Startsida  Reptil  Terrariebelysning

Belysning till terrarium

Här hittar du belysning för reptiler och terrarium. Även lamphållare, lysrör, värmelampor och spotlights för alla sorters reptiler.

Terrariebelysning

Varför är rätt ljus viktigt för reptiler?

Reptiler behöver precis som människor UV-ljus för att kunna bilda D-vitamin. Utan D-vitamin får de kalkbrist och utvecklar sjukdomar som MBD (Metabolic bone disease) eller benskörhet. Kolekalciferol (vitamin D3) är enkelt uttryckt ett fettlösligt vitamin som bildas när provitamin D3, eller 7-dehydroxikolesterol, blir belyst av UV-B.

Hur mycket UV-B som en reptil kan tillgodogöra sig från en lampa beror bland annat på avståndet till ljuskällan men även lampans ålder. En UV-lampa tappar relativt snabbt kapacitet och bör bytas ungefär var 6 månad, men vissa håller längre än så.

Dessutom har tekniken stor betydelse. Ett lysrör, en lysrörslampa eller LED-belysning avger aldrig så mycket ljus i förhållande till wattantalet som en HID-lampa vilket gör den typen av terrariebelysning till ett mycket bra val för den som har en art som behöver mycket ljus och UVB.

För att välja rätt lampa behövs kunskap om artens naturliga beteende i den livsmiljö den kommer från. Reptiler som håller sig i skugga, solar tidigt på dagen eller sent på eftermiddagen i en tempererat klimat har mycket lägre krav på mängden UV-ljus än de som solar mitt på dagen i ett tropiskt klimat.

2010 så presenterades ett forskningsprojekt som delade in reptiler i olika "Fergusonzoner" beroende på hur de reglerar kroppstemperaturen och deras behov av UV-B. Detta är för tillfället det mest omfattande och heltäckande redogörelsen för olika reptilarter och deras behov av UV-B i fångenskap.

För att underlätta för de som håller reptiler i terrarium i valet av terrariebelysning har Exo Terra sammanställt en lista på vanliga arter av ormar, ödlor, sköldpaddor och grodor och deras krav på UV-B. På varje glödlampa, ljusrör och spotlight som avger UV-ljus finns angivet hur mycket UV-B som den avger. Informationen finns antingen i produktbeskrivningen eller på förpackningen.

Utan solens strålar skulle livet på jorden vara ett minne blott! Det är tack vare solens energi som livet uppstått och utan den skulle hela jordklotet svalna och allt liv utplånas. Ljus är ett komplext område och inte helt lätt att sätta sig in i.

För reptiler och terrarium finns det tre faktorer som är särskilt viktiga att ta hänsyn till: ultraviolett ljus (UVB och UVA), det synliga ljuset samt infrarött ljus (värme). Exo Terra och andra tillverkare har utvecklat flera olika typer av lampor för att kunna skapa artificiellt ljus som ersätter det naturliga dagsljuset som ormar, ödlor och andra reptiler behöver för matspjälkning, immunförsvar, den motoriska funktionen etc.

Det är nästintill omöjligt att skapa en välbalanserad lampa för reptiler som innehåller alla dessa aspekter, därför så är det i de flesta fall nödvändigt att kombinera olika lamptyper.


1 2 ... 8 

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan