Fiskmat och foderautomater till akvariefiskar

Vi har hundratals olika sorters fiskfoder till akvariefiskar! Så oavsett om du är på jakt efter fiskmat som flingfoder, sjunkande eller flytande pellets, frystorkade insekter eller granulat, så hittar du det hos oss.

Fiskmat

Behöver dina akvariefiskar olika fiskfoder?

Alla fiskar behöver bra fiskmat och för ett sötvattensakvarium med en blandning av olika tropiska fiskarter (sällskapsfiskar) kan man använda Tropical Supervit Flakes - Flingor - 250 ml. Det är ett flingfoder som passar i stort sett alla vanliga fiskar. Algae Wafers är ett bra basfoder för dina algätande malar. Ofta räcker inte algerna i akvariet för en fullgod kost och då är detta foder bra. De flesta malar är nattlevande, så mata dem gärna när du släckt belysningen på kvällen. En bra grundregel är att endast mata så mycket som dina fiskar äter på 2 minuter.

Lathund för fiskfoder
Analys Syfte Köttätare Växtätare
Fett Primär energikälla Inte mer än 8% Inte mer än 3%
Protein Allmän hälsa och tillväxt Omkring 45% 15-30%
Fiber Matsmältning & hälsa Inte mer än 4% 5-10%
  • Undvik mättade fetter som finns i däggdjur.
  • Protein kan komma från vegetabiliska eller animaliska källor, yngel behöver 50 % eller mer.
  • Köttätare och allätare behöver inte mycket fiber, men växtätare behöver desto mer, så komplettera gärna deras kost med grönsaker.

Övrigt innehåll i akvariefoder

Fukt och aska
Högre fuktighet innebär kortare hållbarhetstid. Aska innehåller essentiella och icke-essentiella mineraler - detta är en biprodukt av bearbetat ben, så fiskmat för köttätare innehåller vanligtvis mer. Hitta lägsta fukt-och askhalt möjligt.

Kolhydrater
Bindande stärkelse och fyllmedel. Fisken behöver inte kolhydrater för att fungera, även om vete ingår ibland som "grovfoder" för att underlätta matsmältningen. Hög halt av kolhydrater kan orsaka allvarliga hälsoproblem. Ju lägre desto bättre.

Kalcium
Ben-och fiskmjöl levererar kalcium, särskilt viktigt för skelettet.

Karotenoider, Krill och Spirulina
Krill & Spirulina är naturlig färgmedel som fiskar äter normalt i naturen. Astaxantin är en naturlig röd alg som främjar utfärgningen av dina akvariefiskar.

Vitaminer
Vitaminbrister kan orsaka allvarliga problem. Brist på vitamin A hämmar tillväxt och orsakar missbildningar. Vitamin E och A behövs för att upprätthålla avel & hälsa. Vitamin K & H behövs för att blodet ska koagulera och hjälper blod cellerna att bildas ordentligt. Vitamin C underlättar matsmältningen, ben och hälsa. Olika B-vitaminer är viktiga för akvariefiskens tillväxt och matsmältning.

Fiskmatens storlek
När du väljer akvariefodrets storlek, använd sunt förnuft: mata stora fiskar stora bitar, som stora granulat, pellets eller sticks. Välj små bitar för små fiskar, eller smula upp större fiskfoder i mindre bitar.

Levande foder, fryst fiskmat och frystorkade foder
Några av de svåraste fiskarna i ett akvarium accepterar bara levande föda, särskilt saltvattens fiskar. Levande föda används med fördel när du har en kräsen fisk som motstår alla andra former av fiskfoder. Levande fiskmat kan vara svårt att få tag på och mata med regelbundet. Kolla med din lokala akvarieaffär om de kan ta hem levande foder till akvariefiskar.

En populär variant av levande föda är Artemia. Artemia kan med enkla medel kläckas själv. Man köper artemia ägg på burk, som man sedan kläcker i lite vatten med salt. Frysfoder är väldigt populärt och de allra flesta akvariebutiker har frysfoder till akvariefiskar i sitt sortiment. De vanligaste sorterna är Artemia, Röda mygglarver, Tubifex och Krill. Nästan allt du kan mata med som levande eller fryst, kan nu också köpas frystorkat, och kommer därför behålla näringsämnen och smak längre.

Semesterfoder & Foderautomater
Semesterfoder på block är ett genialiskt och billigt sätt att mata dina akvariefiskar när du är bortrest, om du inte har en automatisk fiskmatare. Det finns weekend foder i block som håller fiskarna mätta över helgen, men också holiday block som håller fiskarna mätta i upp till 14 dagar. Båda sorter brukar räcka till 10-15 mindre fiskar. Detta är en uppskattning som kan variera beroende av fiskarter mm.

Foderautomater finns många olika modeller, från de enklaste som matar var 12:e timme, till de som man kan styra med timer och mata fiskarna upp till tolv gånger per dygn. Inget av detta ersätter den dagliga tillsyn som krävs enligt lag, men du behöver iaf. inte lägga det stora ansvaret att sköta matningen på någon som är helt okunnig och riskera felmatning mm.

Blanda ditt eget akvariefiskfoder - DIY

Är du sugen på att blanda foder på ditt sätt? I sortimentet finns det fiskmat som blandas på några minuter, helt utan kladdiga fingrar eller redskap. Om du istället önskar göra eget akvariefoder från scratch, kanske räkmix att frysa in? Då har vi även spirulina, vitaminer och astaxantin som alla är grymma tillsatser för att få vackert utfärgade och välmående akvariefiskar.

Storpack

Om du vill ha lite större förpackningar med akvariefiskfoder har du hittat rätt butik. Gissar att du har mer än ett akvarium där hemma...Eller kanske en hel källare med fler akvarium än du kan räkna på dina fingrar. Inga problem för här hittar du allt foder du behöver. Flingor, pellets, granulat, wafers osv. Att det ligger i storpack kommer passa dig och din plånbok fint!  Förvara fiskmaten svalt och mörkt. Häll gärna upp så mycket som går åt på några veckor i en mindre burk, då håller sig ditt akvariefiskfoder färskt länge.

Vilket varumärke ska jag välja?

Dr. Bassleer Biofish Food

Detta kvalitetsmärke från de erfarna tillverkarna från Münster ger dina fiskar ökad matlust och gör de mer hälsosamma och friska. Dr. Bassleers biofish food funkar väl både som vardagsfoder och när fisken är sjuk.

Acai innehåller bär från kålpalmer som man hittar i Brasilien. Dessa bär är naturligt nyttiga och hjälper till att ta fram fiskens färger. Dr. Bassleer's Acai färgfoder innehåller goda vitaminer och proteiner som fisken behöver.

Chlorella är ett granulatfoder som omfattar inte bara alla naturliga komponenter som krävs för väl avvägd utfodring, men också den värdefulla sötvattensalgen Chlorella pyrenoidosa. Denna algen vimlar i caroteniods (t.ex. lutein, astaxanthin), antioxidanter (t.ex. beta-karoten), essentiella omättade fettsyror (t.ex. omega-3)​​, vitaminer och andra nyttiga spårämnen (järn, selen, jod, folsyra, kalcium). Fodret är mycket lättsmält för fisken vilket minskar stress.

Forte innehåller ett flertal stimulatorer för fiskens immunförsvar: en massa citrusfrukter, värdefulla glukaner samt jäst och algextrakt. Det stöder utvecklingen av en sund tarmflora och hjälper till att förebygga sjukdomar. En utfodringskur på 10 dagar med Biofish Forte kan hjälpa fisken att hantera stressiga situationer som t.ex. sjukdom eller transport mellan akvarium. Münster rekommenderar att mata med Dr. Bassleers Biofish Forte under en vecka varje månad för sjukdomsförebyggande syfte.

Garlic innehåller naturlig vitlök. Det är ett populärt foder för akvariefiskar som har avtalat sjukdomen och ofta lider av aptitlöshet. Vitlök innehåller naturliga aktiva medlet allicin, en mycket hög andel av mangan, vitamin B6 och är en mycket rik källa av spårämnen (selen, jod germanium, etc.) och enzymer.

Regular innehåller en mycket hög halt av protein (52%). Det ger fisken alla vitaminer, spårämnen och mineraler de behöver. Akvariefiskar som utfodras med Dr Bassleer Biofish Food är klart mer färgstark och aktiva. Både deras tillväxt och deras fertilitet främjas. Detta fodret är betydligt mer näringsrikt än de flesta konventionella fiskfoder. Mata bara så mycket som fisken kan konsumera inom några minuter.

Hikari

Hikari har skapat högklassigt fiskfoder i över 130 år och kommer ursprungligen från Japan. Hikari har alltid satsat på att ta fram det nyttigaste och godaste fodret till akvariefisk och dammfisk som också är bra för deras hälsa.

JBL

Högkvalitetsfoder från Tyskland! Väletablerade JBL står för högklassigt fiskfoder som innehåller många nyttiga ingredienser för dina fiskar! Flingor, Granulat, Pellets, Tabletter, Semesterfoder... Vilket ska man välja? Fisk med uppåtvända munnar, så som bettas, äter från vattenytan och fisk med nedböjda munnar, så som malar, äter längs med bottnen; de flesta andra fiskar äter någonstans där emellan. Läs på lite om var din fisk tycker om att äta och kom underfund med vilken typ av foder den föredrar. Använd sunt förnuft när du väljer storlek på fiskfoder; mata stora fiskar med större foder, så som stora granulat, pellets eller sticks. JBL har många sorter att välja bland. Välj mindre foder som flingor till små fiskar, eller smula ned större foder till dessa.

Tetra

Här hittar du alla sorters foder från kvalitetsmärket Tetra! Akvariefiskar behöver, precis som alla andra husdjur, korrekt kost. Undernäring och vitaminbrist hämmar tillväxten, och försämrar immunförsvaret. Det är betydligt svårare att behandla än att förebygga detta. För de flesta akvarister är den främsta attraktionen, att hålla ett akvarium med levande färger och livfulla fiskar. Utan korrekt fiskmat går du miste om detta. Tetra akvariefoder kommer i en mängd olika former för att möta olika kostbehov och fysiska utfodringsvanor. De flesta akvariefiskar "anpassar" sig inte till vilken typ av fiskfoder som helst. Många akvarister lär sig tyvärr detta den hårda vägen!

Tropical

Tropical akvariefoder används ofta och rekommenderas av både akvariefiskodlare, kända uppfödare och akvarie hobbyister. Tropical har blivit ett av världens mest sålda fiskfoder, så du kan lita på att alla fiskar i ditt akvarium kommer må toppenbra! Tropical har fiskmat som passar alla invånare i ditt akvarium!
Maltabletter, flingor, granulat, pellets, bottentabletter, wafers, semesterfoder, yngelfoder osv. Hos oss hittar du nästan alla produkter från Tropical.


1 2 ... 17 

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan