Startsida - CyberZoo  Akvaristik  Akvariebelysning

Akvariebelysning

Felaktig eller otillräcklig akvariebelysning orsakar stress, minskad aktivitet och färg, samt dålig tillväxt och hälsa hos akvariefiskar och ryggradslösa djur. Målet med akvariebelysning är att återskapa naturligt ljus från naturliga livsmiljöer. De flesta fiskar behöver en nivå av dagsljus upp till tolv timmar om dagen, och det är upp till dig att ge dem normala dagar och nätter eftersom de inte har något annat sätt att normalisera sina beteendemässiga cykler på (så som lek och föda).

Akvariebelysning

Akvariebelysning

Fram tills nyligen har akvariebelysning varit en ganska förbisedd aspekt. Vi vet dock numera att korrekt belysning spelar en avgörande roll om du vill ha ett fungerande akvarium.

Varför är belysningen viktig i ditt akvarium?

Som sin mest grundläggande uppgift tillåter akvariebelysning hobbyister att observera sina akvariefiskar. Men ännu viktigare är att den ger livsenergi till fotosyntetiska växter och djur. Eftersom den primära ljuskällan (och i de flesta fall, den enda ljuskällan), är korrekt belysning viktig för allt som innehåller fotosyntetiska organismer såsom växter, anemoner eller koraller. Belysningen påverkar också fiskens beteende och fysiologi och är avgörande för den allmänna hälsan och välbefinnandet i hela akvariet.

Olika lampor och armaturer

Det finns ett brett utbud av belysningsalternativ för akvarister. Vårt mångsidiga utbud erbjuder akvarister på alla nivåer rätt ljusförhållanden till sina akvarieinvånare.

Vanliga lysrör (T8)

Även kallade standardlysrör. Dessa mångsidiga belysningssystem är det enklaste sättet att lysa upp ett akvarium och är ett utmärkt val för söt- och saltvattenfisk. Det breda urvalet av lysrör som finns för dessa är lätta att använda, prisvärda, och energieffektiva och tillåter akvarister att anpassa akvariebelysningen. Använd olika lampor för att ge rätt ljus för dina akvariefiskar.

T5 lysrör

Användes från början nästan uteslutande för saltvattensakvarium, eftersom de var otroligt dyra. Nu när de i stort sett har kommit ner till samma pris som vanliga T8-ramper, så är de ett bra alternativ för sötvattensakvariet också! Lysrören håller mycket längre, även om de är dyrare i inköp. Men den stora fördelen är att ljusflödet är otroligt mycket bättre än hos den äldre T8-belysningen.

Färgförbättrande lampor (color-lysrör)

Avger ljus från den "varmare" änden av färgspektret för att berika stämningen och är designad för att visa upp din fisks färger till fullo. Perfekt för fisk i söt- och saltvattensakvarium.

Full Spektrum/Dagsljus-lysrör (Daylight lysrör)

Utstrålar alla våglängder av synligt ljus, maximerar de visuella effekterna av naturligt solljus och innehåller en blandning av alla färger i färgspektret. Dessa lampor är idealiska för alla typer av söt- och saltvattenakvarier.

Växtlysrör

Avger ljus som stimulerar dina akvarieplantors tillväxt. Med ljusemissioner i både de röda och blå regionerna i färgspektret, maximerar detta ljus fotosyntesen i frodigt planterade akvarier. Kombinera dessa med växtnäring för bästa resultat.

Kompaktlysrör

Kompaktlysrör är en variant med högre ljusflöde. Istället för ”vanliga” lysrör, införlivar ljusramper för dessa rör ett starkare utgångsljus från en enda glödlampa. Ett enda kompaktlysrör utför lätt samma jobb som två vanliga lysrör. Lyckligtvis är kompakta lysrörslampor inte svårare att driva och underhålla än vanliga.

Dessa fristående belysningssystem är enkla att använda och eftersom de är en typ av lysrör, har de fortfarande alla fördelar som vanliga lysrör har. Som till exempel låg driftskostnad, lägre värmeutveckling, och ett brett utbud av lysrör med olika färgtemperaturer; perfekt för både sötvatten och saltvatten.

Metallhalogen

Metallhalogen är en s.k. High Intensity Discharge (HID) belysning, populär bland mer avancerade akvarister. Metallhalogen-lampor består av en yttre glaslampa med en rad trådar som förbinder en annan glaslampa (bågröret) inuti. När elektricitet passerar genom bågröret, producerar gaserna och metallsalterna ljus inuti röret. Till skillnad från andra HID-lampor (t.ex. natrium- eller kvicksilverlampor), produceras ljus-spektrum och färgåtergivningen av metallhalogenider som just är lämpade för akvarium.

Metallhalogen-ramper är idealiska för till exempel rev-akvarium med fiskar & koraller som kräver höga ljusförhållanden. Metallhalogen-system används även för mycket stora akvarium eller akvarier som är djupare än 60 cm, där andra belysningssystem inte är kraftfulla nog för att ge tillräcklig belysning.

Att välja rätt belysning för ditt akvarium är en fråga om personlig smak och dina invånares behov. Var noga med att alltid använda belysningssystem som är avsedda för just akvarier. Med rätt belysning kan du njuta av ditt akvarium och samtidigt hålla dina fiskar friska.

Kolla bland LED-belysningar, reflektor clips, och akvarielock för att skapa den bästa miljön för dina fiskar.


Filtrera
302 artiklar
Sortering:
Artiklar per sida:
1 2 ... 9 

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan