Startsida  Fisk  UVC-filter

UVC-filter för akvarium

UVC-filter är en särskild typ av filter som man generellt sett använder när det är något som är fel i akvariet. Det kan vara en svårbehandlad algblomning, problem med infusorier eller något annat som gör vattnet grumligt. De kan även användas för att behandla vissa typer av vattenburna parasiter och kan därför vara ett alternativ eller komplement för att komma tillrätta med sjukdomar i ett akvarium med fiskar som är känsliga för vissa typer av mediciner eller kemikalier. För att förtydliga så ersätter alltså inte ett UV-filter andra typer av akvariefilter med biologisk, kemisk eller mekanisk rening.

Det finns UV-filter med lite olika konstruktion och design men i princip så uppnås det bästa resultatet om vattnet som passerar genom filtret har ett mycket lågt flöde. Anledningen är helt enkelt att behandlingen är mer effektiv desto mer UV-ljus som når vattnet. För att uppnå ett långsamt flöde och stor belysningsyta i ett begränsat utrymme är filtren antingen utrustad med en pump som har låg kapacitet, eller så kopplar man på en extern vattenpump som har ett lågt flöde. De flesta UV-filtren har även någon typ att konstruktion som gör att vattnet måste ta en extra lång väg runt lampan inuti filtret, exempelvis genom ett sicksack-mönster.

UVC-filter finns både som innerfilter och ytterfilter. Oavsett vilken typ man har kan det vara en god idé att använda någon typ av förfilter. Ifall vattnet är grumligt på grund av andra orsaker än just det specifika problem man använder UVC-filtret till så kommer de partiklarna blockera eller försvåra för UV-ljuset från att nå exempelvis alger.

UV-ljus delas in i tre olika kategorier: A (315–400 nm), B (280–315 nm) och C (100–280 nm). Det är alltså ljusets våglängd som avgör vilken kategori av UV-ljus som man pratar om. De olika kategorierna har lite olika egenskaper och betydelse i naturen. Enkelt uttryckt behövs till exempel UV-B för omvandlingen av Vitamin D. Reptiler är beroende av sådant ljus, annars utvecklar de olika skelettsjukdomar som benskörhet. UVA är den minst energirika UV-strålningen och utgör ca 90% av solljuset. Både UVA och UVB gör att huden åldras och båda kan orsaka cancer.

UVC är den farligaste typen av UV-strålning. Ifall solens UVC-ljus nådde markytan skulle den ha stor påverkan på djur, natur och människor, men som tur är stoppas den av ozonlagret. Den har den kortaste våglängden och är den mest energirika av de tre. Dess fotokemiska egenskaper är de som gör denna typ av ljus så potent i ett akvarium. Därför sitter själva lampan alltid inkapslad i filtret. En UV-C-lampa får aldrig användas utanför filtret då även små mängder UVC-ljus kan orsaka skador på ögon och hud.

UV-filtret dödar endast de protozoer, algsporer, svampar och bakterier som finns fritt flytande i akvarievattnet. Filtret påverkar således inte de “goda bakterier” som finns i filter och bottensubstrat. Filtret har heller ingen direkt påverkan på vattenvärdena, men döda alger och infusorier som inte tas bort med vattenbyten kan ha en indirekt påverkan då de tillför exempelvis näringsämnen tillbaka till akvarievattnet.

Tänk på att ett UV-filter ofta bara behandlar symptomen av ett problem. UV-filter ersätter inte god renhållning och sunda rutiner vad gäller hygien, utfodring och generellt underhåll.

En UV-lampa har relativt kort livslängd och måste bytas inom vissa intervaller. Man kan räkna med att lampan tappar sin effektivitet efter 4500 - 8000 driftstimmar.



Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan