Startsida  Fisk  Vattenkemi  Akvariesalt

Akvariesalt

Att tillsätta salt (natriumklorid - NaCl) till sötvattensakvarium har man gjort nästan lika länge som akvariehobbyn funnits. Det finns flera anledningar till varför man använder akvariesalt i sitt akvarium. Det minskar stress, fungerar som medicinering vid vissa sjukdomar, motverkar vissa parasiter, hjälper fiskens gälar & slemhinnor, minskar upptaget av nitrit samt hjälper till att läka skador snabbare.

Akvariesalt

Akvarieväxter och akvariesalt

Sötvattensfisk och sötvattensväxter har utvecklats för att leva i en miljö som har mycket lite salt, och på grund av detta är en del växter mycket känsliga för salt. De flesta sötvattensväxter tål inte mycket salt alls. När man behöver behandla sitt akvarium (fiskarna), med större doser salt, är det bäst att göra detta i ett karantänsakvarium utan växter.

Salt som ett läkemedel för akvariefiskar

Den viktigaste användningen av salt är mot vissa typer av ektoparasiter (parasiter på utsidan av fisken). Några av de vanligaste parasiterna som dör av salt är ich (Ichthyophthirius), Costia, Anchorworms (lernaea). 

Inte alla sötvattensfiskar tolererar salt lika bra. Ciklider, levandefödare och Koi kan oftast tåla ganska mycket salt. Däremot så är många malar väldigt känsliga.

Mot sår är akvariesalt väldigt effektivt i en lite högre dos (följ anvisningar på förpackningen). När såret sedan har läkt, rekommenderas att minska mängden salt från akvariet genom att göra ett större vattenbyte. Salt avdunstar inte, så du måste göra ett vattenbyte för att ta bort det.Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan