Startsida - CyberZoo  Guider, videor och tips  Guider och tips akvarium  Vad orsakar grumligt vatten i akvarium?

Vad orsakar grumligt vatten i akvarium?
- En guide till orsaker & åtgärder

Text: Ted Hansen - CEO & Akvarist - CyberZoo

Du har precis startat igång ett akvarium och  är hur nöjd som helst. Vattnet är kristallklart och allt ser fint ut. 3-4 dagar senare är vattnet grumligt eller dimmigt och du byter därför en stor andel vatten. Bara timmar senare så är vattnet precis lika grumligt. Så här kommer det fortsätta några dagar, tills du sliter ditt hår och önskar att du hade köpt en ny tv istället.

Vad är det som händer? Är det skadligt? Går det att få slut på eländet? Läs gärna hela artikeln för att få bättre förståelse av vad som orsakar grumlingar.

grumligt vatten akvarium

Vad är det egentligen som grumlar vattnet i mitt akvarium?

Det finns några saker som är kända för att skapa ett grumligt, mjölkaktigt eller dimmigt akvarievatten. Det är oftast inte farligt. Det är heller inte självklart vad som orsakar grumlingarna, eller hur man åtgärdar dem.

Därför tänkte jag lista några av de vanligaste orsakerna till grumligt vatten och sedan följer en djupare beskrivning som förklarar vad det egentligen betyder och vad man kan göra för att komma tillrätta med problemet. Det kan finnas andra orsaker än de jag beskriver här, men dessa är några av de absolut vanligaste.

 • Infusorier är högt upp på listan över möjliga orsaker till dimmigt, mjölkaktigt vatten i ett akvarium.
 • Algblommning är en annan möjlig orsak och då kan vattnet vara lite mer grönaktigt i färgen.
 • Rötter grumlar oftast inte vattnet, men däremot är det väldigt vanligt att vattnet blir gulbrunt och ser smutsigt ut.
 • Akvariesand eller kalksten kan grumla vattnet otroligt mycket. Sanden eller gruset grumlar för att man inte sköljt det tillräckligt och kalkstenen eftersom den är "mjuk" och släpper från sig kalk som gör vattnet vitaktigt.

Infusorier

infusorier akvarium

"Hödjur (latin Infusoria) är en samlingsbeteckning på olika slag av ciliater (infusionsdjur). De kan bland annat studeras om man lägger lite hö, torkat bananskal eller liknande i rumstempererat vatten. Infusorierna består i allmänhet av olika urdjur (Protozoa)."

- Källa: Wikipedia

Infusorier är vanligare än man tror inom akvaristiken. Ändå är det faktiskt inte något som man pratar jättemycket om. Infusorier är ett samlingsnamn på ett slags urtidsdjur som lever och fortplantar sig i vatten. Först och främst så är de helt ofarliga, så det finns egentligen ingen större anledning till panik.

Infusorier kommer som en följd av massiv bakterietillväxt i vattnet (infusorier lever av bakterier). Bakterierna som startar processen kommer från organiskt material som rester av fiskfoder, avföring osv.

Ok, vi har nu kommit fram till att processen skapar någon form av grumlighet i ditt akvarium som är svår att komma tillrätta med. Vet vi något annat om infusorier? Kan man kanske till och med ha nytta av dem?

Infusorier är faktiskt yngelfoder - Japp, det är helt sant. Många fiskarter med mycket små yngel kan inte matas med flingfoder eller liknande eftersom det inte är tillräckligt smått för dem. Yngel av fiskarter som tex. Gurami och Kampfiskar kan med fördel därför matas med just infusorier under den första tillväxten.

Jag förstår att du inte känner dig så hjälpt utav det faktum att det kan vara ett jättebra yngelfoder just... Du skall strax få tips på hur du får bukt med grumligt vatten orsakat av infusorier.

Algblomning

Algblomning, är helt enkelt en snabb tillväxt av alger i vattnet (vattnet blir då grumligt). Den vanligaste orsaken till algblomningar är ett överskott av näringsämnen i akvariet.

Detta sker ofta i relativt nystartade akvarium, eller när filter rengjorts för noga och nedbrytningsprocessen inte fungerar optimalt.

Grönt vatten är känt i akvariehobbyn under många namn: algblomning, vattenblomning, grönalger, grönt vatten etc. Alla namn beskriver samma sak, akvarievattnet förvandlas vanligtvis inom några dagar till grönaktig dimma. Den gröna färgen kan vara så stark att det bara blir några centimeters sikt. Orsaken till detta är den explosiva tillväxten av gröna alger. Algerna är tyvärr för små för att fastna i filtret.

Även stora vattenbyten upp till 90% är förgäves. Glädjen blir kortvarig då akvariet får tillbaka den grönaktiga färgen inom någon dag, eller i värsta fall redan inom några timmar. Man kan hålla sig för skratt när detta sker.

Min egen erfarenhet är att detta oftast inte innebär någon akut "livsfara", även om det ser tråkigt ut. Man skall dock vara medveten om att algblomning kan påverka akvariets syresättning negativt, så det finns ingen anledning att inte ta tag i problemet direkt.

Vi återkommer med effektiva åtgärder mot algblomning lite längre ner i texten.

Inredning

inredning som grumlar akvariumÄven om inredningen i ditt akvarium är naturlig, i form av sten, grus eller rötter så kan den påverka både vattenvärden och grumla eller missfärga vattnet. Missfärgningen är oftast begränsad till en kortare period.

Rötter som tex. de vanligaste mangroverötterna är välkända för att färga vattnet gult eller gulbrunt. Detta i sig är inte alls skadligt även om det kan se lite tråkigt ut med den missfärgning som blir. Vad man skall tänka på är däremot att detta påverkar dina vattenvärden. Bland annat akvarievattnets PH-värde kan bli lägre under en period. Detta är oftast inget problem om man inte har väldigt känsliga fiskarter.

Sand & sten som är nyköpt kan både vara smutsig och innehålla ämnen som kan grumla vattnet kraftigt. En välkänd stensort som nästan alltid färgar vattnet vitt är kalksten (även kallad faxe kalk). Stenen som kallas "hålsten" tillhör också sorten med mycket kalk och kan grumla vattnet.

Faxekalk är en sorts korallkalksten vars namn kommer från den kända fyndorten för bergarten, Faxe Bakke i Danmark. Det är en vitaktig kalksten som innehåller stora mängder kalk.

Korallsand är en typisk sand som också är rik på kalk (kalcium) och gärna grumlar vattnet så att det till att börja med blir mjölkaktigt i färgen.

 

Behandling och åtgärd

Vi kan väl starta med det som är lättast att åtgärda:

Rötter som färgar vattnet gult eller gulbrunt. Detta är som sagt inget direkt skadligt, men påverkar bla. ph värdet. Vattnet kommer klarna av sig självt allt eftersom du gör vattenbyten. Vill du påskynda processen så kan du testa att koka rötterna om storleken tillåter detta. Man kan även lägga rötter i blöt i en balja ett tag innan man lägger dem i akvariet (oftast någon vecka).

Sand & sten som är nyköpt kan som sagt både vara smutsig och innehålla ämnen som kan grumla vattnet kraftigt. Skölj smutsig sand och sten i mindre portioner i tex. en hink innan du lägger dem i akvariet. Kalkbaserad sand eller sten bör sköljas i kallt vatten eftersom varmvatten kan lösa upp kalken och du kan skölja hur länge som helst utan att det slutar grumla. Trots att du sköljer så kommer det troligtvis bli mjölkvitt vatten i ditt akvarium. Detta lägger sig inom en dag eller två och försvinner av sig självt allt eftersom du gör dina vattenbyten.

Nu till det som troligtvis förde dig hit: Algblomning & Infusorier

Behandlingen är likartad oavsett om det är infusorier eller algblomning som orsakar ditt grumliga vatten. Här är ett sätt att angripa problemet:

 • Avlägsna allt "dött" organiskt material (växter, foderrester, avföring osv.)
 • Gör ett stort vattenbyte, runt 50% av vattnet skall bytas
 • Se till att du har bra syresättning och vattencirkulation
 • Mörklägg hela akvariet genom att täcka alla sidor under flera dagar
 • Mata inte fiskarna under tiden du mörklägger
 • När akvariet klarnat gör du ett stort vattenbyte igen

Detta bör åtgärda problemet effektivt, men kanske något omständigt. Du bör vara beredd på att ev. behöva upprepa proceduren flera gånger. Men lugn, det finns fler sätt...

Medicinering är ett alternativ, men att medicinera medför alltid risker. I vilket fall finns medel som JBL Clearol - Mot vattengrumlingar.

JBL Clearol klarningsmedel är verksamt mot alla typer av grumlingar även mot infusorier.

Viktigt: när klarningsmedlet jobbar och bryter ner grumlingar, så är risken stor att karbonater förbrukas mycket snabbt. Detta leder till att pH sjunker hastigt vilket i sin tur leder till fiskdöd. JBL Clearol Fungerar i pH-värden ner till pH 6. Kontrollera även kH värdet, som måste ligga på kH 5 eller mer. För att säkerställa att pH och kH inte förändras under behandlingen så tillsätter man en lämplig pH-buffert.

För akvarium där man eftersträvar ett surt vatten tillsätter man Waterlife pH-buffert 6,5. För det vanliga sällskapsakvariet Waterlife pH-buffert 7,2 och för Malawi- och Tangayikaciklider Waterlife pH-buffert 8,3.

Ja, som du förstår är det effektivt, men inte riskfritt. Helt klart inte förstahandsalternativet för nybörjare som inte har superkoll.

Som tur är så finns det ytterligare ett riktigt effektivt alternativ till mediciner och mörkläggning. Alternativet är en sorts uv-lampor som är speciellt anpassad för användning i akvarium.

Att använda ett UV filter med UVC-ljus för akvarium är ett otroligt effektivt och kraftfullt sätt att angripa flera olika symptom. Allt från en svårbehandlad algblomning, problem med infusorier eller annat som gör vattnet grumligt. De kan även användas för att eliminera vissa typer av vattenburna parasiter.

Ett UV-filter dödar endast de protozoer, algsporer, svampar och bakterier som finns fritt flytande i akvarievattnet. Filtret påverkar därför inte de “goda bakterier” som skall finnas i ett akvarium. Att investera i en uvc-enhet kan tyckas onödigt för ett enstaka tillfälle med grumligt vatten, men det är ovärderligt i många olika situationer och kan även bespara dig pengar och fiskliv.

När har man nytta av ett uvc-filter?

 • Vid algblommning
 • Problem med infusorier
 • Hjälp vid sjukdom (dödar bakterier, virus och parasiter)
 • Att använda i ett karantänsakvarium
 • När man köper ny fisk och släpper ihop med befintliga fiskar

Ett uv-filter är ingen mirakellösning för alla problem. Den är dock oslagbar i många situationer och gärna i kombination med andra hjälpmedel.

En av de mest praktiska lösningarna vi säljer heter "Green Killing Machine". Hur nördigt det namnet än låter, så är detta en otroligt effektiv "plug and play" enhet som du inte behöver koppla med andra enheter eller kopplingar. Allt medföljer och består av en uvlampa och en pumpmotor. Stoppa den i vattnet, i med kontakten och låt den gå några dygn. Du kommer bli imponerad. Finns i två storlekar, en mindre på 9w och en större på 24w.

Sammanfattning

Det finns som du förstår många orsaker till att ett akvarium kan se grumligt ut. Men vi skall inte göra det krångligare än nödvändigt. Om vattnet inte blir klart efter 2-3 vattenbyten under samma vecka, utan det fortsätter att bli grumligt efter några timmar eller låt oss säga över natten...Ja, då är det till 99% säkert, antingen infusorier eller algblomning. Detta är baserat på mina egna erfarenheter som akvarist i många år. Det är faktisk inte ovanligt. Nu har du fått några olika tips för att åtgärda vattnet. Vilket du väljer är helt och hållet upp till dig.

Personligen så kanske jag inte skulle råda dig att köpa en ny uvc utrustning om du bara har ett mindre akvarium på 54l och du inte vet om du kommer fortsätta med akvaristik framöver. Då skulle jag be dig följa rådet att täcka akvariet under några dagar och lägga lite mer jobb på att lösa det naturligt. Framför allt skulle jag inte råda dig hur som helst att stoppa i mediciner som första alternativ, för det kommer i ditt fall nästan garanterat att leda till följdproblem med större risk för att fiskarna dör.

Vad vi inte pratat om i denna artikeln är vilka omständigheter som i grund och botten skapar förutsättningar för algblomning och infusorier. Det brukar hänga ihop med belysning, övergödning, obalans i filter osv. Men det får bli mer ingående i en annan artikel.

FAQ: Grumligt Vatten i Akvarium

Varför blir vattnet i mitt akvarium grumligt?

Grumligt vatten i akvariet kan bero på flera orsaker, såsom infusorier (ciliater från organiskt material), algblomning, lösgörande partiklar från akvariesand och kalksten, eller färgning från rötter som mangroverötter. Läs mer om de olika orsakerna i CyberZoo:s guide till grumligt vatten.

Är grumligt vatten farligt för fiskarna i mitt akvarium?

På CyberZoo vill vi försäkra dig om att grumligt vatten oftast inte är farligt i sig, men det kan påverka syresättningen och andra vattenkvaliteter som kan påverka fiskarnas hälsa om det inte åtgärdas.

Kan UVC-filter hjälpa till att klarna upp grumligt akvarievatten?

Ja, på CyberZoo rekommenderar vi UVC-filter som är mycket effektiva mot olika typer av grumlingar inklusive alger och infusorier. Dessa filter dödar flytande mikroorganismer utan att skada de nödvändiga bakterierna i filtret. Kolla in våra produkter som Green Killing Machine 24W och Green Killing Machine 9W för effektiva lösningar.

Finns det risker med att använda klarningsmedel som HS Aqua Clear?

Medan HS Aqua Clear är effektivt mot grumlingar, kan det snabbt förbruka karbonater och sänka pH-värdet, vilket kan vara skadligt för fiskarna. Det är viktigt att kontrollera och justera pH- och kH-värdena under behandlingen.

 

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan