Startsida  Guider, videor och tips  Guider och tips reptiler  Videoguider för terrarium

Videoguider för terrarium och terrariedjur

Innehållsförteckning:

  • BASICS - Reptil & terrarieråd
  • Vanliga frågor inom reptilhobbyn
  • Artpresentationer (videoskötselråd)
  • Inredning
  • Gradienter - Värme, ljus och luftfuktighet
  • Skötselråd och benämningar
  • Från UV till IR
  • Övrigt, intrevjuer m.m

BASICS:

BASICS - Vad behöver du innan du köper en reptil:

Videobeskrivning:

I denna BASIC video går vi genom allt du behöver köpa innan du skaffar en reptil. Vi går igenom en lista på 10 basic saker du bara måste ha!

BASICS - Att välja terrarium:

Videobeskrivning:

Det kan så klart vara svårt att veta vilken typ av terrarium man bör använda till sin reptil. I denna video går Jesper igenom vad man bör tänka på inför ett köp av terrarium.

BASICS - Allmänbelysning till terrarium och reptiler:

Videobeskrivning:

I denna video tar vi upp frågan hur man bör tänka kring allmänbelysningen i sitt terrarium. Jesper ger tips om vilken allmänbelysning, värmelampa och UV-ljus manbör använde. Spoiler alert: det är så klart Arcadia.

BASICS - Värme i terrarium för reptiler:

Videobeskrivning:

I denna video tar Jesper upp vilken typ av värmelampa du bör använda till solplatsen i terrariet och hur du borde tänka när du ska inreda.

BASICS - Att välja rätt växter för terrarium:

Videobeskrivning:

I denna videon ger vi förslag på vilka växter som passar de olika terrariemiljöerna. Vi kommer med rekommendationer på växter som passar torra, medelfuktiga och fuktiga miljöer.

BASICS - UV-källor - För- och nackdelar:

Videobeskrivning:

I denna video går vi igenom vilka typer av UV-källor som finns att välja mellan. Vi pratar om för- och nackdelar med varje källa. Slutligen ger vi en rekommendation på vilken typ av lampa du bör överväga att införskaffa till ditt terrarium och reptil.

BASICS - Syftet med bottenmaterial:

Videobeskrivning:

I den här videon reder vi ut syftet med bottenmaterial och som förhoppningsvis hjälper dig att välja rätt när du ska inreda till din reptil, amfibie eller något annat terrariedjur. Syftet med bottenmaterialet är att det ska kunna hålla fukt, det ska vara grävbart och man ska kunna plantera växter i det. 


Vanliga frågor inom reptilhobbyn:

Vanliga frågor inom reptilhobbyn - #1

Videobeskrivning:

Vi svarar på om man kan hålla olika reptilarter ihop, hur mycket UVB man ska ha och om man får använda grenar, löv eller annat som kommer utifrån naturen. Med andra ord tar vi och svarar på några av de absolut vanligaste frågorna inom reptil- och terrariehobbyn!

Vanliga frågor inom reptilhobbyn - #2

Videobeskrivning:

Vi svarar på om vilket som är bäst mellan värmematta och värmelampa, hur stor vattenskål eller matskål man ska ha till sin reptil och vad kan man göra åt en kräsen reptil för att få en mer lyckad varierad kost. Med andra ord tar vi och svarar på några av de absolut vanligaste frågorna inom reptil- och terrariehobbyn!

Vanliga frågor inom reptilhobbyn - #3

Videobeskrivning:

Vi svarar på om vilken storlek man ska ha på sitt terrarium, vilket typ av bottensubstrat man ska ha och kan reptiler hållas i grupp och om dom är sociala djur. Med andra ord tar vi och svarar på några av de absolut vanligaste frågorna inom reptil- och terrariehobbyn!

Vanliga frågor inom reptilhobbyn *BONUS AVSNITT*

Videobeskrivning:

I denna lite speciella video om vanliga reptilfrågor tar vi och svarar på om man kan festa med reptiler i samma rum och hur skulle dom egentligen reagera till blinkande lampor och hög musik?


Artpresentationer:

Droppsköldpadda (Clemmys gutatta):

Videobeskrivning:

Detta är en kortfattad artpresentation och lite skötselråd om Clemmys gutatta a.k.a. Droppsköldpadda. Jesper går genom vad de behöver för typ av akvarium/terrarium, bottensubstrat, foder m.m. Clemmy gutatta är en relativt lättskött sköldpadda med ett spektakulärt utseende!

Dossköldpadda (Terrapene carolina):

Videobeskrivning:

Detta är en artpresentation och skötselråd om Terrapene carolina a.k.a. den östliga dossköldpaddan. Jesper går genom vad de behöver för typ av terrarium, bottensubstrat, foder m.m. Terrapene carolina är ett väldigt trevligt släkte som inte blir allt för stora. Det är även en art som man kan hålla utomhus delar av året och den är aktiv och nyfiken, åtminstone för att vara en sköldpadda.


Inredning:

Inredning av terrarium:

Videobeskrivning:

Vad för typ av inredning bör man använda i sitt terrarium? Vad ska man tänka på när man inreder ett terrarium? Reptilveterinären Jesper besvarar dessa frågor om hur man bäst går tillväga när man ska inreda ett terrarium. Vi lär oss hur man skapar en miljö som ger djuret rätt förutsättningar att utföra stimulerande beteenden.

Vatten i terrarium:

Videobeskrivning:

Jesper går igenom det intima förhållandet många reptiler har med vatten. Vi måste självklart erbjuda alla reptiler vatten att dricka. Men det är långt ifrån alla reptiler som man kan se i fångenskap som helst dricker från en vattenskål och detta måste vi ta hänsyn till.

Växter i terrarium:

Videobeskrivning:

Måste man ha levande växter i sitt terrarium? Är det nödvändigt med levande växter? Den här videon handlar om just detta, växter i terrarium. För det första så är det ju väldigt snyggt med levande växter i en terrariemiljö men framförallt är det ju för djuren. Växter hjälper till med att fylla upp terrariet med naturliga gömställen samt mikroklimat och de höjer upp luftkvalitén.


Gradienter värme, ljus och luftfuktighet:

Gradienter i terrarium:

Videobeskrivning:

I den här videon pratar veterinären Jesper Agner Arnö om hur
man enkelt kan påverka gradienterna i sitt terrarium och varför det är så viktigt.
En gradient är ett värde som går från högt till lågt eller lågt till högt. De flesta
reptiler styr sina kroppsfunktioner själva genom ett aktivt beteende. För att
reglera kroppstemperatur letar de efter en solplats/värmeplats för att bli varmare
eller så kan de gräva ner sig för att kyla ner sig. Den kan också tycka att det är för
fuktigt och då letar de efter ett torrare område etc.

Luftfuktighet och mikroklimat:

Videobeskrivning:

Nu är det dags att vi tar en titt på luftfuktighet i terrarium. Jesper berättar om hur viktigt det är med mikroklimat för att reptilen ska kunna få chansen att hitta en fuktigare miljö om den så skulle uppsöka en. Med många gömställen och rätt bottensubstrat kan vi enkelt ordna bra mikroklimat i våra terrarium.

Belysning och ljus för reptiler:

Videobeskrivning:

Belysning i terrarium är jätte viktigt och Jesper svarar på hur man bör tänka kring ljus i terrarium och varför ljus är så himla viktigt! Ljus är ett av det tre viktigaste faktorerna, tillsammans med värme och luftfuktighet. I naturen är ljus något som djuren alltid utsätts för oavsett om de är dagaktiva eller nattaktiva, därför bör vi ha belysning i åtanke när vi inreder terrarium. Ju fler delar av solens spektra vi kan få med, desto bättre kommer vi att efterlikna naturliga förhållanden och desto bättre förutsättningar kommer vi att ge både djur och växter vi har i våra terrarium.

Värme i terrarium:

Videobeskrivning:

Varför är värme så viktigt i terrarium? Varför bör man ha en värmelampa? Jo, det är för att reptiler är växelvarma djur som inte kan reglera sin kroppsliga temperatur själva. De måste aktivt söka upp en värme-/solplats för att kunna värma upp sina kroppar och få optimala kroppsfunktioner.


Skötselråd & benämningar:

Dagaktiv/nattaktiv samt trädlevande/marklevande:

Videobeskrivning:

I den här videon går Jesper genom olika begrepp som dagaktiv/nattaktiv eller trädlevande/marklevande vilket inte alltid är så svart på vitt som man kan tro. Vi som människor har valt att lägga arter i dessa kategorier för att det är enklare för oss att beskriva vissa beteenden på det sättet. Men i naturen fungerar det inte riktigt så, det är mer som en glidande skala. Oavsett vilken kategori ditt terrariedjur ligger i bör du alltid inreda på ett sådant sätt som gör att djuret själv får välja.

Skötselråd vs. natural history:

Videobeskrivning:

När det är dags att skaffa en ny art läser man givetvis skötselråd men det är en väldigt bra idé att även söka på djurets naturhistoria (natural history). Natural history är observationer på hur djuret lever och beter sig i naturen. Anledningen till att läsa och lära sig av natural history i kombination med skötselråd är för att kunna kritiskt fundera, tänka och göra pålästa samt välunderbyggda justeringar i skötseln.


Från UV till IR:

Från UV till IR - Samtal om reptilbelysning - #1:

Videobeskrivning:

Samtal i fyra delar med veterinär Jesper Arnö om reptilbelysning i terrarium. Vi går igenom hela solljusspektrumet och pratar om olika lampor och hur de påverkar reptiler, både rent fysiologiskt men även beteendemässigt. I denna del pratar vi lite allmänt om hur ljus påverkar reptiler och varför det är viktigt att alla delar av solljuset finns representerat i ett terrarium.

Från UV till IR - Samtal om reptilbelysning - #2:

Videobeskrivning:

I denna del pratar vi om UV-ljus, olika lamptyper som HID, mercury vapor och fluorescerande belysning. Vi kommer även in på Fergusonzoner och vikten av att mäta UV-index.

Från UV till IR - Samtal om reptilbelysning - #3:

Videobeskrivning:

I denna del pratar vi om allmänbelysning och mätvärdena lumen och lux. Allmänbelysning till terrarium:

Från UV till IR - Samtal om reptilbelysning - #4:

Videobeskrivning:

I denna del pratar vi om värme och IR-strålningens olika våglängder samt deras betydelse. Vi pratar även om hur olika typer av uppvärmning i terrariet har olika syften.


Övrigt, intervjuer m.m:

Intervju med Ted Hansen - Grundare och VD för CyberZoo:

Videobeskrivning:

I denna intressanta videointervju tar vi en kik på vad CyberZoo's egna Ted Hansen har att säga om vad vi gör annorlunda och vilket sorts tänk vi har när det gäller hållandet av reptiler. Vi pratar t.ex. om varför vi bara köper in djur från privata uppfödare och vad för framtida planer vi har med verksamheten.

Vlogg. CyberZoo åker till Nordens Ark:

 

Videobeskrivning:

Vi åkte på en jätterolig roadtrip till Nordens Ark för att kika på deras nya sköldpaddsprojekt (som förhoppningsvis är färdigt någon gång under våren/sommaren 2023 för besökare). Vi filmade bakom kulisserna och intervjuade en av parkens djurskötare. Sedan tog vi en rundtur i parken också såklart för att kolla på djuren. Vi kommer släppa en helt egen video med intervjun så håll utkik efter det. Lättast för er är att prenumerera på kanalen för att inte missa när vi släpper nya videor.

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan