Det är svårt, för att inte säga praktiskt omöjligt, att bli av med alger genom att reglera temperaturen i akvariet. Olika arter av alger har olika preferenser när det kommer till vattentemperatur, men generellt kan man säga att man behöver komma upp i ca 35°C eller lägre temperaturer än 16 °C för att det ska ha en påtaglig negativ effekt på algerna. I de allra flesta fall kommer alltså dina fiskar eller akvarieväxter ta mer stryk än algerna under sådana förutsättningar.
Vattenhårdhet eller pH-värde är inte heller ett praktiskt sätt att bekämpa alger på. De föredrar i allmänhet neutralt till basiskt pH-värde men tolererar ett överraskande brett spann. Det finns mikroalger som odlas i väldigt sura miljöer med ett pH på 0-5,5 och det finns de som odlas i basiska miljöer.
Ett UVC-filter är ett mycket effektivt hjälpmedel för att komma tillrätta med svävalger och algsporer som finns i vattnet. Ett sådant filter består av en liten pump som pumpar vattnet förbi en inkapslad lampa som avger UVC-ljus. Den typen av UV-ljus är antibakteriell, dödar virus och förstör genetiskt material i levande organismer. Oftast så ser man resultat redan inom ett par dagar och metoden kräver minimal ansträngning. Nackdelen med ett UVC-filter är att alger som sitter fast på inredning, glas och dekorationer inte påverkas utan det får man ta bort manuellt.
Det lättaste är oftast att helt enkelt att lyfta ur den inredning som är enkel att komma åt och borsta ansatta områden under ljummet kranvatten. Växter med mycket alger på kan ansas med sax eller så nyper man helt enkelt bort blad som har synliga algangrepp. Stenar kan man borsta med en liten men kraftig borste utan att ta ut dem ur akvariet. Glaset rengörs enklast med en algskrapa eller algmagnet. Avsluta en storstädning med ett vattenbyte så att du inte har kvar en massa alger och andra växtdelar i vattnet. Algerna bryts annars ner, frigör näringsämnen och förbrukar syre vilket i sin tur skapar goda förutsättningar för nästa algangrepp. Kom ihåg att INTE rengöra ditt filter samtidigt eftersom du vill ha kvar de nyttiga bakterierna.
Olika typer av alger
Kiselalger (Bacillarlophycea)
Kiselalger uppträder som bruna beläggningar på växter, inredning, akvarietillbehör och akvarieglaset och kallas ibland för brunalger. Denna typ av alger kräver tillgång till silikater och ammonium för att trivas, något som ofta finns i överflöd i nystartade akvarium. Innan nitrifikationsbakterierna har etablerat sig ordentligt i akvariet finns det inget som tar hand om det ammonium som tillsätts i akvariet genom fiskfodret och fiskarnas avföring. De små mängder silikater som algerna behöver finns i vanligt kranvatten.
I normalfallet kommer man tillrätta med kiselalger bara genom det vanliga underhållet med att skrapa rutorna och borsta bort algerna där man ser dem samt vattenbyten. Så småningom får de konkurrens av andra alger och nitrifikationsbakterierna och försvinner, men man bör även mata fiskarna mer sparsamt. Räkor, sniglar, ancistrusarter och pleco äter gärna kiselalger men ifall du har långvariga problem med denna typ av alg så kan du köpa ett vattentest och se hur mycket silikater det finns i ditt kranvatten. Skulle det visa förhöjda nivåer så finns det filtermedia som tar bort det.
Skäggalger
Skäggalger är ett uppstår oftast på långsamtväxande akvarieväxter som Anubias, eller på stenar och rötter i akvariet. Den vanligaste orsaken är bristande underhåll och obalans i akvariet så tätare vattenbyten och mer noggrann städning av akvariet kommer sannolikt att minska problemen på sikt. I planterade akvarium kan det vara läge att se över belysning, växtnäring och utfodringsschema för att komma tillrätta med eventuella obalanser.
Skäggalger är besvärliga att bli av med och sitter hårt på inredning och växter. Det kan vara svårt att få bort dem med en styv tandborste och sitter de på stenar kan man behöva använda en stålborste för att få bort dem. Skäggalger på växter tas lättast bort genom att klippa eller nypa bort angripna blad eller ansa bottentäckande akvarieväxter med en sax. Riktiga stenar och rötter kan man lägga i ugnen upp till ett par timmar på låg temperatur (75°C) ifall man inte vill använda kemikalier.
För att punktbehandla ett angrepp kan man använda någon form av “flytande kol”, som EasyCarbo. Det går till som så att man sänker vattennivån i akvariet så att man kommer åt att pensla eller spraya EasyCarbo direkt på algerna (överdosera inte) och låter det verka upp till en minut. Det verksamma ämnet heter glutaral vilket effektivt dödar alger. Tänk dock på att denna typ av punktbehandling inte åtgärdar grundproblemet.
Svävalger
Svävalger är det som man till vardags kallar “grönt vatten”. Akvarievattnet blir grönt och grumligt, ofta med en sikt på bara någon enstaka centimeter. Algerna förökar sig snabbt och även om man gör stora vattenbyten kommer de tillbaka inom någon dag. Genom att använda ett UVC-filter ser man oftast mycket goda resultat inom ett par dagar, men svävalgerna kan dyka upp igen när/om man släcker UVC-filtret ifall man inte tar tag i grundproblemet. Före man kopplar in UV-filtret så kan man göra ett stort vattenbyte och mörklägga akvariet under en period.
Långsiktigt så kan man plantera fler snabbväxande växter eller använda flytväxter som tar upp överskottet av näring. Kontrollera att solen inte kommer åt att lysa direkt på akvariet. Ibland kan ett för litet filter vara en bidragande orsak till att man får svävalger i akvariet.