Stäng
Startsida  Guider, videor och tips  Reptiltips  Videoguider för terrarium

Videoguider för terrarium och terrariedjur

Innehållsförteckning:

  • Vanliga reptilfrågor inom reptilhobbyn
  • Artpresentationer (videoskötselråd)
  • Inredning
  • Gradienter - Värme, ljus och luftfuktighet
  • Skötselråd och benämningar
  • Från UV till IR
  • Övrigt, intrevjuer m.m

Vanliga reptilfrågor inom reptilhobbyn:

Vanliga frågor inom reptilhobbyn - #1

Videobeskrivning:

Vi svarar på om man kan hålla olika reptilarter ihop, hur mycket UVB man ska ha och om man får använda grenar, löv eller annat som kommer utifrån naturen. Med andra ord tar vi och svarar på några av de absolut vanligaste frågorna inom reptil- och terrariehobbyn!

Vanliga frågor inom reptilhobbyn - #2

Videobeskrivning:

Vi svarar på om vilket som är bäst mellan värmematta och värmelampa, hur stor vattenskål eller matskål man ska ha till sin reptil och vad kan man göra åt en kräsen reptil för att få en mer lyckad varierad kost. Med andra ord tar vi och svarar på några av de absolut vanligaste frågorna inom reptil- och terrariehobbyn!


Artpresentationer:

Droppsköldpadda (Clemmys gutatta):

Videobeskrivning:

Detta är en kortfattad artpresentation och lite skötselråd om Clemmys gutatta a.k.a. Droppsköldpadda. Jesper går genom vad de behöver för typ av akvarium/terrarium, bottensubstrat, foder m.m. Clemmy gutatta är en relativt lättskött sköldpadda med ett spektakulärt utseende!


Inredning:

Inredning av terrarium:

Videobeskrivning:

Vad för typ av inredning bör man använda i sitt terrarium? Vad ska man tänka på när man inreder ett terrarium? Reptilveterinären Jesper besvarar dessa frågor om hur man bäst går tillväga när man ska inreda ett terrarium. Vi lär oss hur man skapar en miljö som ger djuret rätt förutsättningar att utföra stimulerande beteenden.

Vatten i terrarium:

Videobeskrivning:

Jesper går igenom det intima förhållandet många reptiler har med vatten. Vi måste självklart erbjuda alla reptiler vatten att dricka. Men det är långt ifrån alla reptiler som man kan se i fångenskap som helst dricker från en vattenskål och detta måste vi ta hänsyn till.

Växter i terrarium:

Videobeskrivning:

Måste man ha levande växter i sitt terrarium? Är det nödvändigt med levande växter? Den här videon handlar om just detta, växter i terrarium. För det första så är det ju väldigt snyggt med levande växter i en terrariemiljö men framförallt är det ju för djuren. Växter hjälper till med att fylla upp terrariet med naturliga gömställen samt mikroklimat och de höjer upp luftkvalitén.


Gradienter värme, ljus och luftfuktighet:

Gradienter i terrarium:

Videobeskrivning:

I den här videon pratar veterinären Jesper Agner Arnö om hur
man enkelt kan påverka gradienterna i sitt terrarium och varför det är så viktigt.
En gradient är ett värde som går från högt till lågt eller lågt till högt. De flesta
reptiler styr sina kroppsfunktioner själva genom ett aktivt beteende. För att
reglera kroppstemperatur letar de efter en solplats/värmeplats för att bli varmare
eller så kan de gräva ner sig för att kyla ner sig. Den kan också tycka att det är för
fuktigt och då letar de efter ett torrare område etc.

Luftfuktighet och mikroklimat:

Videobeskrivning:

Nu är det dags att vi tar en titt på luftfuktighet i terrarium. Jesper berättar om hur viktigt det är med mikroklimat för att reptilen ska kunna få chansen att hitta en fuktigare miljö om den så skulle uppsöka en. Med många gömställen och rätt bottensubstrat kan vi enkelt ordna bra mikroklimat i våra terrarium.

Belysning och ljus för reptiler:

Videobeskrivning:

Belysning i terrarium är jätte viktigt och Jesper svarar på hur man bör tänka kring ljus i terrarium och varför ljus är så himla viktigt! Ljus är ett av det tre viktigaste faktorerna, tillsammans med värme och luftfuktighet. I naturen är ljus något som djuren alltid utsätts för oavsett om de är dagaktiva eller nattaktiva, därför bör vi ha belysning i åtanke när vi inreder terrarium. Ju fler delar av solens spektra vi kan få med, desto bättre kommer vi att efterlikna naturliga förhållanden och desto bättre förutsättningar kommer vi att ge både djur och växter vi har i våra terrarium.

Värme i terrarium:

Videobeskrivning:

Varför är värme så viktigt i terrarium? Varför bör man ha en värmelampa? Jo, det är för att reptiler är växelvarma djur som inte kan reglera sin kroppsliga temperatur själva. De måste aktivt söka upp en värme-/solplats för att kunna värma upp sina kroppar och få optimala kroppsfunktioner.


Skötselråd & benämningar:

Dagaktiv/nattaktiv samt trädlevande/marklevande:

Videobeskrivning:

I den här videon går Jesper genom olika begrepp som dagaktiv/nattaktiv eller trädlevande/marklevande vilket inte alltid är så svart på vitt som man kan tro. Vi som människor har valt att lägga arter i dessa kategorier för att det är enklare för oss att beskriva vissa beteenden på det sättet. Men i naturen fungerar det inte riktigt så, det är mer som en glidande skala. Oavsett vilken kategori ditt terrariedjur ligger i bör du alltid inreda på ett sådant sätt som gör att djuret själv får välja.

Skötselråd vs. natural history:

Videobeskrivning:

När det är dags att skaffa en ny art läser man givetvis skötselråd men det är en väldigt bra idé att även söka på djurets naturhistoria (natural history). Natural history är observationer på hur djuret lever och beter sig i naturen. Anledningen till att läsa och lära sig av natural history i kombination med skötselråd är för att kunna kritiskt fundera, tänka och göra pålästa samt välunderbyggda justeringar i skötseln.


Från UV till IR:

Från UV till IR - Samtal om reptilbelysning - #1:

Videobeskrivning:

Samtal i fyra delar med veterinär Jesper Arnö om reptilbelysning i terrarium. Vi går igenom hela solljusspektrumet och pratar om olika lampor och hur de påverkar reptiler, både rent fysiologiskt men även beteendemässigt. I denna del pratar vi lite allmänt om hur ljus påverkar reptiler och varför det är viktigt att alla delar av solljuset finns representerat i ett terrarium.

Från UV till IR - Samtal om reptilbelysning - #2:

Videobeskrivning:

I denna del pratar vi om UV-ljus, olika lamptyper som HID, mercury vapor och fluorescerande belysning. Vi kommer även in på Fergusonzoner och vikten av att mäta UV-index.

Från UV till IR - Samtal om reptilbelysning - #3:

Videobeskrivning:

I denna del pratar vi om allmänbelysning och mätvärdena lumen och lux. Allmänbelysning till terrarium:

Från UV till IR - Samtal om reptilbelysning - #4:

Videobeskrivning:

I denna del pratar vi om värme och IR-strålningens olika våglängder samt deras betydelse. Vi pratar även om hur olika typer av uppvärmning i terrariet har olika syften.


Övrigt, intervjuer m.m:

Intervju med Ted Hansen - Grundare och VD för CyberZoo:

Videobeskrivning:

I denna intressanta videointervju tar vi en kik på vad CyberZoo's egna Ted Hansen har att säga om vad vi gör annorlunda och vilket sorts tänk vi har när det gäller hållandet av reptiler. Vi pratar t.ex. om varför vi bara köper in djur från privata uppfödare och vad för framtida planer vi har med verksamheten.

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan