Startsida  Akvaristik  Vattenkemi  Växtnäring

Växtnäring till akvarium

När akvarieväxter växer bra, konsumerar de näringsämnen som finns i akvarievattnet. Dessa näringsämnen kan delas in i två kategorier: makro och mikronäring. Makronäring är det som växterna behöver i stora mängder. Mikronäring behövs i mycket små mängder. Förutom näringsämnen behöver många akvarieväxter även CO2 och ljus för att växa bra. Växter som inte får tillräckligt med ljus kommer bli bruna och dö.

Växtnäring

Växtnäring för akvarieväxter

Makronäring

Består främst av kväve, fosfor och kalium. Dessa näringsämnen är allt behövs för att akvarieväxterna ska växa. I ett akvarium där det finns levande fiskar, så kommer restprodukter från dem och deras foder att skapa en del av näringen som behövs.

I ett akvarium med bra belysning, kan överskott av fosfor (fosfater) leda till allvarliga algproblem. Så fosfat behöver nästan aldrig tillsättas. De flesta fisk foder innehåller fosfor, så växterna kommer troligtvis att få så mycket som de behöver den vägen.

Kalium är en viktig makronäring, och det är ofta en bristvara i ett akvarium. Mängden kalium som kommer från foderrester och fiskens avfall är ofta ganska små. Så att tillsätta kalium är ofta en bra idé. Många av våra akvarieväxtnäringar innehåller kalium.

Mikronäring 

Det finns några huvudsakliga ämnen av mikronäring: Bor, kalcium, klorid, koppar, järn, magnesium, mangan, molybden, svavel, zink. Dessa näringsämnen finns ofta i små mängder i kranvatten, och har man därför långsamväxande akvarieväxter så behöver man oftast inte tillsätta dessa ämnen. Men med snabbväxande akvarieväxter så kommer dessa snabbt förbruka dem. En bra variant på mikronäring är Tropica Specialised Fertiliser

Olika varianter av gödning för ditt akvarium

Bottensubstrat med gödning 

Näringsämnen frigörs långsamt över tiden och absorberas direkt genom rötterna av akvarieväxterna. De är idealiska förakvarieväxter som tar upp sin huvudsakliga näring via rötterna. Den har även en annan fördel; alger kan inte komma åt de näringsämnen som är inkapslade i substratet. Detta minimerar oönskade alger. 

Flytande växtnäring

Flytande gödning är en viktig källa till näring för vattenlevande växter som absorberar näringsämnen främst genom sina blad. De är enkla att använda, men kräver i allmänhet att man tillsätter dem med några dagars mellanrum. Viktigt att inte överdosera växtnäringen, för då kommer man få en mkt snabb tillväxt av alger.

Gödning i form av tabletter eller kulor

En annan form av gödning för akvarieväxter är tabletter eller kulor. Dessa är avsedda att placeras under växternas rötter och avger då gödning under en längre period.


1 2 3 4 

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan