Startsida  Guider, videor och tips  Alla skötselråd för terrariedjur  Insekter & annat  Stor vandrande pinne (Diapherodes gigantea) - Skötsel och fakta

Stor vandrande pinne - Skötsel och fakta

Detta är ett skötselråd skrivet av veterinären Jesper Agner Arnö.

Diapherodes gigantea är en stor art i ordningen Phasmatodea – vandrande pinnar. Liksom de flesta andra vandrande pinnar har D. gigantea en karakteristisk kroppsform som påminner om just en pinne.

Honor blir ca 15-16 cm långa och relativt grova, medan hanarna endast blir ca 10-12 cm och är klart tunnare än honorna.

I naturen finns arten i Västindien, på Grenada och St:Vincent, där den lever i höga träd. D. gigantea är framförallt aktiv på natten, så skötsel och utfodring kan med fördel utföras på kvällen, för att pinarna ska få tillgång till färsk mat och vattendroppar under sin primära aktivitetsperiod.

Utseende och livscykel

Honorna är ljust gröna med gulaktiga antenner, och har små underutvecklade vingar i höjd med andra benparet. Hanarna är brungröna med välutvecklade vingar. Varken hanar eller honor kan flyga, men hanarna kan göra långa hopp/glidflygningar. Nymfer (icke-könsmogna stadier) är brunaktiga med gröna huvuden till en början, och blir sedan allt grönare.

Nymfstadierna kallas L1, L2, L3 osv. och övergången mellan varje stadie utgörs av en ömsning av ”huden” (cuticula). När pinnarna ska ömsa är det viktigt att låta dem vara ifred, och se till att de har gott om grenar i terrariet. Ömsningen sker hängandes från en gren, och den gamla cuticulan äts upp av pinnen. När nymferna ömsat för sista gången är de fullvuxna, och könsmogna. Hos D. gigantea tar det ca 5-6 månader för nymferna att bli könsmogna, och de kan sedan leva i ytterligare 6-10 månader (honor lever som regel längre än hanar).

Äggen ser ut som hårda, svarta frön med skrovlig yta (ca 5x3 mm stora) och släpps rätt ner på marken av honan. De vuxna pinnarna kan para sig med pinnar av motsatt kön, men honorna kan även lägga befruktade ägg utan att ha parat sig med en hane först (s.k. jungfrufödsel – partenogenes). Ungar från sådana ägg blir alltid honor.

Äggen kläcks efter ca 7-9 månader, beroende på omkringliggande temperatur (högre temperatur ger en kortare inkubationstid).

Diapherodes gigantea på bilden är en nymf.

En grön vandrande pinne på ett löv

Terrarium och skötsel

D. gigantea blir ganska stor, rekommenderar vi ett terrarium på minst 30x30x45 cm (LxBxH), eller större, speciellt om man har flera vuxna individer. Inred terrariet med ett ordentligt lager bottensubstrat som kan hålla fukt (t.ex. en blandning av jord/sand/kokosfiber eller liknande), täckt av ett lager med mossa/gamla löv, samt ordentligt med grenar i hela terrariets höjd. Det brukar även gå utmärkt att ha levande växter i terrariet, utöver de grenar som sätts in som foder, förutsatt att man har tillräckligt med belysning.

Fukta terrariet 1-2 gånger/dag och se till att temperaturen inte understiger 20oC eller överstiger 27oC.

Diapherodes gigantea är en fredlig art som går att hålla i grupp.

I fångenskap kan arten utfodras med hallon-, björnbär-, ek- och salalblad. Salal kan köpas hos oss på Cyberzoo, eller i blomsterhandel. Grenar med blad från hallon, björnbär och ek kan plockas utomhus under säsong.

Sätt grenarna i lite vatten i terrariet, och byt ut när bladen börjar vissna/torka. Det ska alltid finnas färska blad i terrariet.

Inköpslista för stor vandrande pinne

  • Ett väl tilltaget terrarium
  • Grenuttag och timer
  • Allmänbelysning (förslagsvis Arcadia jungle dawn LED, eller T5 dagsljuslysrör)
  • Bottenmaterial
  • Grenar, rötter, löv, mossa, levande växter mm. för inredning
  • Sprayflaska
  • IR-termometer
  • Foder



↓ Följ oss på sociala medier ↓

Youtube logga Facebook logga Instagram logga TikTok logga

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan