UVB - Belysning för terrarium

Här hittar du din terrarielampa till reptiler med UVB. HID och T5-lysrör är de mest populära valen och passar till ett antal arter. Kombinera gärna din UV-belysning med en bra värmelampa. Det är viktigt att man väljer rätt ljuskälla till den sorts reptil du har. Är du osäker så fråga oss gärna.

UVB-belysning

HID - Lampor, armaturer & ballaster för terrarium

Vad är en HID-lampa?

HID är en förkortning för “High intensity discharge” som syftar på den urladdning som uppstår i en modern urladdningslampa. I denna grupp av lampor återfinner man till exempel HPS-lampor (High pressure sodium) och högtrycksnatrium. Solar Raptors HID-lampor för terrarium är en typ av gasurladdningslampa vilket innebär att den avger synligt ljus och UV-ljus genom att skicka en elektrisk urladdning genom en ädelgas. På så sätt skiljer sig HID-belysning egentligen varken från lysrör eller eller lågenergilampor, men eftersom tekniken är annorlunda i en HID-lampa är ljusflödet mycket större i förhållande till wattantalet.

Fördelar och nackdelar med HID-belysning

Fördelarna med att använda HID i ett terrarium är i första hand för att de avger såväl värme som ljus. För de mest solälskade arterna av ormar, ödlor och andra reptiler kan det vara svårt att komma upp i sådana temperaturer och den mängd ljus de behöver. Det som HID gör bättre än andra typer av lampor är att de även kan avge både UV-A och UV-B (beroende på vilken typ av grundämne som finns i lampan). Värmen som en HID-lampa avger kan även vara en nackdel beroende på vilka förutsättningar man har. Eftersom UV-ljus inte kan passera genom exempelvis ett täckglas eller ett alltför tätt galler så måste man ofta placera hela armaturen inne i ett terrarium, då måste man se till så att avståndet mellan lampan och den tänkta solplatsen blir tillräckligt stort. Dessutom måste armaturen monteras på ett sådant sätt så att djuret inte kommer i kontakt med vare sig lampa eller armatur då de ofta blir heta. Välj gärna en armatur med skyddsgaller.

Ytterligare en aspekt på denna typ av belysning, och egentligen på alla lampor som avger UV-ljus, är att dess effekt minskar med tiden. Därför är det nödvändigt att byta ut lampan med ca 1 års mellanrum.

Vilka delar behövs för att belysningen ska fungera?
I en fungerande belysning ingår tre komponenter. En lampa, en ballast (drivdon) och en armatur. Om man talar om Solar Raptor så finns det två typer av lampor, en som kallas “Flood” och en som kallas “Spot”. Det som skiljer dem åt är ljusets spridningsvinkel. En floodlampa kan man sätta lite närmare och den täcker en större yta. En spotlampa ger ett intensivare ljus på en mer begränsad yta. Lamporna från Solar Raptor har tre olika former, PAR20, PAR30 och PAR38. Det innebär att det är en bra idé att kontrollera vilken typ av lampa som passar i armaturen.

En bra armatur till HID-belysning för terrarium har värmetålig porslinssockel, möjlighet att justera belysningsvinkel och ett skyddsgaller för att förhindra brännskador.

HID-lampor kräver en särskild typ av ballast eller drivdon. Ibland ser man två olika förkortningar i produktbeskrivningen för ett drivdon. Den ena är EVG som är en förkortning för “elektronische vorschaltgerät”, den andra är ECG som står för “electronic control gear”. Det är alltså en tysk och en engelsk beteckning för det som vi kallar elektronisk drivdon. Det som ett drivdon gör är att det ger lampan rätt spänning och strömstyrka så att lampan börjar lysa snabbt och för att ge lampan en så lång livslängd som möjligt.

Det är inte möjligt att använda drivdon till LED-belysning i kombination med en HID-lampa. Använd endast drivdon som är särskilt anpassade till HID-belysning.


1 2 3 4 

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan