Startsida - CyberZoo  Reptil  Terrariebelysning

Belysning till terrarium

Rätt terrariebelysning är avgörande för att dina reptiler ska trivas och må bra. Vårt utbud av belysning till terrarium inkluderar allt från UVB-lampor till värmelampor som hjälper till att skapa en varm miljö där reptilen kan termoreglera. Vi har också energieffektiva LED-lampor som ger ett klart ljus och bidrar till en naturlig dag- och nattrytm. Med armaturer, reflektorer och clips kan du optimera ljusfördelningen i ditt terrarium, vilket skapar en perfekt miljö för dina reptiler.

Terrariebelysning

Varför är rätt ljus viktigt för reptiler?

Reptiler behöver precis som människor UV-ljus för att kunna bilda D-vitamin. Utan D-vitamin får de kalkbrist och utvecklar sjukdomar som MBD (Metabolic bone disease) eller benskörhet. Kolekalciferol (vitamin D3) är enkelt uttryckt ett fettlösligt vitamin som bildas när provitamin D3, eller 7-dehydroxikolesterol, blir belyst av UV-B.

Hur mycket UV-B som en reptil kan tillgodogöra sig från en lampa beror bland annat på avståndet till ljuskällan men även lampans ålder. En UV-lampa tappar relativt snabbt kapacitet och bör bytas ungefär var 6 månad, men vissa håller längre än så.

Dessutom har tekniken stor betydelse. Ett lysrör, en lysrörslampa eller LED-belysning avger aldrig så mycket ljus i förhållande till wattantalet som en HID-lampa vilket gör den typen av terrariebelysning till ett mycket bra val för den som har en art som behöver mycket ljus och UVB.

För att välja rätt lampa behövs kunskap om artens naturliga beteende i den livsmiljö den kommer från. Reptiler som håller sig i skugga, solar tidigt på dagen eller sent på eftermiddagen i en tempererat klimat har mycket lägre krav på mängden UV-ljus än de som solar mitt på dagen i ett tropiskt klimat.

2010 så presenterades ett forskningsprojekt som delade in reptiler i olika "Fergusonzoner" beroende på hur de reglerar kroppstemperaturen och deras behov av UV-B. Detta är för tillfället det mest omfattande och heltäckande redogörelsen för olika reptilarter och deras behov av UV-B i fångenskap.

För att underlätta för de som håller reptiler i terrarium i valet av terrariebelysning har Exo Terra sammanställt en lista på vanliga arter av ormar, ödlor, sköldpaddor och grodor och deras krav på UV-B. På varje glödlampa, ljusrör och spotlight som avger UV-ljus finns angivet hur mycket UV-B som den avger. Informationen finns antingen i produktbeskrivningen eller på förpackningen.

Utan solens strålar skulle livet på jorden vara ett minne blott! Det är tack vare solens energi som livet uppstått och utan den skulle hela jordklotet svalna och allt liv utplånas. Ljus är ett komplext område och inte helt lätt att sätta sig in i.

För reptiler och terrarium finns det tre faktorer som är särskilt viktiga att ta hänsyn till: ultraviolett ljus (UVB och UVA), det synliga ljuset samt infrarött ljus (värme). Exo Terra och andra tillverkare har utvecklat flera olika typer av lampor för att kunna skapa artificiellt ljus som ersätter det naturliga dagsljuset som ormar, ödlor och andra reptiler behöver för matspjälkning, immunförsvar, den motoriska funktionen etc.

Det är nästintill omöjligt att skapa en välbalanserad lampa för reptiler som innehåller alla dessa aspekter, därför så är det i de flesta fall nödvändigt att kombinera olika lamptyper.


Rätt terrariebelysning är avgörande

Att ha rätt belysning i ditt terrarium är avgörande för att dina reptiler ska trivas och må bra. Här är en översikt över olika belysningsalternativ och deras användningsområden:

Armaturer och Lamphållare

Armaturer och lamphållare är viktiga för att säkert montera dina lampor. De ger stabilitet och säkerställer att belysningen är korrekt riktad, vilket är nödvändigt för att optimera ljusets effekt.

LED-belysning

LED-lampor är energieffektiva och har lång livslängd. De är utmärkta för att skapa en naturlig dag- och nattrytm i terrariet. LED-lampor ger ett klart ljus som kommer förbättra reptilens livsmiljö utan att generera mycket värme.

Reflektorer och Clips

Reflektorer och clips hjälper till att maximera ljusutbytet genom att rikta ljuset dit det behövs mest. Detta är särskilt viktigt i större terrarier där ljusfördelningen kan vara ojämn.

UVB-belysning

UVB-lampor är avgörande för reptilernas hälsa eftersom de hjälper till med produktionen av D-vitamin, vilket är viktigt för kalciumupptaget och för att förhindra sjukdomar som metaboliska bensjukdomar.

Värmelampor

Värmelampor hjälper till att skapa en varm plats i terrariet där reptilerna kan värma sig, vilket är viktigt för deras matsmältning och allmänna välbefinnande. Att ha en bra värmelampa är avgörande för att efterlikna reptilernas naturliga solbeteende.

Genom att kombinera dessa olika belysningsalternativ kan du skapa en optimal miljö som uppfyller alla dina reptilers behov.


Filtrera
266 artiklar
Sortering:
Artiklar per sida:
1 2 ... 8 

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan