Startsida - CyberZoo  Reptil  Bottensubstrat

Bottensubstrat för terrarium

Syftet med bottensubstrat eller bottenmaterial i ett terrarium är att det ska hålla fukt, möjliggöra grävning och tillåta plantering. För att uppnå detta är det enklast att välja en basblandning av jord och sand. Sedan kan man tillföra något typ av tillägg beroende på behovet. Sand och grus ger en torrare miljö, medan torv eller kokosfibrer ger en fuktigare miljö. Bottensubstratet bör vara minst 15 cm djupt, men ju djupare desto bättre. Ovanpå basblandningen med eventuella tillägg lägger man ett topplager, som till exempel bark, löv, torrt gräs, grenar eller större grus och stenar. Topplagrets funktion är att hålla kvar fukten, ge djuren gömställen och förbättra terrariets estetik.

Bottensubstrat

Vikten av Rätt Bottensubstrat & Bottenmaterial

Att välja rätt bottensubstrat & bottenmaterial kan vara avgörande för att skapa en hälsosam och naturlig miljö för dina terrariedjur. Olika substrat hjälper till att bibehålla rätt nivå av luftfuktighet, vilket är viktigt för djurens hud och andning. Många reptiler och amfibier gräver, gömmer sig och bygger bon i sitt substrat, vilket är viktigt för deras mentala och fysiska hälsa. Korrekt substrat minskar också risken för skador och sjukdomar, samtidigt som det ger en naturlig yta för djuren att röra sig på.

Bottensubstrat för Terrarium

På CyberZoo hittar du ett brett utbud av bottensubstrat för terrarier, anpassade för att skapa en optimal miljö för dina reptiler och andra terrariedjur. Här är en översikt av de olika typerna av bottenmaterial/topplager och deras fördelar:

Jordblandning är det bästa som bottensubstrat

En Jordblandning är den bästa basblandningen och är bra för reptiler som gillar att gräva, vilket är i princip alla marklevande reptiler. Det håller dessutom fukt väl och hjälper växterna att etablera sig i ditt terrarium tillsammans med en bra LED-belysning.

Kokosfibrer håller fukten

Kokosfibrer håller fukt bra och är idealiska för djur som kräver hög luftfuktighet. Det är naturligt och nedbrytbart, vilket främjar grävning och gömställen.

Sand & grus skapar en torrare miljö

Sand & grus är lämplig för ökendjur som skäggagam och leopardgecko. Det efterliknar ökenmiljöer och möjliggör naturligt grävbeteende.

Bark får terrariet att se ut som en naturlig skog

Bark är perfekt för skogslevande reptiler och amfibier. Det hjälper till att behålla fukt och erbjuder en naturlig look.

Mossa bäst på att skapa fuktiga mikroklimat

Mossa används ofta i för att skapa fuktiga mikroklimat för grodor och salamandrar men det är även en bra idé att ha fuktiga gömställen för reptiler eftersom det kan hjälpa djuret ömsa korrekt.

Stenar & rötter tilltalande gömställen

Med rötter och stenar som topplager skapas det en trygg och naturlig miljö i ditt terrarium. Med äkta mangroverötter och riktig sten får man en unik känsla.

Korkbark perfekt för alla terrarium

Korkbark är vår favorit eftersom det inte möglar av vatten och luftfuktighet. Korkbarksrör är perfekta gömställen för i princip alla landlevande reptiler men vi har märkt att det är en favorit bland alla landlevande ormar.


1 2 3 4 

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan