Startsida - CyberZoo  Akvaristik  Saltvatten

Saltvatten

Om du planerar att starta ett saltvattensakvarium, så behöver du läsa på lite för att förstå hur saker hänger ihop och hur utrustningen fungerar. Den här lilla guiden nämner bara några saker att tänka på, och är på inget sätt komplett. Det är viktigt att förstå deras naturliga miljö så att du kan återskapa en liknande värld i som dina fiskar och koraller behöver för att trivas och må bra.

Saltvatten

Det är viktigt med tålamod, då det tar lång tid att få bra balans i ett saltvattensakvarium.

Välj en bra plats för ditt akvarium. Välj gärna en rofylld plats där du kan sitta i timmar och beundra denna fantastiska värld. Undvik att placera saltvattensakvariet i direkt solljus, nära element, där det är drag och även där man går förbi ofta och kan göra att fiskarna blir stressade.

Val av akvarium och utrustning

Se till att all utrustning du köper är avsedd för saltvattensakvarier. Vad du väljer att ha i ditt akvarium kommer att påverka vilken typ av utrustning du behöver.

Grundläggande utrustning för saltvattensakvarium är:

Om du väljer att ha levande sand, skölj den i saltvatten först och lägg den sedan i akvariet. Sanden kommer att fungera som en bädd för den levande sten du behöver, och gör därmed att stenen ligger stabilt.

Temperatur

Perfekt temperatur för de allra flesta uppsättningar av saltvattensakvarium är 25 grader Celsius.

Blanda saltvatten

Förbered saltvatten: fyll din behållare med rent vatten (för bästa resultat bör du använda vatten som har renats genom en omvänd osmos (RO) system.) Tillsätt saltblandningen i vattnet genom att följa instruktionerna på etiketten. Bestäm salthalten i vattnet genom att använda tex. en saltmätare. Målet är att salthalten ska ligga runt 1.025.

Levande sten

Levande sten är porösa stenar tagna från havet som innehåller mikroorganismer, bakterier, och små marina djur. Dessa stenar fungerar som biologiska filter i saltvattensakvarier genom att bryta ner organiskt avfall och bidra till en hälsosam vattenkemi. Levande sten är en viktig komponent i många saltvattensakvarium eftersom de hjälper till att stabilisera miljön och tillhandahåller naturliga gömställen och substrat för koraller och andra marina organismer.

När du har testkört och installerat in din saltvattensutrustning, kan du börja lägga i levande sten i akvariet. Tumregeln är att du bör ska ha minst 10% av vattenvolymen i kilo i levande sten. Tex. 100 liter akvarium bör ha runt 10 kg levande sten.

Tillför startbakterier och vattenberedningsmedel vid nystart

Nystartade akvarier har inte alla nödvändiga bakterier. Biologiska tillsatser av bakterier påskyndar processen och minskar tiden tills saltvattenakvariets vattenvärden blir stabila.

Ett vattenbyte bör göras varje vecka i början. Byt ca 50% av vattnet. När akvariets värden är stabila, så minskar behovet av vattenbyte avsevärt.

I startskedet måste du rengöra mekaniska filter ofta. Filtret kommer snabbt bli igensatt med skräp som lossnar och flyter fritt från de levande stenarna.

Efter den första veckan börja testa akvarievatten. När ammoniak, nitrit och andra vattenparametrar är acceptabla, utför ett vattenbyte, slå på akvariebelysningen och lägg i dina första akvariefiskar i ditt saltvattensakvarium.


Filtrera
181 artiklar
Sortering:
Artiklar per sida:
1 2 ... 6 

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan