Startsida  Fisk  Vattenkemi  Algmedel

Algmedel

En av de roligaste stunderna för varje ny akvarist är att betrakta den stirriga aktiviteten i akvariet efter att en nypa fiskfoder eller två har träffat ytan. Ibland frestas vi att upprepa showen 2-3 gånger dagligen, vilket är bra om din fisk förbrukat all mat inom ett par minuter. Problemet är om det blir ett överskott av fiskmat, vilket definieras som "övergödning". Övergödning är den vanligaste källan till alger i akvariet. Alger trivs med de näringsämnen som genereras från både matrester och fiskavfall.

Algmedel

Algproblem i akvarium

Timer på belysningen - byt lysrören i tid - Skrapa glaset ofta

Kontrollera belysningen

Om du slår på din akvariebelysning när du vaknar och stänger av den innan du går och lägger dig, kan den förlängda ljuscykeln uppmuntra extra algtillväxt. Sätt en timer på belysningen för att replikera en dag/natt cykel och håll fast vid den. Ha lamporna på 10-12 timmar per dag för planterade akvarier och 6-10 om du inte har växter. Byt också lysrören minst en gång om året. Akvarielampor förlorar sitt ljusspektrum och sin intensitet när de blir äldre och det försvagade ljuset kommer sannolikt att bidra till ökad algtillväxt.

Byt vatten ofta - delvattenbyte

I naturen bidrar regn och vattenströmmar till att hålla vattenförhållandena ok  genom utspädning, samt transporterar bort nitrat (gödningsmedel för alger) innan det kan byggas upp till orimliga nivåer. Ditt slutna akvariesystem krävs alltså regelbundna vattenbyten för att avlägsna överskott av näringsämnen. Den ideala frekvensen är 20% per vecka, men för ett glest befolkat akvarium, är 30% per månad tillräckligt. Det går även att suga upp allt slam och döda växtdelar från gruset. Kom ihåg att detta bara är riktlinjer.

Testa kranvattnet

Det är en god idé att testa kranvattnet, eftersom det kan innehålla ämnen som gynnar tillväxten av alger. Om testresultaten visar höga nivåer av tex. fosfat, kommer din kamp mot alger via vattenbyten att vara förgäves tills de reducerats med hjälp av en RO-enhet (revers osmosis, osmosanläggning) eller ett kranfilter.

Sköt om ditt filtermaterial

Håll algernas favoritnäringsämnen borta från ditt akvarium med fosfatkontrollerande filtermaterial och biologiska filterbakterier. Rätt val av filtermaterial kan göra stor skillnad i fosfathalter.

Välj rätt verktyg mot alger

Alger på glas eller akryl har inte en chans mot praktiska skrapor såsom Algskrapa Tetratec Gs45 eller Eheims Rapid Cleaner. Vilka har du i ditt akvarieskåp?

Öka antalet växter

Ju fler växter du har i ditt akvarium, ju mindre chans har alger att överta det. Växter konkurrerar direkt med alger om ljus och näringsämnen, och oftast vinner växterna om de har rätt förutsättningar.

Fyll på med hungriga malar

Sätt lite fisk på att sköta saneringsarbetet. Medan många algätande Plecos växer sig alldeles för stora för små akvarier, är dvärgplecos i precis rätt storlek. Denna ihärdiga arbetare verkar oändligt upptagen och söker ständigt efter någon växt eller planta med antydan till alger. En annan liten mal, Corydoras, patruller bottnen och ”dammsuger” upp överflödig fiskmat innan den hinner ruttna och bli farlig ammoniak och nitrit. Den klassiska malen med sina välkända spröt är ändå Ancistrus malen, som är otroligt effektiv, speciellt som liten.       

Känn igen din fiende

Alger, som täcker glas och inredning är relativt lätta att rengöra eftersom vi har flest verktyg för att bekämpa dem, så som algskrapor och algätande malar.

Trådalger är mer envisa, och till och med Ancistrusmalar och Plecos kan undvika dem. Det bästa skyddet börjar återigen med vattenkvaliteten! Håll koll på dina vattenvärden, så slipper du rulla upp ärmarna längre fram.

Finns det bra alger i ett akvarium?

Ta en stund att luta dig tillbaka och se på ditt planterade akvarium. Ser det naturligt ut? Finns det en antydan av ett grönt hölje över rötter eller stenar? Om det inte täcker ditt glas eller kväver bladen på dina växter, finns det ingen anledning till panik. Alger kan vara fula, men de förbrukar faktiskt ett överskott av näringsämnen och ger syre. Ingen "vinner" kampen mot alger. Framgången är att hitta en naturlig balans i ditt slutna ekosystem.



Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan