Startsida - CyberZoo  Akvaristik  Pumpar  Svampfilter

Luftdrivna svampfilter för akvarium

Dessa små, billiga skumfilter är idealiska för uppfödning av yngel, karantänsakvarium, och mindre akvarier med små fiskarter. De är starka nog för att upprätthålla goda vattenförhållanden, men ändå säkra för exempelvis räkor. De flesta av dessa erbjuder mekanisk, kemisk, och biologisk filtrering. Dessa luftdrivna svampfilter har man inuti akvariet och de drivs med en enkel variant av luftpump, samt en bit syreslang och gärna en backventil. Tryck på "läs mer" för att se hur du installerar ett svampfilter.

Svampfilter

Installation av svampfilter

Alla luftdrivna filter har som du ser på bilden här, en ingång att fästa syreslangen på. Slangen som passar är samma som till alla vanliga luftdrivna akvarieprodukter (4/6 mm syreslang) och den säljer vi även per lösmeter.

Installation av svampfilter

Här visar vi hur det ser ut när luftslangen har fästs. Man trycker på den och sedan sitter den fast ordentligt utan andra fästanordningar. Luftslangen skall sedan löpa från svampfiltrets plats i akvariet och över akvariekanten plus lite till.

Infästning av syreslang på luftdrivet filter

Vi brukar rekomendera att köpa två meter luftslang. Det räcker för de flesta installationer. När du måttat från svampfiltret och en bit över akvariets kant (20 cm brukar bli bra) så är det lämpligt att klippa av syreslangen och montera en backventil.

Montering av syreslang och backventil

Backventilen gör så att vattnet aldrig kan rinna ut genom syreslangen om den tappar tryck, tex. vid ett strömavbrott. Luften kan endast passera åt ett håll genom backventilen. Om backventilen saknar märkning, så kan du blåsa i den för att se vilket håll den skall monteras åt. Monterar du den fel så kommer ingen luft fram, så det är enkelt att lista ut.

Nu monterar du den andra delen av syreslangen som du klippte av. Den skall sitta på utloppet av backventilen som på bilden här. Därifrån drar du fram så mycket syreslang du behöver, fram till där du placerat luftpumpen och sedan klipper du av den igen. Det är ingen fördel att ha längre slang än nödvändigt eftersom trycket minskar ju längre luftslangen är.

Syreslang och backventil

Det tar max två minuter att koppla ihop dessa saker och är du tveksam så hjälper vi dig såklart. Färdigkopplat bör det se ut ungefär som bilden nedan (fast förhoppningsvis proffsigare än denna illustration).

Färdiginstallerat svampfilter med luftpump

Det krävs ingen avancerad luftpump för att driva ett svampfilter, utan även de enklaste modellerna gör jobbet. Vårt bästa tips är ändå att välja en luftpump som du kan reglera luftflödet på och dessa behöver inte heller vara kostsamma. Det finns två anledningar till att välja en syrepump med justerbart flöde. Det första är att du kan reglera mängden luft till svampfiltret och på så sätt styra flödet. Nummer två är att du kan justera pumpen så att du hittar det läge där den låter minst. Detta är mycket bra om du är ljudkänslig.Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan