Startsida  CyberZoo Blogg  Vikten av...allt?

Vikten av...allt?


Måndag, 27 juni, 2022 - Jesper Agner Arnö

Hej igen!

Jag går ofta runt och funderar på det där med mikroklimat och miljöparametrar. Det är ju både en kul del i det där med att hålla reptiler i fångenskap, och dessutom något som påverkar djuren väldigt mycket.

Reptiler reglerar i hög grad sina kroppsfunktioner genom att aktivt flytta sig mellan olika mikroklimat, och kan på så sätt ”styra” sin fysiologi. I samband med det får de också signaler från omgivningarna som triggar i gång ytterligare händelseförlopp inne i kroppen på dem. Tänk er en ödla som lämnar sitt gömsle för att sola – något i miljön får den att välja att lämna säkerheten för att istället lägga sig i solen. När den väl ligger där höjs kroppstemperaturen, vilket innebär att alla ödlans kroppsfunktioner blir mer effektiva. Samtidigt får UV-ljuset från solen kroppen att producera ett hormon som till slut blir till vitamin D3, och tillsammans med den ökade temperaturen triggas en mängd andra reaktioner i ödlans kropp, bland annat utsöndras serotonin som leder till en känsla av ”välbehag”.

En så, till synes, enkel handling som att lägga sig och ”värma upp sig lite” är alltså i själva verket en finjusterad flerstegsprocess som styrs av yttre faktorer och leder till en optimering av kroppsfunktioner hos ödlan.

Men vad är det då egentligen som styr sådana här beteenden hos reptiler? Vilken miljöparameter, eller typ av mikroklimat är det viktigaste?

Ja, det är ju den stora frågan, och svaret är troligen: allt…

I exemplet ovan är det troligen primärt en kombination av temperatur och de olika våglängderna i solljuset som, så att säga talar om för ödlans kropp att det är ett bra tillfälle att sola sig. På samma sätt är det uppnådd kroppstemperatur, huruvida den känner sig trygg eller inte och kanske även luftfuktigheten som får ödlan att känna sig färdig med att sola. Hur stor del av de här processerna som är medvetna är mycket svårt att undersöka, men mycket av det här sker nog undermedvetet, och helt automatiskt.

Reptiler är en gammal djurgrupp, så de har haft gott om tid på sig till att anpassa sig till de miljöer de lever i. De utnyttjar sina miljöer till fullo, och har utvecklat beteenden och fysiologiska funktioner för att både dra maximal nytta av gynnsamma förhållanden, samt för att minimera negativ påverkan när förhållandena inte är optimala.

Genom att ge dem så många av de valmöjligheter de ha i naturen, även i fångenskap, maximerar vi chanserna för både optimal fysiologisk funktion samt livskvalitet. I en suboptimal miljö kommer djuren att göra så gott de kan, men de behöver bra förutsättningar för att lyckas med att optimera sina kroppsfunktioner.

Värme, ljus i olika våglängder, luftfuktighet i kombination med en genomtänkt och komplex miljö är alla viktiga delar i skötseln, för alla reptiler!


↓ Följ oss på sociala medier ↓

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan