Startsida - CyberZoo  Guider, videor och tips  Guider och tips reptiler  ”Gut-loading” av foderinsekter

En guide för ”gut-loading” av foderinsekter

Vad är gut-loading och hur gör man? Skriven av reptilveterinären Jesper Agner Arnö.

Inledning

När du utfodrar djur med andra djur är det viktigt att se till att foderdjuren har ett så högt näringsvärde som möjligt. Näringsvärdet i ett djur bestäms delvis av hur djuret är uppbyggt, men även av vad det har fått för foder. Ett foderdjur, oavsett art, som inte fått ett näringsrikt och artanpassat foder kommer att ha ett dåligt näringsvärde. Utfodra dina foderdjur med eftertanke och variera så många olika typer av foderdjur som möjligt.

 


Mata dina foderinsekter med en artanpassad diet som t.ex.:

Syrsor och de flesta kackerlackor – Grönsaker och gröna blad, frukt i mindre mängd, kyckling- eller insektsfoder mm.

Gräshoppor – Gräs och gröna blad, kyckling- eller insektsfoder mm.

Mjölmask/Zophobas – Gryn av olika slag, grönsaker och gröna blad, frukt i mindre mängd mm.

Se ovanstående som grova riktlinjer och erbjud alltid en så varierad kost som möjligt.

Tänk på att alla insekter behöver vatten i någon form. I många fall kan de tillgodose sitt vätskebehov genom att äta färska grönsaker, men man kan även använda sig av vattenkristaller, blöta bomullstussar osv.

För att höja näringsvärdet i dina foderinsekter bör du alltid ”gut-loada” dem innan du matar med dem. Uttrycket gut-loading syftar på att man fyller tarmen med extra näringsämnen, speciellt kalcium, precis innan man använder dem.

24-48 timmar innan de ska användas placerar du de foderinsekter som du ska mata med i en separat behållare, där den enda källan till föda och vatten de har är ett gut-loadingfoder som blandats upp med vatten enligt tillverkarens instruktioner (om du använder dig av någon form av torrt gutloadingfoder behöver du dock erbjuda vatten på något annat sätt). Tänk på att temperaturen påverkar (på samma sätt som hos andra växelvarma djur, såsom reptiler) hur effektivt insekterna kan ta upp fodret, håll dem varmt under tiden du gut-loadar dem (ca 24-30 °C, beroende på art). Använd dig av en värmelampa eller liknande om du behöver tillföra värme.

Ett gut-loadingfoder bör innehålla mycket calcium, samt andra mineraler samt vitaminer. Innehållet kan skilja stort, vilket gör fodren mer eller mindre effektiva. Här på Cyberzoo rekommenderar vi Arcadia InsectFuel som det primära gut-loadingfodret.

När insekterna är gut-loadade och ska användas bör du även alltid se till att du skakar dem i en burk/påse med kalk-och/eller vitamintillskott.

En genomtänkt kost, gut-loading, samt tillförsel av kalk-/vitaminpreparat vid matning är alltså de tre steg du bör följa för att höja näringsvärdet hos dina insekter så mycket som möjligt. Undvik även ensidig utfodring, använd så många olika foderdjur som möjligt.

Har du frågor eller funderingar omkring utfodring av reptiler?

Du är även alltid välkommen att kontakta vår kundtjänst på mail eller telefon, eller komma förbi vår butik för en pratstund.

Vad är gut-loading?

Gut-loading är processen där man matar foderinsekter med en näringsrik diet strax innan de används som foder för att säkerställa att de innehåller tillräckligt med näringsämnen, särskilt kalcium.

Varför är gut-loading viktigt?

Gut-loading är viktigt för att maximera näringsvärdet i de insekter som ges till reptiler och andra djur och förhindra näringsbrister, särskilt kalciumbrist.

Hur gut-loadar man foderinsekter?

1. Förberedelse: Placera foderinsekterna i en separat behållare 24-48 timmar innan de ska användas. 2. Diet: Ge dem ett speciellt gut-loadingfoder, rikt på kalcium och andra näringsämnen. 3. Värme: Håll foderinsekterna varma (ca 24-30°C) under gut-loading-processen. 4. Tillskott: Skaka insekterna i en burk med kalk- och/eller vitamintillskott innan utfodring.

Vilka produkter används för gut-loading?

Arcadia InsectFuel rekommenderas tack vare dess höga innehåll av kalcium och andra essentiella näringsämnen.


↓ Följ oss på sociala medier ↓

Youtube logga Facebook logga Instagram logga TikTok logga

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan