Hamster - Utfodring
Det är viktigt att förstå skillnaderna mellan olika typer av hamsterfoder och hur de möter djurens näringsbehov. Eftersom hamstrar är allätare är det inte lika vanligt med foderrelaterade sjukdomar hos hamstrar, jämfört med till exempel kaniner och marsvin. Däremot är det mycket vanligt att hamstrar blir överviktiga, vilket i sin tur kan leda till olika typer av problem. Se till att mata dina hamstrar med en artanpassad kost, i lagom mängd.
De olika arterna hamstrar vi håller som sällskapsdjur är som sagt allätande gnagare. I naturen äter de framförallt blad, gräs, fröer, och andra växtdelar, men även småkryp och andra små djur. När vi håller hamstrar som husdjur behöver vi alltså se till att de får en varierad kost, som både innehåller växtmaterial och animaliskt protein.
Alla hamstrar har kindpåsar som de kan fylla med mat, för att sedan ta med sig maten till sina hålor. På så sätt kan de enkelt ta med sig ganska stora mängder mat som de kan hamstra - alltså lagra upp för perioder när det är svårt att hitta mat. Hamstrarnas framtänder växer hela livet, för att kompensera för slitaget de utsätts för när de gnager med dem. Hamstrar behöver alltså alltid ha tillgång till material de kan gnaga på, så att de får arbeta med sina tänder. Du kan använda färdiga ”gnagprodukter”, eller plocka in grenar från till exempel fruktträd utifrån (gärna med blad på). Tänk även på att allt du ställer in i buren kan komma att gnagas på.
Det bästa basfodret till en hamster är hamsterpellets. Tidigare har man använt mycket så kallade gnagarblandningar som basfoder till hamstrar, men detta leder nästan alltid till att hamstrarna väljer ut de godaste bitarna i blandningen, och bara äter dem. Det blir alltså lätt en väldigt ensidig kost, och då hamstrarna som regel först äter fettrika fröer blir de snabbt överviktiga. Om man istället använder sig av pellets som basfoder kan hamstrarna inte längre välja ut de godaste bitarna, utan varje bit de tar har samma näringsinnehåll. Därmed minskar man risken för fetma och bristsjukdomar. Det finns ett fåtal bra ”hamsterblandningar” som primärt består av gräsfröer. Dessa är ett mycket bra alternativ till pellets, men kan vara svåra att få tag på, och man måste ofta själv tillse hamstrarnas proteinbehov på annat sätt, om man använder denna typ av blandningar.
Resterande del av grundkosten ska utgöras av vegetabilier av olika slag. Det kan till exempel vara olika typer av blad – gräs, maskrosblad och annat ogräs, olika salladssorter, spenat, mangold etc., samt små bitar av grönsaker såsom paprika, zuchini, pumpa, morot, bönor med mera. Variera kosten genom att erbjuda olika typer av blad och grönsaker.
Komplettera kosten med insekter, torkade eller levande, 1-2 gånger i veckan. Du kan även erbjuda andra typer av animaliskt protein, såsom ägg, eller nötkött då och då.
Godis och snacks kan vara till exempel mycket små bitar av frukt, färdiga "hamstergodis", fröer och liknande. Detta bör endast ges sporadiskt och i mycket små mängder, i förbindelse med träning och aktivering.
Hamstrar måste alltid ha tillgång till friskt och rent vatten. Vattenflaskor i lämplig storlek brukar fungera bra, så länge de rengörs ordentligt varje dag. Man kan även erbjuda en vattenskål, men denna bör då placeras någonstans där det inte finns spån eller annat bottenmaterial, för då brukar skålen snabbt fyllas med substrat när hamstrarna gräver runt.
Effekter av felaktig utfodring
För stora portioner, eller för mycket mat med för stort fettinnehåll (såsom ”gnagarblandningar”) leder lätt till att hamstrarna blir överviktiga. Övervikt kan i sin tur bland annat leda till att hamstern inte kan komma åt att putsa sig ordentligt, fettlever, slitskador på tassar och leder, etc.
Att förstå och uppfylla dina hamstrars näringsbehov är avgörande för att hålla dem friska och glada. Undvik att ge dem för mycket mat, och var noga med att introducera nya livsmedel långsamt.
Tillskott till hamstrar?
Hamstrar behöver inga kosttillskott, mineralstenar eller liknande, så länge de står på en pelletsbaserad och varierad kost.