Startsida - CyberZoo  Akvaristik  Pumpar  Innerfilter akvarium

Innerfilter akvarium

Innerfilter rekommenderas till ditt akvarium för att få en så bra vattenkvalitet som möjligt på ditt akvarievatten. Ett invändigt filter består av en pumpmotor med en eller flera filterbehållare vars filtermedia håller akvariet rent och i perfekt biologisk balans. Vi på CyberZoo har skrivit en riktigt bra guide om innerfilter till akvarium. Klicka på "läs mer" fliken nedan för att öppna guiden.

Innerfilter akvarium

Innerfilter akvarium

Guide om innerfilter - Allt du vill veta

I denna guide kommer vi att utforska innerfilter för akvarier – en populär typ av filtreringssystem som hjälper till att hålla ditt akvarievatten rent. Vi kommer att täcka in allt du behöver veta för att välja, installera och underhålla ett innerfilter.

Innerfilter till akvarium

 

Vad är ett innerfilter?

Ett innerfilter utgör ett typ av reningssystem som består av en pump och en eller flera behållare för filtrering. Denna kombination av pump och filterelement är vad vi brukar kalla "Innerfilter". Detta filter installeras på insidan akvariet och drivs oftast av 220 volt. I de flesta fall är själva filtermedian gjort av ett skummaterial, allmänt känd som filtermatta, men även andra typer av filtreringsmaterial förekommer.

Fördelar med ett innerfilter

 • Placeras inuti akvariet = Inga läckande kopplingar
 • Lätta att installera
 • Kostnadseffektiva

Nackdelar med ett innerfilter

 • Oftast inte så snygg design och kan vara svåra att dölja
 • Inte lika kraftfulla som externa filter, vilket gör dem mindre lämpade för riktigt stora akvarium, eller om du har mycket akvariefiskar

 

Att välja rätt innerfilter

Det är här det blir lite krångligt. Vårt bästa tips är att börja med att läsa vad tillverkaren av produkten själva rekommenderar. Detta är dock endast en fingervisning och ofta anger tillverkare filtrets kapacitet lite i överkant (enligt vår erfarenhet på CyberZoo).

När vi skall välja ett innerfilter tittar vi på följande egenskaper:

Filterkapacitet

Hur stor är filterbehållaren? Ju större desto bättre. Vissa innerfilter har två eller flera behållare. Har den två behållare, så kan du rengöra dem växelvis (alltså varannan gång), för att inte störa ut filterbakterierna mer än nödvändigt.

Typ av filtermedia

Det vanligast förekommande är filtermatta. Den får gärna vara mellangrov till grov. Detta för att den inte skall tätna för snabbt. Vi förespråkar ett filter som kan vara i gång minst 30 dagar utan rengöring.

PPI = Pores Per Inch

PPI är en förkortning för "Pores Per Inch" där en lägre siffra motsvarar ett filter med grövre porer. Välj ett grovt filter som har 10 PPI om det är möjligt.

Tillgänglighet & Service

Det är en av de viktigast aspekterna. Ett bra innerfilter består av filterbehållare som du kan koppla loss under vattnet i akvariet med en hand på under tio sekunder. Om du inte har varit med om det själv, så får du helt enkelt tro oss när vi säger att detta är en viktig aspekt. Vi har haft innerfilter med klämmor, clips och många andra konstiga anordningar som kräver både två och tre händer för att ta loss. Det som sker när filtret inte vill isär är att all smuts som samlats i behållaren åker ut i akvariet.

Underhåll av filter

Innovationerna inom akvaristiken är sparsamma, men det kommer då och då någon produkt som är ganska genomtänkt. Exempelvis innerfilter i Fluvals U-serie, som har ett lock i toppen där du öppnar och lyfter ut filtermedia för utbyte och underhåll. Det som drar ner omdömet lite är att du är utlämnad att köpa Fluvals egna filterkassetter (som kostar lite mer). Ibland måste man kompromissa.

Förslag till storlek på innerfilter

Akvariestorlek Förslag Flöde (L/h) Passar
20 - 40 liter 1st innerfilter 200 - 400 Små fiskar, räkor
40 - 100 liter 1st innerfilter 400 - 600 Medelstora fiskar, växter
100 - 200 liter 1st innerfilter 600 - 1000 Större fiskar, mer befolkade akvarier
200 - 400 liter 1st innerfilter 1200 - 1800 Stora akvarier, intensivt befolkade
400 - 700 liter 2st innerfilter 1200 - 1800 Stora akvarier, avancerade behov
700+ liter 2st innerfilter 1800+ Mycket stora akvarier, avancerade behov

Innerfilter akvarium - Installation

Några grundläggande steg för att installera ditt innerfilter

 1. Läs igenom tillverkarens instruktioner (ja, tråkigt men viktigt).
 2. Skölj gärna under vattenkranen för att få bort restpartiklar från tillverkning.
 3. Placera filtret i en del av akvariet där det inte stör invånarna men fortfarande cirkulerar vattnet effektivt. Det får gärna döljas så gott det går.
 4. Anslut alla nödvändiga komponenter (som luftslangar och kablar). Kontrollera att allt är rätt monterat och sitter ihop.
 5. Fyll på akvariet med vatten innan du startar filtret.
 6. Tänk på att det tar ett antal dagar innan du har fungerande filterbakterier i ditt nya filter.
Innerfilter i delar

Underhåll

Regelbundet underhåll är avgörande för ett friskt akvarium.
•    Rengör filtret endast när det behövs. Dvs. rengör inte filtret om du har bra flöde och allt fungerar. När flödet minskar påtagligt är det dags för rengöring.
•    Byt ut filtermedia enligt behov. Det är olika beroende av kvalité och belastning. Se förslag nedan.
•    Kontrollera och rengör pumpen och framförallt rörliga delar regelbundet för att förebygga blockeringar och andra problem.

Underhåll och utbyte av filtermedia

Filtermedia
Skumfilter: Varje 3 månad eller när den smular sig eller inte går att få ren
Aktivt kol: Varje 2-4 veckor
Bio-bollar: Inte nödvändigt att byta, men skölj i akvarievatten vid behov
Keramiska ringar: Inte nödvändigt att byta, men skölj i akvarievatten vid behov
Syntetisk fiber: Varje 2-4 veckor
Filtermatta: Kan räcka med att byta en gång om året om mattan är av god kvalité. Annars när den smular sig eller inte går att få ren
Zeolit: Varje 1-2 månader eller enligt behov vid amoniakproblem

Vanliga problem

Nedsatt flöde

Kontrollera och rengör filtermedia och byt vid behov ut mot nytt. Rengör impeller & axel så att det är fritt från alger, smuts eller andra blockeringar. Se beskrivning i din manual eller sök på Youtube.

Ljudproblem

Se till att filtret är rätt monterat och att det inte finns några lösa delar. Rengör impeller & axel så att det är fritt från alger, smuts eller andra blockeringar. Se beskrivning i din manual eller sök på Youtube. Kontrollera att filtret sitter rätt monterat mot akvarierutan. Undersök att sugkopparna (om filtret har dessa), är hela och att pumpen inte har onödig kontakt med glaset så att vibrationer skapas. Är filtret nytt, så kan det ta upp till en vecka innan delarna har justerat sig för att passa perfekt. Ljudvolymen kommer då minska allt eftersom delarna anpassar sig till varandra.

Erfarenheter

Insikter & Tips

Ibland när ett innerfilter låter, så har vi märkt att det kan bero på några saker som man kanske inte tänker på. För det första så kan det bli ett rasslande ljud om det har fastnat luftbubblor på impellerbladen. Du kan behöva trixa lite för att bli av med bubblorna. Ett förslag är att luta pumpen fram och tillbaka under vattnet, eller dra ut och stoppa i kontakten några gånger.

 

Innerfilter i delar

I samband med rengöring av innerfilter akvarium, så bör du hoppa över matningen en eller två dagar. Detta gör du för att minska belastningen på filtret.

Hoppas du lärt dig något nytt om innerfilter idag. Följ oss gärna i våra sociala medier om du vill ha fler tips och idéer.

 

 


1 2 

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan