Startsida  Reptil  Terrariebelysning  LED-belysning

LED-belysning till terrarium

LED är en typ av belysning för terrarium som ökar i popularitet varje år. För det första är det ett väldigt energieffektivt sätt att lysa upp ett terrarium, både i förhållande till gamla glödlampor men även om man jämför med mer moderna lysrör som T5 High Output. En LED-ramp använder dessutom energin bättre eftersom ljuset inte sprids runt hela ljuskällan utan varje diod är riktad mot det som ska belysas.

LED-belysning

Det innebär även att man slipper använda olika typer av reflektorer. Något som också kan vara till fördel är att en LED-armatur inte utvecklar lika mycket värme som traditionell belysning.

Olika tillbehör och programvara gör att man får större möjligheter att kontrollera sin armatur än vad man har med en enkel timer och vanliga dimmers. Flera olika tillverkare av akvarietillbehör och LED-belysning har i sitt sortiment nedladdningsbara appar som gör att man på ett enkelt sätt kan programmera solens upp- och nedgång eller ändra belysningens färgtemperatur via Wi-Fi.

En nackdel med LED är att det oftast inte går att byta ut komponenter eller laga trasiga LED-dioder utan hela armaturen måste kasseras ifall det är något som går sönder. En annan aspekt som kan upplevas som en nackdel är att de ofta är dyrare i inköp än äldre typer av belysning men å andra sidan så har de en betydligt lägre driftskostnad och livslängd.

Man ska vara medveten om att LED inte räcker som belysning för arter som har behov av UVB-ljus. Däremot fungerar LED utmärkt som allmän belysning men bör för de flesta arter komplementeras med en riktig UVB-belysning (ett populärt val är HID). En annan typ av lampa som kan användas i kombination med LED för att uppnå en högre temperatur i terrariet är någon typ av värmelampa.


1 2 

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan