Tidigare var Boa constrictor den enda arten i släktet, och de övriga arterna klassades som underarter.
Liksom övriga boaormar är Kungsboor ogiftiga och kväver i stället sina byten genom att slingra kroppen runt bytesdjuret och krama åt.
Boa constrictor förekommer i naturen i norra- och centrala Sydamerika.
Detta skötselråd kommer att fokusera på arten Boa constrictor, men det mesta av informationen går att applicera även på övriga arter i släktet Boa. Tänk dock på att det kan finnas skillnader i preferenser och tolerans mellan de olika arterna, så läs på så mycket du kan om den art du är intresserad av.
Kungsboor kan bli upp till ca 4 m långa och väga upp emot 40 kg, men de flesta individer blir mellan 2 och 3 m som fullvuxna, och väger upp till drygt 20 kg. Vissa av de andra arterna i släktet blir inte riktigt lika stora - Boa imperator blir t.ex. sällan över 2 m från nos till svansspets. Honor blir som regel större än hanar.
En välskött Boa constrictor kan leva länge. Det finns uppgifter om individer som har blivit över 40 år gamla, men medellivslängden i fångenskap ligger mellan 20 och 30 år.
De flesta Kungsboor har ett lugnt temperament men som alltid finns det individuella skillnader. Vissa individer är mer benägna att bitas än andra.
Alla arterna i familjen Boidae står med på bilaga B av EU:s CITES-förordning. Det krävs alltså ett utförligt härstamningsintyg för att få lov att utföra kommersiella aktiviteter som att köpa eller sälja en kungsboa.
Boa occidentalis (Argentinsk kungsboa) står med på bilaga A vilket innebär att det krävs ett officiellt intyg från Jordbruksverket (eller motsvarande myndighet i annat land för djur som inte är uppfödda i Sverige) för att få lov att utföra kommersiella aktiviteter (köpa, sälja, annonsera etc.) med arten. Ormarna behöver även vara chipmärkta för att man lätt ska kunna identifiera dem, och veta vilket intyg som hör till vilken orm. Kontakta alltid Jordbruksverket om du är osäker på vad som gäller vid handel med CITES-listade arter, speciellt arter på bilaga A.
Trots CITES-listningen är Boa constrictor inte klassad som hotad. IUCN klassar arten som ”Least concern”, med stabila populationer över artens stora utbredningsområde. Troligen är dock åtminstone vissa populationer långsamt på tillbakagång, bland annat på grund av habitatförstörelse.
Kungsboa har länge varit en populär orm i fångenskap och varje år föds det upp ett stort antal ungar runt om i världen.