Startsida  Fisk  Pumpar  Ytterfilter

Ytterfilter till akvarium

Ett ytterfilter är en typ av filter för akvarium där behållaren med filtermedia står utanför akvariet. Akvarievattnet pumpas mellan akvariet och filterbehållaren med ett inbyggt pumphuvud i ytterfiltret genom slangar som utgör insug och utblås. Vattnet led sedan genom olika typer av filtermedia (den typ av material som vattnet filtreras genom) som renar vattnet. Reningen sker i flera steg och med hjälp av olika typer av filtermaterial.

Ytterfilter

Akvarievattnet renas mekaniskt från partiklar exempelvis med hjälp av filtermattor eller vadd, och biologiskt från skadliga ämnen som nitrat och ammonium genom en bakterieflora som finns i olika typer av keramiska ringar eller biobollar.

I ett ytterfilter är det oftast enkelt att byta ut olika typer av filtermedia och anpassa efter det behov som finns, exempelvis ifall man vill sänka pH-värdet med hjälp av torv eller rena vattnet från en medicinkur med hjälp av aktivt kol. Sådana möjligheter finns oftast även med ett innerfilter men den totala mängden filtermedia som ryms i ett ytterfilter är flera gånger större.

Något att tänka på är att ett ytterfilter har man till filtrering i första hand. Flödet i själva akvariet ordnar man enklare, effektivare och mer prisvärt med cirkulationspumpar (typ streamers) eller ett innerfilter.

Vilka typer av ytterfilter finns det?

Det finns flera olika typer av filtersystem där själva filtreringen sker utanför akvariet och där smutsigt akvarievatten sugs upp, renas och sedan pumpas tillbaka till akvariet genom slangar. För att ge ett par exempel så kan man använda sig av en så kallad “sump” som används framför allt i saltvattensakvarium men även sötvattensakvarium. De går att använda sådana till relativt små akvarium men de kommer mest till sin rätt i stora akvarium på ca 800 liter och uppåt. Ett annat exempel på en mindre typ av ytterfilter är påhängsfilter. Det är en filtertyp som man hänger på akvariets kant vilket betyder att det är enkelt att underhålla. Dessutom kan ett sådant ge god filtrering utan att pumpa ut vattnet alltför kraftigt vilket kan vara gynnsamt för arter som till exempel Kampfisk eller räkor.

De filter som diskuteras här är dock den typ av ytterfilter som på engelska kallas “canister filter”, alltså filter som har en filterbehållare med tillhörande pump och anslutningar för de slangar som behövs i en och samma enhet.

Vad är egentligen skillnaden mellan ett billigt ytterfilter och ett dyrt?

Olika märken av ytterfilter har olika design och funktioner - en del av dem är modulära för enkel anpassning - och skiljer sig därför i prisklass. De största och mest etablerade märkena som Fluval, Eheim och några andra har i det närmaste kompletta reservdelsprogram och tillhandahåller reservdelar tiotals år efter att ett nytt filter introducerats. Sådant kan vara svårare att hitta bland riktigt billiga ytterfilter. Dyrare filter kan ha funktioner som elektronisk övervakning via appar eller ha integrerade värmare som gör att man slipper ha iögonfallande tillbehör i akvariet. Bläddra runt innan du bestämmer dig för vilket som är rätt för just ditt akvarium och ifall du behöver hjälp att välja så är du välkommen att kontakta oss för rådgivning.

Vilket filter ska jag välja?

I princip så finns det tre faktorer som avgör vilket ytterfilter du bör välja: storlek på akvariet, vilken typ av fisk som finns i det och hur många fiskar det är. Olika fiskar smutsar ner olika mycket, därför så kan man inte säga att en viss typ av filter passar till ett akvarium av en viss storlek. Beroende på hur stort ditt akvarium är och vilka arter du håller är det inte säkert att det räcker med bara ett ytterfilter. I stora akvarium kan det behövas ett par ytterfilter, kanske även i kombination med ett eller ett par innerfilter. Vissa kopplar ett innerfilter till insuget på ytterfiltret som en typ av “förfilter” men då måste man ha bra koll på underhåll och prestanda så att man inte sliter på motorer och teknik i onödan.

Sammanfattningsvis finns följande fördelar och nackdelar med ytterfilter jämfört med innerfilter:
+ Ett ytterfilter kräver mindre underhåll.
+ Mindre underhåll och mycket filtermedia ger stabilare vattenvärden.
+ Ytterfilter är mer anpassningsbara än innerfilter tack vare större mängd filtermedia.
+ Vid underhåll störs inte akvariets invånare på samma sätt som med ett innerfilter.
+ Ett par slangar till och från akvariet har mindre estetisk betydelse än ett skrymmande innerfilter. Det gör att det är lättare att överdimensionera ett ytterfilter då ett innerfilter helst ska synas så lite som möjligt.
+ De är enkla att bygga ut med UVC-filter samt CO2 (koldioxid) och tillåter en extern diffusor i sådana system.

- Innerfilter är säkrare ifall läckage skulle uppstå.
- Ett ytterfilter är jämförelsevis svårare att installera.

När du använder finkornigt filtermaterial, se till att placera dem i en filterpåse för att förhindra eventuella skador på impellern i pumpen.

Mitt filter låter! Vad kan jag göra?
Ett korrekt installerat ytterfilter ska efter ett par dygns drift vara relativt tyst, kanske inte ljudlöst men åtminstone inte störande. Vid igångsättning kan de låta en del men detta beror oftast på att det finns luft i systemet. Filtret ska alltid fyllas med vatten innan man startar det. Här kommer några enkla förslag på åtgärder och felsökningar som kan göras ifall ditt ytterfilter låter:

• Skaka filtret och tippa det från sida till sida för att få ut eventuell luft. Ifall det tystnar en stund för att sedan börjar låta kan det tyda på att impellern och/eller axeln är skada eller vibrerar.
• Kontrollera att slangarna är ordentligt monterade på slanganslutningarna annars kan de suga in luft i systemet.
• Slangarna ska vara så raka som möjligt och inte ha skarpa böjar.
• Se till att din filtermedia ligger där den ska (biobollar och keramiska material kan rassla) och att du inte fyllt på med för mycket filtermaterial.
• Kontrollera att impellern sitter som den ska.
• Ställ filtret på en bit isolering eller akvariematta för att minska ljud från vibrationer.

Ifall du inte kan få ytterfiltret tyst så kan du höra av dig till vår kundtjänst så hjälper vi dig (även om du inte köpt filtret av oss!).


Prispressad
Fluval FX6 Ytterfilter
Prispressad
Fluval FX4 Ytterfilter
Prispressad
Fluval FX2 Ytterfilter
1 2 

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan