Kanin unge söt

Kanin - Skötsel och fakta 

Skötselråd & fakta för kanin. Skriven av veterinären Jesper Agner Arnö

Kanin - inledning

De tamkaniner (Oryctolagus cuniculus domesticus) vi håller som husdjur är en domesticerad form av den europeiska vildkaninen. Redan i Romarriket höll man kaniner i fångenskap, för deras kött och päls. Idag är det vanligast att man håller kaniner som sällskapsdjur, och kaninen är idag det tredje vanligaste sällskapsdjuret i svenska hem, efter hund och katt.

Kaniner tillhör ordningen Lagomorpha – hardjuren, och är alltså inga gnagare, även om de delar många attributer med gnagarna.

Det finns ett stort antal olika kaninraser, med olika storlek och utseende.

De flesta kaniner väger runt 2 kg som vuxna, men beroende på ras kan en vuxen kanin väga allt från 1 kg, till över 10 kg.

En kanin kan bli 8-12 år gammal. Kaniner av mindre raser lever som regel ofta längre än kaniner av större raser.

Kanin – Utseende 

Kaniner är täckta av tät päls, förutom på öronen, där pälsen är glesare och tunnare. Bakbenen är långa och mycket kraftiga, medan frambenen är kortare och tunnare. Öronen är långa, och naturligt upprättstående. Många raser av tamkanin har dock en framavlad defekt i öronbrosket som gör att deras öron hänger, i stället för att stå upp, vilket leder till att de ofta får inflammation och infektion i hörselgångarna.

Kaniner har stora ögon, placerade på sidan av huvudet, samt långa morrhår runt nosen.

Kaniner har, liksom övriga hardjur, så kallade stödtänder bakom framtänderna i överkäken. Detta är en av skillnaderna mellan hardjur och gnagare – hardjur har stödtänder, medan gnagare saknar dessa tänder.

Alla tänderna i en kanins mun växer hela livet – en anpassning till att deras naturliga kost innebär ett stort slitage på tänderna. När vi håller kaniner som husdjur behöver vi alltså se till att de får ett foder som medför att de sliter sina tänder. Framtänderna på en stor kanin kan växa 0,3-0,5 cm per månad.

Kanin utomhus

Kanin - Livsmiljö

I naturen är kaniner mycket sociala djur som lever i kolonier, oftast med 6-10 vuxna kaniner i varje koloni. Kaninerna gräver ett system av hålor och gångar under jorden, där de kan gömma sig när de inte är aktiva ovan jord.

De föredrar torra miljöer där det är lätt att gräva, och där det finns undervegetation att ta skydd under, ovan jord.

Kaniner inomhus kontra utomhus

När man håller kaniner som sällskapsdjur kan man hålla dem både utomhus och inomhus, och många kaninägare väljer att hålla sina kaniner utomhus under sommaren och inomhus resten av året.

Det finns många fördelar med att hålla kaniner utomhus. Oftast är det lättare att ge kaninerna rejält med plats i en hage utomhus, jämfört med om man håller dem inomhus. Möjlighet att själv beta, och tillgång till UV-strålning från solen är också stora fördelar för kaninerna.

Nackdelarna är att det är svårare att ha uppsikt över kaninerna och att många ägare tenderar att interagera mindre med sina kaniner om de är utomhus.

Kaniner bör hållas i grupp av minst två

Oavsett om man väljer att hålla sina kaniner inomhus eller utomhus bör de alltid ha minst en kaninkompis. Även om det ibland kan krävas mycket tålamod, och tid, när man introducerar två kaniner för varandra, bör man inte hålla kaniner ensamma. Kaniner är, som redan nämnts, mycket sociala djur, och vi kan inte ersätta den sociala stimulans kaniner får genom att umgås med andra kaniner på något annat sätt.

Kanin grupphållning utomhus

Varför kaniner bör bör hållas i hage utomhus

Kaniner bör hållas i hagar, eller på andra stora ytor, men det är bra om de även har tillgång till en trygg och säker bur de själva kan välja att uppsöka när de vill. Håller du dina kaniner utomhus på vintern bör de ha möjlighet att gå in i en isolerad bur med rejält med halm eller liknande, som de kan göra en varm håla i. På samma sätt behöver du alltid se till att kaniner kan komma undan solen på sommaren, så att de inte riskerar värmeslag. Var generellt försiktig med snabba temperaturomställningar.

Se till att kaninerna alltid har gott om gömställen, man kan använda olika typer av hus, rör och liknande. De vill också gärna ha hyllor, stubbar eller hus där de kan sitta lite högre och hålla koll på sina omgivningar. Se till att alla material är ”gnagbara”. Kaninerna kommer med största sannolikhet att testa att gnaga på allt du ställer in till dem, så se till att de inte kan skada sig på inredningen.

Se till att hagen utgör en stimulerande miljö där kaninerna har grenar att gnaga på, saker att utforska, möjlighet att gräva och så vidare. Miljön bör tillåta så många naturliga beteenden som möjligt.

Underlag för kanin

Kaninerna behöver ha ett bra underlag som inte sliter onormalt mycket på den skyddande pälsen under tassarna. Kaniner saknar trampdynor, och slits pälsen under tassarna bort får de lätt trycksår. I buren kan man ha tidningspapper som uppsugande material i botten, och sedan fylla på med ett tjockt lager spån och halm. I inomhushagar bör det finnas gott om mattor, eller andra mjuka underlag, som kaninerna inte glider runt på. I utomhushagar behöver man oftast inte tänka specifikt på underlaget, men det bör inte vara konstant blött och lerigt i hagen.

Innekaniner bör ha tillgång till en låda med jord, torv, eller liknande grävbart material, så att de har möjlighet att gräva. Utomhus behöver man ta hänsyn till att kaniner gräver, och säkra hagen så att de inte kan gräva sig ut.

Kaniner väljer ofta snabbt ett hörn där de kissar och bajsar, så det är oftast ganska lätt att få innekaniner rumsrena. Man kan ge dem en toalåda med papperspellets, eller liknande uppsugande material, så att det blir lätt att städa. Byt ut nersmutsat underlag varje dag, och storstäda i buren och hagen minst en gång i veckan.

Kaninhoppning tävling

Kanin - Utfodring

Korrekt kost är en förutsättning för att förhindra vanliga hälsoproblem som tandöverväxt, fetma och matsmältningsbesvär. Det är viktigt att förstå skillnaderna mellan olika typer av kaninmat och hur de möter kaninens näringsbehov.

Kaniner är växtätande foderspecialister som är anpassade till en näringsfattig och fiberrik kost. I naturen äter kaniner gräs, blad, bark, rötter och andra växtdelar.

För att kunna ta hand om de stora mängderna fiberrikt material är kaninernas tarmkanal ett avancerat och fininställt system som är helt beroende av att det kontinuerligt tillförs fibrer, för att systemet ska fungera optimalt. Blindtarmen är en mycket stor jäskammare full med små mikroorganismer som hjälper till att bryta ner fibrerna kaninerna tuggar i sig. I blindtarmen produceras en speciell typ av avföring som kallas för cecotrofer (cecum = blindtarm). Dessa avföringspluttar ser nästan ut som mjuka små druvklasar, och normalt äts dessa upp direkt när de passerar ut, och ses alltså inte liggandes miljön. Cecotroferna innehåller bland annat vitaminer och fettsyror som producerats i blindtarmen, och är ett viktigt sätt för kaninerna att tillgodogöra sig så mycket de kan från födan.

När vi håller kaniner som husdjur måste vi alltså se till att de får en kost som liknar deras naturliga med mycket fibrer och lågt energiinnehåll. Då behöver kaniner äta mycket för att täcka sitt energibehov, och både tänder och tarmar får arbeta som de ska.

Basfoder för kanin

En kanins basfoder ska alltid vara . Detta är alltså det kaninen ska äta mest av, och det går åt förvånansvärt stora mängder hö, trots att kaniner är såpass små djur. Ungefär 80% av en kanins kost ska utgöras av hö, och det ska alltid finnas färskt samt väldoftande hö tillgängligt.

Ett bra kaninhö bör vara baserat på gräs (oftast timotej). Undvik att använda Alfa-alfa hö som basfoder, på grund av det höga proteininnehållet. Det kan däremot vara ett utmärkt tillskottsfoder som ges då och då. Det är klokt att servera hö i någon form av höhäck, så att kaninerna inte lika lätt kan sprida ut allt höet och kissar och bajsar på det. Under sommaren kan en del av höet ersättas av färskt gräs och ogräs, men det ska ändå alltid finnas färskt hö tillgängligt.

Resterande del av baskosten ska utgöras av bladgrönsaker, torkade och färska. Med bladgrönsaker menas helt enkelt gröna blad av olika slag. Det kan till exempel vara örter, mangold, spenat, maskrosblad och annat ogräs, grönkål, morotsblast, grenar från fruktträd med blad, med mera. Variera kosten genom att erbjuda tre olika typer av blad varje dag.

Pellets bör ses som ett tillskottsfoder och ges som ett snack för att täcka upp eventuella näringsmässiga brister i den övriga kosten, och för att tillföra lite extra energi till utekaniner under vintern, dräktiga honor eller i andra situationer där det behövs. I normalfall bör en normalstor kanin (<3 kg) inte få mer än max 1 matsked pellets per dag, och pellets ges med fördel endast då och då, som ett tillskott. Välj en pellets med minst 19% fibrer och mindre än 5% fett.

Godis och snacks kan vara till exempel små bitar av frukt, färdiga "kaningodis" och liknande. Detta bör endast ges sporadiskt och i mycket små mängder, i förbindelse med träning och aktivering. Kaniner bör aldrig få någon form av fröblandningar.

Kaniner måste alltid ha tillgång till friskt och rent vatten. Vissa kaniner föredrar vattenskål, medan andra föredrar vattenflaska. Oavsett vad du väljer (du kan med fördel använda dig av både och) är det viktigt att du ser att dina kaniner dricker, och dagligen diska skålen/flaskan.

Effekter av felaktig kaninmat

Utan tillräckligt med fibrer i kosten kommer kaninerna inte att behöva tugga lika mycket, vilket innebär att deras tänder riskerar att bli för långa. På samma sätt kommer tarmkanalen inte att arbeta optimalt om den inte hela tiden får fibrer att ta hand om, och mikroorganismerna i blindtarmen riskerar att bli färre om det inte finns tillräckligt med fibrer i kosten.

En kost med för mycket pellets, eller grönsaker är inte farligt i sig, men medför att kaninen inte kommer att äta tillräckligt mycket hö, vilket i sin tur leder till att den får i sig för lite fibrer. Och för lite fibrer kommer att medföra hälsoproblem.

Introducera alltid nya typer av foder långsamt och försiktigt, och ta bort nya foder vid tecken på lösare avföring, påverkat allmäntillstånd eller liknande.

Tillskott till kaniner?

Kaniner behöver inga kosttillskott, mer än möjligen pellets då och då. Du varken behöver, eller bör köpa några vitamintillskott, mineralstenar, eller liknande till dina kaniner.

Hantering av kaniner

Kaniner är vanliga bytesdjur för många rovdjur i naturen. Detta gör dem benägna att ta till flykt om de blir skrämda. När du ska hantera dina kaniner bör du göra det lugnt och kontrollerat.

Börja med att låta dina kaniner vänja sig vid dig, genom att umgås med dem dagligen. Handmata dem, klappa dem och vänj dem vid att du tar i dem.

När du ska börja lyfta dem är det bäst att göra det sittande på golvet. Håll kaninen nära kroppen, med en hand under bröstkorgen och frambenen, och den andra handen under bakbenen. Luta gärna kroppen lite framåt för att ge kaninens rygg lite stöd.

Har du en lättstressad kanin är det viktigt att du har tålamod och långsamt låter den vänja sig vid dig, och sedan din hantering.

Väg dina kaniner regelbundet, ibland är viktnedgång det första tecknet på sjukdom.

Klor

Inspektera din kanins klor regelbundet. Ofta behöver man hjälpa till och klippa kaninklor, speciellt hos innekaniner.

På ljusa klor kan man tydligt se hur lång pulpan är, och det blir då lätt att klippa den delen av klon som ligger utanför pulpan. På mörka klor kan man ofta inte se pulpan alls, och det kan då vara svårare att veta hur mycket man kan klippa, om man är ovan. Man kan klippa en liten bit åt gången, och ofta går det att se när man börjar närma sig pulpan, genom att titta på snittytan man får på klon. Råkar man klippa i pulpan kommer det att blöda, men det är som regel inget som är farligt. Det finns speciella blodstoppande preparat att köpa i handeln som kan vara bra att ha hemma. Är man osäker på kloklippning kan man få hjälp med det hos veterinären eller i många zoo-butiker.

Kaninklo - Pulpa

Päls

Långhåriga kaniner behöver borstas regelbundet, ofta dagligen, och ibland även badas för att undvika tovig och smutsig päls. Om det väl blidas tovor är dessa ofta mycket svåra att kamma ut, utan behöver klippas bort. Sitter de tätt inpå kroppen kan man behöva söva kaninen för att kunna raka bort dem. Förebygg detta genom att borsta din kanin om den har lång päls!

Avel

När en kanin blir könsmogen varierar beroende på ras och storlek. Små och medelstora raser blir som regel könsmogna vid 4-5 månaders ålder, stora raser vid 5-8 månader. Honor blir ofta könsmogna något tidigare än hanar.

Könsmogna honkaniner brunstar ungefär var 4:de till var 6:e dag, men ägglossning sker först i förbindelse med parning.

Efter lyckad parning är en kaninhona dräktig i omkring 30 dagar.

Födseln är ofta snabb och okomplicerad, och de 4-8 ungarna (kan dock variera ännu mer i antal) föds oftast tidigt på morgonen, i ett bo som honan bäddat med päls hon plockat från magen. Ungarna är nakna och blinda vid födseln.

Honan lägger sig och låter ungarna dia ett par gånger om dagen, men resten av tiden ligger ungarna ensamma i boet. Man bör låta ungarna vara i fred till dess att de har fått päls och själva börjar bege sig ut från boet.

Ungarna ska gå med sin mamma tills de är åtminstone 8 veckor gamla.

Vit kanin unge

Kastrering

Om man inte planerar att avla på sina kaniner bör man kastrera dem. Det hjälper inte bara till att minska oönskade hormonella beteenden som revirmarkering och aggressivitet, utan minskar också risken för allvarliga hälsoproblem, särskilt hos honkaniner där livmodercancer är mycket vanligt. Kastrering bidrar till ett lugnare och mer balanserat beteende och gör det enklare att hålla kaniner tillsammans utan konflikter.

Livmodercancer

Okastrerade honkaniner löper mycket stor risk att drabbas av livmodercancer. Det är oftast honor över ca 4 år som drabbas, och ju äldre de blir, desto större blir risken. Om sjukdomen inte upptäcks i tid kan cancern sprida sig till omkringliggande organ i buken, eller till lungorna.

Symtomen kan vara alltifrån lätt nedsatt allmäntillstånd och aptit, till ökad törst och blodiga flytningar.
Eftersom det är så vanligt med livmodercancer är det starkt rekommenderat att man kastrerar honkaniner man inte har tänkt sig att avla på, eller så fort man är färdig med att avla på dem.

Vaccination av kanin

Kaniner som vistas utomhus bör vaccineras mot kaninpest (Myxomatos) och kaningulsot (Rabbit hemorrhagic disease). Båda dessa sjukdomar är nästan alltid dödliga, och sprids genom kontakt med vildkaniner, eller genom mygg som har sugit blod från vildkaniner. Båda kaninerna finns i stora delar av södra Sverige, upp till en bit norr om Stockholm.

Sjukdom hos kanin

Kaniner är väldigt duktiga på att dölja sjukdomssymtom, så observera dina kaniner noga och reagera snabbt på avvikelser i till exempel allmäntillstånd, nedsatt aptit och viktnedgång. 

Nedsatt aptit

Ett av de vanligaste symtomen på att en kanin inte mår bra är att den slutar äta, och därmed även slutar att bajsa. Detta är oftast ospecifika symtom i sig, men leder snabbt till att mag-tarmkanalen slutar att arbeta som den ska (den är ju beroende av konstant tillförsel av fibrer), vilket leder till att det fylls på med gas i tarmar, och/eller magsäck. Detta är obehagligt för kaninen, vilket gör den ännu mindre benägen att äta.

En kanin som inte har ätit eller bajsat på 8-12 timmar bör alltid tillses av veterinär.

Parasiter

Det är inte ovanligt att kaniner får parasiter i pälsen. Parasiter bör misstänkas vid alla former av överdriven klåda eller pälsförändringar. Den vanligaste parasiten är mjällkvalster. Dessa ger upphov till mjällig päls, framförallt i nacken hos drabbade kaniner. Mjällkvalster finns hos väldigt många kaniner, men man ser endast symtom om kvalstren blir väldigt många. De medför oftast endast lindrig, eller ingen irritation för kaninen, men bör behandlas vid tydliga symtom.

Tandproblem

Tandproblem hos kaniner kan bero på olika orsaker:

  • Medfödda, faktiska bettfel. Yttrar sig nästan alltid innan 1 års ålder.
  • Traumatiska skador, oftast på framtänderna, kan uppstå hos alla kaniner.
  • Förvärvade, kroniska tandproblem, på grund av dåligt slitage av tänderna.

Sistnämnda kategorin är det man oftast syftar på när man lite löst pratar om tandproblem hos kaniner. Det är dessa förvärvade och kroniska problem som uppstår när kaniner får för mycket foder med lättillgänglig energi, och för lite fibrer. När framförallt kindtänderna inte slits tillräckligt blir de helt enkelt för långa, och tandrötterna börjar snabbt trycka på blodkärl och nerver i käkarna. Detta leder till kronisk smärta och ibland även till vassa nabbar på tänderna inne i munnen. När tillståndet väl fått gå så långt att man ser tydliga symtom kan det inte längre botas. Som tur är kan man lätt förbygga denna typ av tandproblem genom att helt enkelt utfodra sin kanin med en artanpassad kost som innehåller mycket fibrer och lite lättillgänglig energi.

Inspektera framtänderna på din kanin regelbundet, och om de börjar se osymmetriska-, eller på annat sätt onormala ut bör du uppsöka veterinär. 

Man ska aldrig klippa tänderna på en kanin.

Normala framtänder hos kanin

Fina kanintänder

Fetma

Det är mycket vanligt att kaniner blir överviktiga, ofta på grund av för lite utrymme för att de ska kunna motionera ordentligt, tristess och för mycket mat (som inte är hö). Fetma kan i sin tur leda till återkommande mag-tarmproblem, trycksår under baktassarna, ledproblem med mera.

Förebygg övervikt genom att erbjuda en artanpassad kost, kom ihåg att kaniner är små djur (det blir lätt för mycket gott) och håll koll på vikten genom att regelbundet väga dina kaniner.

↓ JR FARM - Snack-Mobile - 100g ↓

Kanin på två bakben
-41%
Kaninernas vardag
106,25 kr
(179 kr)
Köp
-41%
Livet med Kaniner
106,25 kr
(179 kr)
Köp

Hur länge lever en kanin?

En tamkanin kan leva mellan 8 och 12 år, där mindre raser ofta lever längre än större raser.

Vad bör en kanins kost huvudsakligen bestå av?

Hö är det viktigaste fodret för kaniner och bör utgöra ca 80% av deras kost. Höet ska alltid vara färskt och av god kvalitet.

Kan man hålla kaniner både inomhus och utomhus?

Ja, kaniner kan hållas både inomhus och utomhus. Många ägare håller dem utomhus på sommaren och inomhus under vintern.

Behöver kaniner sällskap av andra kaniner?

Ja, kaniner är sociala djur och bör hållas i par eller grupper. Att hålla kaniner ensamma kan leda till stress och ensamhet.

Hur ofta ska man klippa klorna på sin kanin?

Klorna bör kontrolleras regelbundet och klippas vid behov, speciellt om kaninen är inomhus och inte naturligt sliter på klorna.

Vad bör man tänka på gällande kaninens tänder?

Kaninernas tänder växer hela livet, så det är viktigt att de har tillgång till foder som sliter tänderna naturligt, som hö och grenar att gnaga på.

Kan en kanin få övervikt, och i så fall hur undviker man det?

Ja, kaniner kan bli överviktiga om de får för lite motion och för mycket mat. En balanserad kost och gott om utrymme för rörelse hjälper att undvika detta.

Behöver kaniner vaccineras?

Kaniner som vistas utomhus bör vaccineras mot kaninpest och kaningulsot för att skydda mot allvarliga sjukdomar.

Vilket underlag är bäst för kaniner?

Kaniner behöver mjuka underlag som inte sliter på pälsen under tassarna. För inomhuskaniner kan mattor och mjukt material användas, medan utomhuskaniner ofta klarar sig bra på naturligt underlag.

Är kastrering viktigt för kaniner?

Ja, kastrering rekommenderas för att undvika hormonella beteenden och minska risken för livmodercancer hos honkaniner.

Hur snabbt växer kanintänder?

Kaninens framtänder kan växa upp till 0,5 cm per månad och behöver slitas ner genom kosten.

Finns det lag på att ha minst två kaniner?

Det finns ingen lag som kräver att kaniner hålls i par, men det rekommenderas starkt då kaniner är sociala djur.


↓ Följ oss på sociala medier ↓

Youtube logga Facebook logga Instagram logga TikTok logga

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan