Vitamin- och mineraltillskott till fågel
På CyberZoo hittar du ett brett sortiment av olika tillskott till sällskapsfåglar, men vad behövs egentligen, och till vilka fåglar?
Här går vi igenom olika typer av tillskott och hur du bäst använder dem.
Pelletsätande vs. fröätande fågel
Om dina fåglar äter ett artanpassat pelletsfoder som bas i sin kost, och du utöver detta erbjuder en varierad kost med olika grönsaker, och olika tillskottsfoder behöver du oftast inte ge några tillskott under normala förhållanden. Om dina fåglar ruggar, eller häckar räcker det oftast att du byter ut ditt underhållspellets till ett ”high potency”-pellets. De flesta tillverkare har båda varianter av de flesta pelletssorter. Har du inte tillgång till ett ”high potency”-pellets kan du erbjuda lite mer tillskottsfoder med högre protein- och energiinnehåll. Du kan även med fördel ge extra kalcium i form av till exempel snäck- eller sepiaskal.
Fåglar som får fröblandningar som bas i kosten behöver däremot både vitamin- och mineraltillskot, eller allra helst konverteras till en pelletsbaserad kost. I de flesta fall bör dessa fåglar få tillgång till både vitamin- och mineraltillskott dagligen, för att täcka upp de brister i kosten som en fröbaserad kost oftast innebär. Tänk på att papegojfåglar och finkar skalar sina fröer innan de äter dem. Detta innebär att de även skalar bort eventuella tillskott som finns på fröerna. Vitamintillskott bör därför ges på färska grönsaker, istället för på fröerna. Man kan inte heller förlita sig på vitaminberikade fröblandningar till dessa fåglar, då vitaminerna även då ligger på utsidan av fröskalen. Duvor äter däremot fröerna hela, och kan därmed även tillgodogöra sig vitaminer från fröskalen.
Olika typer av tillskott
Mineraltillskott - Fågel
Mineraltillskott används framförallt för att tillföra extra kalcium till fåglarna. Detta är extra viktigt i förbindelse med häckning, då honorna behöver ordentligt med kalcium för att producera ägg. Växande fåglar har även ett högre kalciumbehov än vuxna fåglar. Exempel på mineraltillskott är till exempel sepiaskal, mineralstenar och mineralpinnar av olika slag. Mineraltillskotten bör vara helt smältbara, och alltså inte innehålla olika typer av grus och liknande.
Mineraltillskott är som regel mycket svåra att överdosera, såvida det inte finns tillsatta vitaminer eller liknande. Det är alltså inte farligt att då och då erbjuda till exempel sepiaskal som berikning till pelletsätande fåglar.
Vitamintillskott - Fågel
Det finns många olika typer av vitamintillskott, och du behöver välja ett som passar bäst till dina fåglars behov och situation. Vitaminpreparat ges lättast som pulver, på färska grönsaker. Ett heltäckande vitaminpreparat till fröätande fåglar bör innehålla alla vitaminer (ABCDEK), samt aminosyror och spårämnen. Som tidigare nämnts varken behöver eller bör du ge några vitamintillskott om dina fåglar äter en pelletsbaserad kost.
Vad är ”grit”?
Många fåglar kan, i naturen, ha grus, sand och annat material i krävan och muskelmagen. Detta kallas ofta för ”grit”. Hos vissa fåglar, som till exempel duvor och hönsfåglar vet man att ”grit” hjälper till med den mekaniska nedbrytningen av fröer, då dessa fåglar inte skalar eller delar fröerna innan de sväljs. Hos papegojfåglar däremot är ”grit” mycket mer omdebatterat, och generellt är det troligen inget som dessa fåglar behöver för att bryta ner sin föda, åtminstone inte i fångenskap.
Generellt är det alltid bäst att använda sig av någon form av ”grit” som fåglarnas kroppar kan bryta ner, och alltså inte använda sand, grus eller liknande. De vanligaste typerna av nedbrytbara material man kan ge sina fåglar som ”grit” är skal från musslor och snäckor. De består framförallt av kalcium, och bryts efterhand ner i fåglarnas magar. De fungerar då även som en källa till kalcium.
Som tumregel bör man erbjuda regelbunden tillgång till nedbrytbart ”grit” till duvor och hönsfåglar, då och då till finkar men inte alls till papegojfåglar.