Startsida  Guider, videor och tips  Alla skötselråd för terrariedjur  Spindeldjur  Kunglig hoppspindel (Phidippus regius) - Skötsel och fakta
En liten söt och hårig hoppspindel på ett löv

Kunglig hoppspindel (Phidippus regius) - Skötsel och fakta

Skötselråd om Regal jumping spider (Phidippus regius). Skriven av: Jesper Agner Arnö

Inledning

Phidippus regius eller ”Kunglig hoppspindel” är en liten spindelart med ett stort utbredningsområde. Arten kan hittas i sydöstra USA, på ett flertal öar i Karibien (Bahamas, Bermuda, samt på öarna i stora Antillerna), och har även hittats (introducerad) på Påskön. 

Familjen Salticidae, alltså hoppspindlarna, är med sina över 6000 arter den mest artrika spindelfamiljen. Liksom de flesta andra hoppspindlar är Phidippus regius en dagaktiv spindel med mycket bra syn. Phidippus regius föredrar ganska öppna och torra områden såsom fält och gles skog. Här lever spindlarna på träd, buskar, och ibland även på husväggar. På grund av artens stora utbredningsområde kan temperaturerna spindlarna utsätts för variera stort.

Hoppspindlar har blivit populära sällskapsdjur på grund av deras utseende, aktivitetsnivå, och beteenden, i kombination med att de är lätta att vänja vid hantering. 

Utbredningsområde

Utbredningsområde för hoppspindel

Information om Regal jumping spider
Svenskt namn Kunglig hoppspindel
Familj Salticidae (Hoppspindlar)
Släkte Phidippus
Livslängd 1-3 år
Ursprung USA, Karibien
Fullvuxen storlek Hanar ca 12 mm, honor ca 15 mm
Föda Insekter och andra småkryp
Aktiv Dagaktiv
Miljötyp Trädlevande/klättrande

Utseende och beteende

Det är lätt att könsbestämma vuxna Phidippus regius. Vuxna hanar är svarta med vita hår på benen. På bakkroppen (abdomen) finns ett band samt tre prickar, som nästan liknar ett leende ansikte. Chelicererna är stora och metalliskt gröna, blåa eller lila. 

Honornas mönster liknar hanarnas men kroppen är grå till orange istället för svart och håren på benen, samt teckningen på bakkroppen kan vara alltifrån vit till klart orange. Honornas chelicerer är metalliskt gröna, röda eller lila. Phidippus regius är en aktiv jägare, och liksom övriga hoppspindlar spinner dessa spindlar inga stora nät för att fånga sina byten. Istället använder de synen för att hitta småkryp, som de sedan fångar med ett snabbt ”hoppangrepp”.

Hoppspindlar spinner dock trådar som de använder som ”säkerhetslinor” och de kan även spinna små bon eller ”hängmattor”. 

Nästan alla spindlar är giftiga, och Phidippus regius är inget undantag. Denna spindel bits dock sällan för att försvara sig och även om ett bett kan göra ont är det inget som är farligt för oss människor.  

Som med de flesta andra spindlar är det klokast att hålla Kungliga hoppspindlar en och en, och bara sätta ihop dem för eventuell parning. Håller man dessa spindlar tillsammans finns det en överhängande risk för att någon av dem äter upp den andra. 

En liten hoppspindel på ett löv

Terrarium

Åt en vuxen spindel bör man ha ett terrarium som är minst 30x30x30 cm, och gärna större (speciellt högre). Man bör erbjuda ett djupt bottensubstrat (5–10 cm), bestående av till exempel en jord och sandblandning, eventuellt blandat med lite kokosfiber. Sträva efter att åstadkomma en fuktgradient i bottenmaterialet som går från lätt fuktigt i botten till nästan torrt vid markytan. Tillför vätska genom att vattna och duscha terrariet regelbundet.

Inred med gott om gömställen såsom grenar, rötter, små korkrör, löv etc. Kom ihåg att inreda, och erbjuda gömställen även i höjden då spindlarna spenderar det mesta av sin tid ovan marknivå.  

Levande växter bidrar också utmärkta gömställen, en förbättrad luftkvalitet och hjälper till att upprätthålla en bra luftfuktighet. Tänk på att det krävs adekvat belysning om man ska få levande växter att klara sig i terrariet. Eftersom hoppspindlar är dagaktiva jägare behöver du även en ordentlig allmänbelysning för att de ska kunna jaga på ett naturligt sätt. Är terrariet för mörkt kan de i värsta fall sluta äta helt.

Kunglig hoppspindel lever som regel i relativt torra miljöer och ett terrarium till denna art behöver därmed inte hålla någon särskilt hög luftfuktighet. Luftfuktigheten bör ligga runt 50%. Spraya terrariet lätt varje dag så att spindeln har vattendroppar att dricka av, och vattna växterna så att de inte torkar ut. Du kommer då även att höja luftfuktigheten temporärt. Temperaturen i terrariet bör ligga omkring 24-28°C under dagtid. Använd en svag värmelampa vid behov. På natten kan temperaturen få sjunka till rumstemperatur. 

Utfodring

Phidippus regius naturliga föda utgörs av mindre leddjur.  

I fångenskap kan man utfodra vuxna individer med olika typer av insekter och andra ryggradslösa djur, såsom kackerlackor, syrsor, flugor, mjölmask med mera. Foderdjuren bör vara mindre än spindeln. 

När spindlarna är små kan man mata med banaflugor, eller nykläckta syrsor. 

Man kan med fördel ha “städare”, t.ex. hoppstjärtar och andra ”nedbrytare” i terrariet tillsammans med spindeln. Dessa småkryp hjälper till att äta upp de rester som blir kvar när spindeln har sugit ut innehållet ur foderinsekterna.

Ömsning

Liksom alla andra leddjur ”ömsar” spindlar regelbundet sitt exoskelett.  

Innan en spindel börjar ömsa går de in i en fas som på engelska kallas ”pre-molt”. Det är då inte speciellt ovanligt att de börjar matvägra. Under denna period brukar de ofta gömma sig i sina hålor. 

När det sedan är dags för själva ömsningen gör de en ”säng” av spindelväv som de sedan lägger sig på rygg i, för att sedan sparka av sig det gamla exoskelettet. Under denna period kan det vara bra att hålla lite högre luftfuktighet i terrariet då det förenklar processen för spindeln. 

Man bör även vara noga med att plocka bort all levande föda som kan finnas kvar i terrariet. Vissa insekter skulle potentiellt kunna skada spindeln då den är mycket sårbar under- och en kort tid efter ömsning. 

Avel

Precis som med alla andra spindlar så måste man vara noga med att mata honan ordentligt precis innan (gärna samma dag) man sätter ihop spindlarna för parning, annars finns det risk att honan äter upp hanen.  

Hanen uppvaktar honan med en liten dans innan han försöka para sig. Själva parningen och spermieöverföringen tar som regel allt ifrån 5-45 minuter. Efter genomförd parning bör spindlarna separeras igen.  

2-4 veckor efter en lyckad parning producerar honan sin äggsäck. En hona kan producera upp till 5 äggsäckar efter en enda parning.  

Äggen börjar som regel kläckas efter ca 4-6 veckor.  

Hur stort terrarium behöver en Kunglig hoppspindel?

En vuxen Kunglig hoppspindel bör ha ett terrarium som är minst 30x30x30 cm, helst större för att ge tillräckligt med utrymme för rörelse och klättring.

Vilken typ av bottenmaterial är lämpligt för Kunglig hoppspindel?

Använd ett djupt bottensubstrat bestående av en jord- och sandblandning, eventuellt med lite kokosfiber. Skapa en fuktgradient från lätt fuktigt i botten till nästan torrt vid ytan.

Vilken typ av föda är lämplig för Kunglig hoppspindel?

Kunglig hoppspindel äter mindre leddjur som kackerlackor, syrsor, flugor och mjölmask. Se till att foderdjuren är mindre än spindeln själv.

Vilken temperatur och luftfuktighet är ideal för en Kunglig hoppspindel?

Temperaturen bör vara mellan 24-28°C på dagtid och sjunka till rumstemperatur på natten. Luftfuktigheten bör ligga runt 50%, och terrariet kan lätt fuktas med en sprayflaska dagligen.

Hur hanteras ömsning hos Kunglig hoppspindel?

Öka luftfuktigheten något under ömsningsprocessen och undvik att störa spindeln. Se till att det inte finns levande föda i terrariet som kan stressa eller skada spindeln under denna tid.

Hur går parningen till hos Kunglig hoppspindel?

Hanen uppvaktar honan med en dans och parningen kan ta från 5 till 45 minuter. Separera spindlarna direkt efter parningen för att undvika skador på hanen.

Hur hanterar man avel och ägg hos Kunglig hoppspindel?

Efter en lyckad parning producerar honan en äggsäck inom 2-4 veckor. Honan kan producera upp till 5 äggsäckar från en parning, och äggen kläcks vanligtvis efter 4-6 veckor.

Vad bör man tänka på vid inredning av terrariet för Kunglig hoppspindel?

Inred terrariet med gott om gömställen och klättermöjligheter som grenar, rötter och små korkrör. Använd levande växter för att förbättra luftkvaliteten och upprätthålla fuktigheten.

Är Kunglig hoppspindel giftig för människor?

Även om bett från Kunglig hoppspindel kan vara smärtsamma, är dess gift inte farligt för människor.

Hur ofta bör Kunglig hoppspindel matas?

Vuxna spindlar bör matas varannan till var tredje dag, medan yngre spindlar kan behöva matas dagligen för att stödja deras snabba tillväxt och utveckling.


↓ Följ oss på sociala medier ↓

Youtube logga Facebook logga Instagram logga TikTok logga

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan