Det går att använda sig av antingen terrarium med en, eller flera nätväggar, eller terrarium av glas, plast eller fuktsäkrat trä. Fördelen med ett nätterrarium är att man får mycket bättre luftcirkulation, men nackdelen är att man behöver reglera temperatur och luftfuktigheten i rummet snarare än bara i terrariet. Med ett ”stängt” terrarium i glas (eller liknande) gäller det omvända – luftcirkulationen är sämre, men det går lättare att reglera temperatur och luftfuktigheten i terrariet utan att man behöver göra detsamma i rummet på samma sätt. Naturligtvis spelar temperaturen och luftfuktigheten i rummet fortfarande roll, men inte i lika stor utsträckning som när man använder sig av nätterrarium. Vilket alternativ som passar bäst handlar alltså framförallt om vilka förutsättningar man har i det rum terrariet står i.
Bottenmaterialet bör hålla fukt bra och kan utgöras av ett rejält lager med t.ex. en blandning av jord, kokosfibrer och lite sand, med torra löv och liknande på toppen. Bottenmaterialet bör vara lätt fuktigt, men aldrig riktigt blött. Det är klokt att använda sig av ett lager med lecakulor i botten, för mer dränering, och gärna även konstruera ett bottenavlopp, så att man kan tömma ut överskottsvatten vid behov. Lägg fiberduk, eller finmaskigt nät mellan lecakulorna och bottenmaterialet för att förhindra att det blandas. Använd dig av gråsuggor och andra nedbrytare och punktstäda dagligen för att få bort avföring och liknande.
Får du problem med för blött bottenmaterial, mögel eller liknande bör du se över din ventilation, och vattentillförsel i terrariet. Det finns många som rekommenderar att inte använda något bottenmaterial i kameleontterrarium, och detta är ett alternativ om inget annat fungerar. Då tar man dock bort möjligheten för kameleonterna att röra sig på terrariets botten, om de någon gång skulle vilja göra det.
Hur man ska se till att kameleonter får i sig tillräckligt med vatten har länge varit ett omdiskuterat ämne. I naturen får de flesta kameleontarter förmodligen det mesta av sitt vatten från dimma under natten, dagg under morgonen samt det vatten deras föda innehåller. För att undgå problem med uttorkning i terrariemiljö kan man med fördel kombinera tre metoder:
- Dimma under natten – använd en dimmaskin på en timer för att skapa dimma i terrariet under 3-5 timmar på natten. Använd helst även en liten fläkt för att skapa luftcirkulation när dimmaskinen är på, och ställ in dimmaskinen så att den inte är på konstant, utan ”pulserar” med ett intervall så att du skapar dimma i terrariet, men inte blöter ner det helt.
- Regnsystem under kväll/natt – låt ett regnsystem gå på under en kort period (10-30 sek åt gången räcker oftast) 3-4 gånger under kvällen/natten. Låt systemet ”regna” en sista gång precis innan lamporna tänds, för att simulera dagg.
- Använd en ”dripper” på dagen – skapa ett system som långsamt droppar vatten på väter i terrariet (använd en plastburk med ett litet hål, en droppåse eller liknande) som får vara på någon timme under eftermiddagen. Det ska droppa långsamt, inte forsa ut vatten.
Se ovanstående som riktlinjer, och prova dig fram. Du kan till exempel byta ut regnsystemet mot att spraya för hand under sena kvällar och tidiga morgnar. Målet är att skapa en miljö som liknar den som kameleonterna upplever i naturen (se under livsmiljö).
Under dagtid behöver man som regel inte göra något speciellt för att hålla luftfuktigheten, det räcker med runt 40%. Se till att grenarna och bladen i terrariet är torra under dagtid, om de inte är det är det för fuktigt. Det är de dimmiga nätterna, samt ”dagg” på morgonen som man oftast behöver fokusera på. Mät luftfuktigheten med en digital, handhållen hygrometer.
Det bästa är att skapa säsongsvariation även i terrariet, genom att minska både luftfuktigheten och temperaturen något under torrperioden (3-4 månader), samt höja luftfuktigheten i terrariet till 50-60% även under dagtid under några månader mitt under regnsäsongen.
Plantera in rikligt med levande växter för att skapa gömställen och olika typer av mikroklimat, och inred med ordentligt med grenar i olika tjocklek och ställning. Kameleonterna bör ha minst någon gren att sola på, någon gren där de kan sitta helt gömda bakom/under växter, någon gren under drippern etc.
Kameleonter ömsar, liksom andra reptiler, sitt skinn med jämna mellanrum. Ömsskinn som inte lossnar som det skall är som regel en indikation på en för torr miljö. Du kan även titta på kameleontens avföring, den ska vara något fuktig, men inte vattnig, eller torr och porös.
Chameleon Academy har fantastiskt mycket bra information om kameleontskötsel (på engelska), inklusive hur man bör bygga upp sitt terrarium.