Startsida  Guider, videor och tips  Guider och tips akvarium  Tio Akvarietips för nybörjare

Tio Akvarietips för nybörjare

Köp det största akvarium du har råd med. Ett litet akvarium kan vara billigare, men det är mycket svårare att få en bra balans på ditt akvarievatten. Saker kan gå fel väldigt snabbt i ett litet akvarium. Om du råkar mata lite mycket, så kan det få stora konsekvenser i ett mindre akvarium på 54 liter, medans ett akvarium på 250 liter har en bättre ”felmarginal”.

Rengöring av akvariets filtermaterial, som svampfilter, keramiska ringar, biobollar osv. rengörs bäst i en hink med vatten från ditt akvarium. Att använda kranvatten för att rengöra dessa filter kommer döda de flesta av alla nyttiga filterbakterier. Använd ALDRIG tvål eller andra kemikalier för att rengöra akvarium eller tillbehör! Man kan med fördel tillsätta flytande bakterier som Sera Bio Nitrivec Bakteriekultur för att hjälpa akvariefiltret att få bra balans snabbt. (Även bra att använda mellan vattenbyten).

Byt vatten OFTA. Skapa en rutin för dina vattenbyten och hålla fast vid den utan att fuska. Mängden vatten du måste byta och hur ofta är beroende av många faktorer, som hur många fiskar du har, storlek på akvariet, hur mkt du matar (och med vad). Vi rekommenderar att byta vatten varje vecka. Då kan du byta ca: 25 % av vattnet.

Undvik att övermata dina akvariefiskar. Fiskfodret man matar med bör ätas inom ca: 2 minuter. Efter 2 minuter ska det inte ligga fiskmat kvar på botten, eller flyta runt i vattnet, för då har du matat dina fiskar för mycket! Under normala omständigheter bör du mata din fisk en till två gånger om dagen.

Var noga med att välja nya fiskar till ditt akvarium. Se till att fiskarna trivs och fungerar tillsammans och kommer inte att växa ur ditt akvarium.

Innan du köper ny akvariefisk, observera alla fiskar i akvariet. Om någon av dem visar tecken på sjukdom så bör du avstå köpet.  Tecken på att fisken inte mår bra kan vara: Smal fisk med insjunken buk, trasiga fenor, fläckar eller prickar, att fisken ”kippar” efter andan eller flämtar med gälarna mm.

Vänj akvariefisken till sitt nya hem försiktigt.

I alla år har jag hört att man ska låta påsen med akvariefisken flyta runt i akvariet under 15-30 minuter så att vattentemperaturen stabiliserar sig mellan vattnet i påsen och akvarievattnet. Det rekommenderas också att sakta hälla akvarievatten till påsen för att jämna ut ev. skillnader i vattenkemin (Ph, Kh, Gh osv.), för att sedan hälla hela påsen med allt innehåll ner i akvariet!

 Jag har ALDRIG förstått logiken i detta! Tänk att du kommer med nya akvariefiskar, som är skapligt stressade efter infångsten i butiken och transporten hem i en liten påse. Vad händer när man lägger dem med påsen ner i akvariet? De har ingenstans att ta vägen, ingenstans att gömma sig och alla andra fiskar inspekterar påsen ivrigt. Självklart är detta ett jättestort stressmoment för fiskarna. Dessutom så finns det väl ingen anledning i hela världen att hälla ”smutsigt” akvarievatten från påsen ner i ett fungerande akvarium med risk att slå ut befintlig bakterieflora…  

Ta istället en stor skopa akvarievatten och häll i en hink. Häll sedan påsen med fiskar och vatten i hinken försiktigt. Vänta 10-15 minuter och tillsätt sedan en skopa vatten till. Vänta ytterligare 10-15 minuter och håva försiktigt upp fisken ur hinken. (Man kan med fördel flytta om lite inredning i akvariet innan man släpper i de nya fiskarna, för att ta bort befintliga revir).

Använd med fördel ett karantänakvarium för ny fisk när detta är möjligt.

Utöka antalet fiskar i en lugn takt. Om alltför många fiskar tillsätts inom en kort tidsperiod kommer de nyttiga bakterierna i akvariet inte att kunna bryta ner allt avfall och slaggprodukter

Plantera gärna rikligt med akvarieväxter, då dessa hjälper dig att få en bättre balans i dina vattenvärden. Och använd inte mängder med kemikalier eller mediciner i onödan.


Lycka till med starten av ditt akvarium. En av världens roligaste hobbies! :-)

Varför är det bättre att välja ett större akvarium som nybörjare?

Ett större akvarium erbjuder en bättre "felmarginal" eftersom det är mindre känsligt för snabba förändringar i vattenkvaliteten. Detta gör det lättare att hålla en stabil miljö, vilket är avgörande för fiskarnas hälsa.

Hur ska jag rengöra filtermaterial utan att skada de nyttiga bakterierna?

Filtermaterial bör rengöras i en hink med vatten som du har tagit från ditt akvarium, inte med kranvatten. Detta skyddar de nyttiga bakterierna som är viktiga för ditt akvariums ekologiska balans.

Hur ofta bör jag byta vatten i mitt akvarium?

Regelbundna vattenbyten, typiskt cirka 25% av vattnet varje vecka, är viktigt för att upprätthålla god vattenkvalitet och för att eliminera skadliga ämnen som byggs upp.

Vad är rätt mängd foder att ge mina fiskar?

Mata dina fiskar så att allt foder konsumeras inom två minuter. Överblivet foder kan försämra vattenkvaliteten och bidra till hälsoproblem hos fiskarna.

Vilka faktorer bör jag tänka på när jag väljer fiskar till mitt akvarium?

Välj fiskar som är kompatibla med varandra och som passar storleken på ditt akvarium. Undvik fiskar som kan växa sig för stora eller har speciella krav som överstiger din erfarenhetsnivå.

Hur vet jag om en fisk är sjuk när jag köper den?

Observera fiskarna noggrant i affären för tecken på sjukdom, såsom insjunken buk, trasiga fenor, fläckar eller att de andas tungt. Undvik att köpa sjuka fiskar eftersom de kan smitta andra i ditt akvarium.

Vilken är den bästa metoden att acklimatisera nya fiskar till mitt akvarium?

Använd en hink för att blanda akvarievatten med vatten från transportpåsen gradvis. Detta minskar stressen för fiskarna och hjälper dem att anpassa sig till vattenförhållandena i ditt akvarium.

Varför bör jag ha ett karantänakvarium?

Ett karantänakvarium används för att isolera nya eller sjuka fiskar. Detta förhindrar spridning av sjukdomar till huvudakvariet och gör det lättare att behandla sjuka fiskar.

Hur snabbt kan jag lägga till nya fiskar i mitt akvarium?

Lägg till nya fiskar gradvis för att inte överbelasta akvariets biologiska filter. Att lägga till för många fiskar på en gång kan leda till ett farligt uppbyggnad av avfallsprodukter.

Vilka fördelar finns det med att ha många akvarieväxter?

Akvarieväxter bidrar till att förbättra vattenkvaliteten genom att absorbera överflödiga näringsämnen och producera syre. De tillhandahåller också gömställen och naturliga habitat för fiskarna, vilket bidrar till en lugnare och hälsosammare miljö.

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan