Karantänakvarium sparar fisk, tid och pengar!

Något som i princip alla som har ett akvarium borde överväga är att ha ett karantänakvarium. En spontan tanke kanske är att det bara är något som erfarna “akvarienördar” behöver och håller på med, men faktum är att varje gång som du introducerar en ny fisk till ditt akvarium så finns en liten risk att det följer med parasiter eller bakterier. En stressad fisk har dessutom lättare för att bli sjuk eller drabbas av parasiter i ditt etablerade akvarium som dina befintliga fiskar kan stå emot. Vi hoppas att vi kan visa att det inte är “överkurs”, så svårt eller arbetskrävande som du kanske tror!

ciklid i karantänakvarium

Ett karantänakvarium behöver inte vara inrett på något särskilt sätt, annat än att det är anpassat efter fisken storlek och naturliga beteende. Exempelvis så finns det fiskar som behöver leva i stim, man kanske måste ta hänsyn till fördelningen mellan hannar och honor och se till att fiskarna känner sig trygga och har någonstans att gömma sig (vissa använder rördelar i PVC). Man ska alltid ta sig tid att läsa på om den arten man köpt eftersom vissa arter har väldigt specifika krav. Gul Ocellatus, en ciklid från Tanganyikasjön, vill till exempel ha en tom snäcka att bo i!

ocellatus i karantänHanne och hona av Gul Ocellatus utanför sin snäcka som de vaktar noga!

För de allra flesta arter som du hittar i djuraffären och för fiskar som inte är mer än ca 8-10 cm räcker ett akvarium på 50 liter. Starkt ljus kan vara stressande för en sjuk fisk så belysning är inte nödvändigt. I övrigt behövs bara det mest grundläggande, fiskarna ska trots allt bara spendera en begränsad tid i karantän. Det vill säga att förutom gömställen i form av plastväxter, en terrakottakruka, malgrotta osv. behöver du en doppvärmare, svampfilter med tillhörande luftpump och en termometer. Doppvärmaren bör klara att värma vattnet till minst 30°C. Anledning till det är att en förhöjd vattentemperatur kan vara ett enkelt sätt att motverka exempelvis Vitpricksjuka (Ichthyophthirius). I ett karantänakvarium har man inget bottensubstrat eftersom vissa parasiter tillbringar en del av sin livscykel i det. Det är även lättare att se eventuella fripassagerare på en glasbotten än bland en massa grus.

Ifall du på förhand vet om att du har tänkt köpa nya fiskar och kommer behöva använda ditt karantänakvarium kan du med fördel placera ett svampfilter någon vecka i förväg i ditt ordinarie akvarium. Det kan du sedan använda för att redan från början skapa en liknande miljö i båda akvarierna. Vad gäller vattnet så är det en god idé att åtminstone delvis använda vatten från det etablerade akvariet förutsatt att vattenmängden är sådan att det är meningsfullt. Det går såklart inte att ta några stora mängder från ett akvarium på 50 liter, men om man till exempel har ett akvarium på 300 liter så är det sällan problem att ta 30 liter och fylla karantänakvariet med.

Det är lagom att förvara akvariefisken i karantän ca 2-4 veckor. Det är tillräckligt lång tid för att upptäcka eventuella varningstecken och i så fall vidta åtgärder. Fiskar som flyttas mellan akvarier eller från djuraffären till ett karantänakvarium måste acklimatiseras till den nya miljön. Det gör man genom “koppning”, en process som går fort (ca 1 timme) ifall vattenvärdena är liknande mellan de båda akvarierna men som kan dra ut på tiden ifall det exempelvis är väldigt stora skillnader i pH. Det är sällan fallet när man handlar i den lokala zoobutiken, men för de som importerar fiskar från andra länder så måste man alltid ha koll på vattnet genom att testa det.

litet karantänakvarium

Under den tid som karantänakvariet inte används för att hålla nya fiskar under observation kan man med fördel använda det till att behandla fiskar som är sjuka. Ett annat användningsområde är att ge fiskar som är utsatta för andra fiskars aggressivitet en fristad för återhämtning. Mellan gångerna som det används kan man desinficera det, men de flesta patogenerna försvinner när akvariet torkar ur. Ibland läser man att vissa desinficerar med klorin men det är giftigt och ifall det finns rester kvar kan dessa vara hälsofarliga för både människor och fiskar, så därför rekommenderar vi vanligt vatten, en tvättsvamp och en algskrapa.

Svårare än så behöver det inte vara och visst är det lite extra jobb men för både fiskarnas och plånbokens skull är det värt det!

Vad är ett karantänakvarium och varför är det viktigt?

Ett karantänakvarium är ett separat akvarium som används för att isolera nya eller sjuka fiskar innan de introduceras till huvudakvariet. Detta förhindrar spridning av sjukdomar och parasiter och ger nyinköpta fiskar en chans att stabiliseras i en kontrollerad miljö. Lär dig mer om vikten av karantänakvarier på CyberZoo's guide till karantänakvarium.

Hur länge ska fiskar vara i karantän?

Fiskar bör vara i karantän i minst 2-4 veckor. Denna tid tillåter tillräcklig observation för eventuella sjukdomssymptom och säkerställer att fiskarna är friska innan de förs in i huvudakvariet.

Vilken utrustning behöver jag för ett karantänakvarium?

Grundläggande utrustning för ett karantänakvarium inkluderar ett akvarium, en doppvärmare för att reglera temperaturen, ett svampfilter för biologisk filtration, och en termometer. Utforska doppvärmare på CyberZoo's landningssida för doppvärmare och svampfilter på CyberZoo's landningssida för svampfilter.

Behöver karantänakvariet vara inrett?

Nej, karantänakvariet behöver inte vara dekorativt inrett eftersom dess huvudsyfte är att isolera och behandla fisk. En enkel setup med lättstädade ytor är att föredra för att underlätta underhåll och observation. Utforska olika typer av karantänakvarier på CyberZoo's landningssida för helglasakvarier.

Hur acklimatiserar jag nya fiskar till karantänakvariet?

Nya fiskar bör acklimatiseras genom att långsamt justera dem till vattentemperatur och kemiska förhållanden i karantänakvariet. Detta kan göras genom att placera fisken i en påse med originalvattnet och långsamt tillsätta vatten från karantänakvariet under loppet av cirka en timme innan fisken släpps helt fri.

Kan karantänakvariet användas för annat när det inte är i bruk?

Ja, när det inte används för karantän kan detta akvarium tjäna som en behandlingsstation för sjuka fiskar eller som en tillfällig miljö för fiskar som behöver en paus från huvudakvariets sociala stress.

Vilka åtgärder bör jag vidta efter att karantänperioden är över?

Efter att karantänperioden är över och fiskarna visat sig vara friska, kan de försiktigt flyttas till huvudakvariet. Karantänakvariet bör sedan rengöras och förberedas för framtida användning, antingen för nya fiskar eller som en sjukvårdsstation vid behov.

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan