Startsida  Växter

Akvarieväxter & Terrarieväxter

Akvarieväxter är inte bara vackra att titta på utan bidrar även till ett hälsosamt levnadsförhållande för dina akvariefiskar. Terrarieväxter gör hela skillnaden för dina reptiler livsmiljö.

Levande växter bidrar genom att producera syre både över och under vattenytan. I akvarium tar de även näring från fiskarnas eller sköldpaddornas avföring och håller på så sätt nere vattnets nivåer av skadligt nitrit/nitrat. Växter är helt enkelt ett bra sätt att skapa balans och naturliga gömställen.

Levande växter bidrar genom att producera syre både över och under vattenytan. I akvarium tar de även näring från fiskarnas eller sköldpaddornas avföring och håller på så sätt nere vattnets nivåer av skadligt nitrit/nitrat. Växter är helt enkelt ett bra sätt att skapa balans och naturliga gömställen.

Syreproduktion och Reningsprocess

Levande växter är naturens lungor. De bidrar signifikant till miljön genom att producera syre - ett vitalt element för alla levande varelser. I ett akvarium omvandlar växterna koldioxid till syre genom fotosyntes, vilket förbättrar vattenkvaliteten och ger fiskar och andra vattenlevande organismer det livsnödvändiga syre som de behöver.

Växternas roll slutar inte där. Levande växter spelar också en kritisk funktion i att rena vattnet. Genom att absorbera avfallsprodukter såsom fiskarnas eller sköldpaddornas exkrementer, hjälper de till att kontrollera nivåerna av nitrit och nitrat, två ämnen som kan vara skadliga i höga koncentrationer. Denna naturliga filtreringsprocess hjälper till att bibehålla ett renare och hälsosammare akvarium, vilket minskar behovet av frekventa vattenbyten.

Balans och Naturliga Gömställen

Växter erbjuder mer än bara miljöförbättringar; de bidrar till den övergripande balansen i ditt akvarium eller terrarium. Genom att efterlikna de naturliga miljöer som dina djur kommer från, bidrar växterna till att skapa en känsla av trygghet och välbehag. De erbjuder naturliga gömställen och skuggade områden, vilket är särskilt viktigt för skygga eller stressbenägna arter. Denna känsla av säkerhet kan främja hälsosamt beteende och till och med stimulera naturliga reproduktionscykler.

Våra nyaste växter

KAMPANJ
till 2024-04-29
Zqare Levande Sphagnum Mossa - 500 g

Växtnäring

KAMPANJ
till 2024-04-29
HS Aqua FloraCarbo - Flytande CO2 - 1000 ml
KAMPANJ
till 2024-04-29
HS Aqua FloraCell - 150 ml
KAMPANJ
till 2024-04-29
HS Aqua FloraCell - 350 ml

Guider & tips

Akvarieväxter - Vanliga Frågor

Skickar ni akvarieväxter?

Ja, På CyberZoo skickar vi levande växter till akvarium och terrarium hela året - Med garanti på att växterna kommer fram i fint skick. Värmepaket ingår såklart gratis vid behov/minusgrader.

Hur väljer jag rätt växter för mitt akvarium?

Att välja rätt akvarieväxter kräver svar på faktorer som ditt akvariums storlek, ljusförhållanden, och vilken typ av djur du har. Vi rekommenderar att börja med att välja växter som matchar ditt akvariums specifika vattenförhållanden och belysning. Generellt sett är långsamväxande och grovbladiga växter mer tåliga.

Behöver akvarieväxter speciell skötsel?

Ja, de flesta akvarieväxter kräver specifik skötsel, inklusive bra belysning, näring och regelbunden beskärning för att hålla dem friska och attraktiva. Läs mer i våra utförliga guider här: Akvarieguider.

Hur påverkar växterna vattenkvaliteten i ett akvarium?

Levande växter bidrar till att förbättra vattenkvaliteten genom att absorbera näringsämnen som nitrat och fosfat, vilka annars kan främja algväxt. Växterna hjälper också till att producera syre och stabilisera pH-värdet.

Kan jag plantera några växter direkt i gruset?

Ja, många akvarieväxter kan planteras direkt i akvariegruset, men det är viktigt att använda ett substrat som stöder växtens näringsbehov och som är lätt för rötterna att få fäste i. Tänk också på att inte använda för kompakt akvariegrus, eftersom det kan kväva rotsystemet.

Vilka verktyg behöver jag för att sköta om mina akvarieväxter?

För att sköta om dina akvarieväxter rekommenderas det att ha tillgång till verktyg som trimningssax och pincetter för att beskära och forma växterna.

Hur ofta bör jag byta vatten i ett växtakvarium?

Vattenbyten i växtakvarium bör göras regelbundet, vanligtvis varannan vecka, för att minimera ansamling av skadliga ämnen och för att upprätthålla en frisk miljö för både akvarieväxter och fiskar.

Vilka är de bästa växterna för nybörjare?

För nybörjare rekommenderar vi robusta och lättskötta växter som Anubias, Javaormbunke och Vallisneria, som alla tål varierande vattenförhållanden och kräver minimalt underhåll. Även flytväxter är ofta enkla att sköta.

Hur hanterar jag alger bland mina akvarieväxter?

Att kontrollera algväxt handlar om att balansera näringsämnen och belysning. Se till att inte övergöda och justera ljusets intensitet och varaktighet. Regelbunden rengöring och beskärning av växterna hjälper också till att hålla algerna i schack.

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan