Startsida  Akvaristik  Filtermaterial  Biobollar

Biobollar till akvariefilter

Biobollar är en typ av filtermedia för akvarium som fungerar som biologisk filtrering. Biobollar kan se väldigt olika ut beroende på tillverkare men de har en sak gemensamt. De är designade för att ha så stor yta som möjligt för de goda nitrifikationbakterierna kan fästa sig på. En av biobollarnas fördelar är att de i princip inte kan täppas igen helt av den smuts som passerar filtret och det är därför ett jämförelsevis underhållsfritt filtermedia.

Biobollar

Biobollar är relativt stora men de finns i olika storlekar. I rent generellt så gör de sig bäst i något slags ytterfilter, påhängsfilter eller sump.

Bollarna kan rengöras med några månaders mellanrum eftersom det vanligtvis byggs upp ett lager smuts av partiklar som inte fångats upp av den mekaniska filtreringen. Med det sagt så bör de rengöras så sällan som möjligt för att inte störa balansen av nitrifikationsbakterier i akvariet. Precis som med exempelvis filtermattor så är det viktigt att inte använda någon typ av rengöringsmedel när du rengör biobollar. Oftast så räcker det att skaka runt dem i en filterpåse nedsänkt i ett kärl med akvarievatten för att de ska bli lagom rena.

Det är alltså viktigt att den biologiska filtreringen kommer efter den mekaniska i filtreringsprocessen då det finns en överhängande risk att organiskt avfall byggs upp i biobollarna. Sådant avfall kommer förr eller senare att orsaka förhöjda nitratnivåer i akvariet. Underhållet underlättas markant ifall biobollarna ligger i en filterpåse i filtret.Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan