Värmelampor för terrarium

Värmelampor och spotlights för reptiler i terrarium är i första hand designade för att avge värme, men kan även fungera som ett komplement till annan terrariebelysning. Lampor i denna kategori avger inte UVB som är absolut nödvändigt för reptilernas välmående.

Vissa arter som inte har stora krav på belysning kan klara sig med denna typ av värmelampa, men i de allra flesta fall så måste man kombinera olika typer av lampor för att helt och hållet tillgodose reptilens krav på både värme och ljus. Brist på UV-B bidrar till att ditt husdjur utvecklar sjukdomar som kalciumbrist och benskörhet (MBD). Det som avgör hur mycket UV-ljus som din reptil behöver är dess naturliga hemvist. Dagaktiva ökenreptiler har ett mycket stort behov vilket bäst kanske tillgodoses med HID-belysning medan vissa spindlar, nattaktiva reptiler och ormar har ett lägre behov.

Djurriket kan delas in i två kategorier: de som själva kan reglera sin temperatur och de som är beroende av sin omgivning för termoreglering. Reptiler tillhör de sistnämnda, man brukar säga att de är ektoterma. Det är bland annat därför som de “badar i solen”, alltså söker upp en varm plats som nås av solen för att höja kroppstemperaturen.

Enkelt uttryckt kan man säga att i stort sett alla fysiologiska processer hos reptiler är beroende av en korrekt kroppstemperatur. Hela rörelseapparaten påverkas av omgivningens temperatur och en kall reptil rör sig påtagligt långsamt i jämförelse med en varm.

Även matspjälkningen måste uppnå en viss temperatur för att de ska tillgodogöra sig alla näringsämnen i fodret. Det innebär att en reptil som hålls i ett alltför kallt terrarium inte kommer att växa så som den borde och den kan även utveckla olika bristsymptom.

Att terrariet håller den temperatur som är normal för reptilens naturliga hemvist är även viktigt för immunförsvaret. De flesta reptiler har ett ganska svagt immunförsvar och faller lätt offer för olika typer av infektioner. Lägg därtill eventuell stress av att leva på en begränsad yta, kanske inom synhåll för andra reptiler, dålig belysning eller en kost som inte är varierad. Alla dessa faktorer gör att det är oerhört viktigt att välja en korrekt terrariebelysning som även ger rätt temperatur i ditt terrarium. Det bästa för reptilen är nästan alltid en kombination av olika lampor.

I denna kategori hittar du allt-i-ett lampor, traditionella värmelampor som sprider värme i hela terrariet och så kallade “basking spots” som gör att man kan skapa särskilda platser där temperaturen och mängden ljus är högre än i andra delar av ditt terrarium. Nattlampor tillåter höga temperaturer även nattetid utan att lampan avger ett starkt ljus. Att hålla belysning tänd dygnet runt är mycket stressande för reptiler och därför så föredrar många arter antingen en lampa som liknar månljus eller infraröd belysning.

Med en lampa som avger ett ljus som liknar solljus tänd under dagen och någon typ av nattbelysning kan man skapa 24-timmarscykler som liknar reptilens naturliga dygnsrytm.


1 2 

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan