Startsida  Fågel  Lysrör & Fågellampor

Lysrör & Fågellampor

Vet du hur viktigt det är att din fågelbelysning har en lampa som återger både UVA & UVB? Många vet inte att UV-lampan måste bytas minst en gång per år för att den tappar effekt och det gör att fåglarna får för lite UV-ljus. 

Lysrör & Fågellampor

Fågelbelysning med UV-ljus
Det har varit känt en lång tid att solljus är mycket viktigt för fåglars hälsa. Om fåglarna bor i en fågelbur, så är det ofta omöjligt att tillfredsställa deras behov av UV-ljus. UV-lampor för fåglar har specialdesignats för att återskapa det UV-ljus som finns i naturligt solljus. Detta finns inte alls i vanliga glödlampor eller vanliga lysrör.

Rätt belysning

Fågelbelysning med UV gör enorm skillnad för din fågels hälsa, utseende, aptit och lekbeteende. Prova byta belysning, så ska du få se hur bra dina fåglar mår när du ger dem optimala förutsättningar.

Vikten av UV-belysning till burfåglar

En fågel som bor inomhus går oftast miste om allt UV-ljus. Solljuset som passerar genom ett fönster, kommer inte föra med sig UV-ljuset in i rummet (den filtreras bort i fönsterglaset). Det finns således ett stort behov av att tillsätta UV-ljus, och de special fågellampor vi säljer tillgodoser hela detta behov.

UV-ljuset spelar också en betydande roll i en fågels val av föda. Mogen frukt och bär får en annorlunda nyans utan UV-ljus, och det kan göra att fågeln inte äter vissa saker (eller får problem med sin aptit). Vad en fågel ser påverkar dess aptit. Rött blir rödare och grön blir grönare med UV. En fågel som matvägrar kan alltså vara i stort behov av UV-ljus. För att ta något som ligger nära till hands för oss människor, så kan du fundera på hur belysningen används när du kliver in i en livsmedelsaffär nästa gång och ska köpa frukt och grönsaker (det är ingen slump att dessa ser väldigt aptitliga ut).

Vitamin D3

Vitamin D3 krävs för att fåglars ben och skelett ska utvecklas normalt och bli starka. Många djurarter kan omvandla vitamin D3 från solljuset genom huden. Närmare bestämt är det UVB-ljuset som möjliggör för vitamin D3 att framställas. Eftersom fåglar har fjädrar är det inte möjligt för dem att använda sin hud på det här sättet. Hos många fågelarter samlar deras endokrina körtlar D3 från blodomloppet, och lagrar dem i en sorts körteloljor. Dessa hjälper sedan fågeln att sprida ut denna körtel olja på sina fjädrar under tiden de putsar dem. Denna olja kommer på så sätt in i kroppen där levern och njurarna förvandlar den till vitamin D3.Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan