrum av färger och mönster såväl som fenvarianter.

fenformer guppy

Guppy i akvarium

I akvarium hålls de med fördel i stim på 5 individer eller fler, gärna med fler honor än hannar. Akvariet bör ej vara mindre än 50 liter och ha en minsta längd på ca 50-60 cm. Guppy passar bra i ett traditionellt sällskapsakvarium men undvik att ha dem i samma akvarium som fenbitare och tänk på att deras yngel lätt blir mat åt ciklider och labyrintfiskar. För att de ska trivas riktigt bra bör det både finnas gott om både växter och fria simytor i akvariet.

Deras preferens för alkaliskt vatten gör att pH bör ligga mellan 7-8 med en vattentemperatur på 22°C - 26°C, men de klarar ett par grader varmare än så. Guppy kräver egentligen inget specialfoder men det finns alternativ som är utvecklat speciellt för levandefödare.

Odla Guppy

Att odla Guppy är precis så lätt eller svårt som man vill göra det! Nybörjare och “vanliga akvarister” (om det finns sådana!?) kommer förmodligen få kullar av guppyyngel utan någon egentlig ansträngning förutsatt att att akvariet är välmående. Vill man däremot avla Guppy på ett mer seriöst sätt och med hänsyn till genetik på ett sådant sätt som görs i någon av de föreningar eller sällskap som finns så gör man bäst i att kontakta dem via deras hemsidor eller på sociala medier.

Ifall man är nyfiken på avel finns det lite grundläggande kunskaper som man bör ha i åtanke för att maximera chanserna till att så många yngel som möjligt ska överleva. Med optimala förutsättningar tar det lite drygt 3 veckor från befruktningsögonblicket tills dess att ynglen föds, men 4-5 veckor är mer vanligt. De är frisimmande direkt och tur är det, för att det kan hända att föräldrarna försöker äta upp dem. Ett enkelt sätt att minimera risken är att åtminstone se till så att fiskarna är väl utfodrade, eller helt enkelt flytta honan innan hon föder till ett eget akvarium. Efter födseln flyttas honan tillbaka och ynglen får växa upp ensamma under de första två månaderna. Ungarna blir snabbt könsmogna och redan efter ett par månader kan man se att hannarna utvecklar fina färger.

guppy dräktigDet mörka området vid genitalöppningen blir större i takt med att läggtillfället närmar sig.

En förutsättning för att flytta ynglen till ett eget akvarium är såklart att det finns ett akvarium med befintlig bakterieflora att flytta till. Det snabbaste och enklaste sättet att lösa den biten på är att ha ett extra svampfilter (billifilter) eller annat innerfilter i sitt ordinarie akvarium som man kan flytta över till ett mindre akvarium när behovet uppstår. Ifall det inte är ett alternativ att flytta ynglen till ett eget akvarium ökar deras chanser att överleva ifall akvariet är välplanterat med till exempel flytväxter. Ynglen är lätta att ta hand om och äter gärna till exempel artemia men det går utmärkt att ge dem ett vanligt helfoder för akvariefiskar så länge som bitarna är tillräckligt små. Ynglen får ingen ytterligare föda av honan utan simmar direkt vid födseln upp mot vattenytan där de fyller simblåsan för att sedan leta mat och ett tryggt gömställe.

Källor:

https://www.guppy.se (aug 2019)
https://sv.wikipedia.org/wiki/Guppy (aug 2019)
https://en.wikipedia.org/wiki/Guppy (aug 2019)
http://www.iucngisd.org/gisd/species.php?sc=683 (aug 2019)
https://www.fishbase.se/summary/3228 (aug 2019)
Fohrman, K. 2000. “Back to Nature: Akvarieguide”. Fohrman Aquaristik AB
Stora akvarieguiden”. Könemann, 1995
Sundström, B-M. 1981. “Akvarieägarens ABC”. ICA-förlaget AB, Västerås
Gilbert, J. 1975. “IPC Stora Akvariebok”. Eurobook Limited, London

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan