Startsida  Akvaristik  Doppvärmare

Doppvärmare till akvarium

Vattentemperaturen är en av de viktigaste faktorerna för att din akvariefisk ska må bra. Akvariefiskar är känsliga för förändringar i temperatur och det kan påverka deras immunförsvar och matsmältning mycket snabbt. Vill du ha hjälp att välja rätt storlek på doppvärmare, så läs mer nedanför.

Doppvärmare

Vilken doppvärmare ska du välja, och vilken watt/storlek?
Det är nog den vanligaste frågan vi får när det gäller inköp av akvarium och tillbehör. Den här tabellen är ett riktmärke:

20-45 liter 25w Doppvärmare
50-70 liter 50w Doppvärmare
70-120 liter 100w Doppvärmare
120-170 liter 150w Doppvärmare
170-250 liter 200w Doppvärmare
250-350 liter 250w Doppvärmare
350-720 liter 300w Doppvärmare

Detta är inget facit, utan fakta baserat på vad vi har lärt oss under alla år som akvarister. Finns det undantag? Ja, det gör det absolut, men vi ska gå igenom några grundregler.

Rekommendationerna ovanför fungerar med de flesta märken av doppvärmare, om dina akvariefiskar behöver en max temperatur på ca-26-28 grader. Tittar vi på ett akvarium där du har t.ex. Diskusfiskar, så vill du ha en temperatur på runt 30 grader, och då finns det en del doppvärmare som tyvärr inte räcker till!

Men hallå? 300w är väl ändå 300w oavsett märke på doppvärmaren, eller? Ja, man kan ju tycka det, men i verkligheten så är det tyvärr inte så. Många tillverkare (även dyrare), har en tendens att avrunda antalet watt lite som de behagar. Det finns i vår mening några som sticker ut från mängden. Ett exempel är Eheim doppvärmare. Eheim är extremt kraftiga i jämförelse med många av konkurrenterna. Deras värmare på 300w fungerar bra upp till 1000 liter vatten, medan de flesta andra klarar upp till ca: 500 liter.

Termostatdoppvärmare är i dag standard hos så gott som alla tillverkare. Det innebär att doppvärmaren endast är aktiv när den behövs. Har du ställt in temperaturen på 26 grader, så stänger den av sig när temperaturen är uppnådd. När temperaturen sjunker under 26 grader så startar doppvärmaren automatiskt igen. Även om du har en ställbar doppvärmare så är det inte säkert att de temperaturintervaller som anges på doppvärmaren återspeglar den faktiska temperaturen i akvariet.

Temperaturen är en av de viktigaste faktorerna för att din akvariefisk ska må bra. Fisk i naturen och i våra akvarier, är känsliga för förändringar i temperatur och det kan sänka deras immunförsvar mycket snabbt.

Akvariefiskarna kan leva långa perioder i en lägre temperatur än rekommenderat, men långsiktigt så leder det oftast till problem. Fiskarna får svårare att bryta ner maten i tarmarna och drabbas lättare av sjukdom.


1 2 3 

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan