Startsida Fågel Fågelmat Tamduva - Fågelmat

Tamduva - Fågelmat

Guide till rätt fågelmat för tamduvor

Tamduvor, även kända som brevduvor eller husduvor, är populära husdjur tack vare deras intelligens och förmåga att återvända hem. För att säkerställa att tamduvorna är friska och aktiva är det avgörande att ge dem en balanserad och näringsrik kost. Precis som andra fåglar behöver tamduvor en varierad kost som inkluderar en blandning av pellets, frön, korn, grönsaker, och kompletterande foder. Denna guide ger en komplett översikt över tamduvors näringsbehov och bästa matval, samt tips för att hålla dina tamduvor friska och glada.

Tamduva - Fågelmat

Bästa fågelmaten för duvor

Duvorna utgör fågelfamiljen Columbidae, och det finns nästan 350 olika arter av duvor i världen. Duvor har avlats fram för att leverera brev i över 5000 år, vilket gör dem till en av de första sällskapsfåglarna genom historien!

Duvor i naturen äter framförallt vegetabilier, och kan delas in en primärt fröätande grupp, och en primärt fruktätande grupp. De duvarter som oftast hålls som sällskapsfåglar är alla fröätare som letar fröer på marken. Utöver fröer äter dessa duvor även andra typer av växtlighet, inklusive blad, frukt och bär, och de tar också en del insekter. Liksom med andra fröätande fåglar är det svårt att tillfredsställa duvors nutritionella behov med hjälp av kommersiella fröblandningar, men som tur är finns det bra alternativ, så att du lätt kan komponera en bra diet till dina fåglar.

Här hittar du allt du behöver för att hålla dina duvor friska, och glada.

Fågelpellets

Fågelpellets är den bästa basen i utfodringen, och bör bör utgöra ca 50-70% av kosten, även till duvor. Du kan välja att använda antingen finkpellets, eller pellets till undulater. Det är viktigt att pelletsen inte är större än att duvorna lätt kan svälja dem hela, då duvorna inte kommer att sönderdela sin pellets på samma sätt som finkar och papegojfåglar gör. Dessa pellets är baserade på fröer, spannmål (som ju också är en slags gräsfrön) och innehåller alla nödvändiga näringsämnen för dagligt underhåll av dina duvor. Fågelpelletspellets är formulerade för att tillhandahålla alla nödvändiga näringsämnen i rätt proportioner och varje pelletsbit innehåller samma näringsämnen i samma förhållande. Fåglarna kan därmed inte bara välja ut det de tycker är godast, vilket gör pellets till det bästa alternativet för att säkerställa att dina duvor får en komplett diet. 

Prova gärna olika sorter av pellets om du har svårt att få dina duvor intresserade, och välj den sort som dina fåglar äter bäst av.

Ger du dina duvor en pelletsbaserad och varierad kost behöver du inte ge några vitamintillskott.


Grönsaker, baljväxter och frukt

Grönsaker och baljväxter bör också ges dagligen, och utgöra en väsentlig del av kosten till duvor. Du kan använda de flesta grönsaker vi människor äter, såsom broccoli, morötter, paprika och olika salladssorter, samt baljväxter såsom ärtor, bönor och linser. Frukt och bär bör endast utgöra en liten del av kosten, bland annat då de flesta frukter innehåller ganska mycket socker. Frukter som kan ges inkluderar bland annat papaya, mango och persika.
Att erbjuda en varierad blandning av frukt och grönsaker kan bidra till att hålla dina duvor intresserade av sin mat och säkerställa att de får ett brett spektrum av näringsämnen. Ge lite grönsaker varje dag, och frukt någon gång i veckan, och variera vilka vegetabilier du använder så mycket som möjligt. Det är dock viktigt att undvika vissa frukter och grönsaker som kan vara skadliga för fåglar, såsom avokado och rabarber.

Färska frukter och grönsaker bör alltid vara ekologiska och väl tvättade.


Fröblandningar

Fröblandningar är en av de mest populära typerna av duvfoder, men de är sällan ett heltäckande foder. De består vanligtvis av en blandning av olika frön som innehåller mycket energi i form av fett, men för låga nivåer av vitaminer.
I naturen äter duvor fröer från en mängd olika växter på marken, och det är otroligt svårt att återskapa den variation av fröer de äter i naturen med hjälp av färdiga fröblandningar. Liksom andra fåglar är duvor väldigt duktiga på att välja ut de bitar de tycker bäst om ur en fröblandning. Då får fåglarna inte i sig hela blandningen utan får i själva verket en mycket ensidig kost, vilket lätt leder till hälsoproblem som till exempel fetma, hud- och fjäderproblem samt i värsta fall även nedsatt leverfunktion.
Fröblandningen bör utgöra en mindre del av kosten till duvor, i kombination med pellets och vegetabilier.
Man kan med fördel även grodda fröer och mata sina duvor med groddarna.

Äggfoder och Insektsfoder

I naturen äter de flesta duvor även insekter. Äggfoder och insektsfoder är därför ett bra komplement till den dagliga kosten, särskilt under avels- och ruggningsperioden. Du kan välja mellan något av våra äggfoder, färdiga insektfoder, eller varför inte erbjuda levande larver som extra aktivering då och då.

"Grit"

Duvor skalar inte fröer innan de äter dem, såsom finkar och papegojfåglar gör. För att underlätta den mekaniska sönderdelningen av fröerna äter duvor i naturen grus och liknande hårda material, som ofta kallas för "grit" när de ligger i muskelmagen. Det är inte helt utrett huruvida detta är en nödvändighet även i fångenskap, och det beror även mycket på vad duvorna får att äta. Vill man ge sina duvor tillgång till grit är det bäst att välja ett material som duvorna kan bryta ner, såsom till exempel ostron- eller snäckskal. Detta blir även ett extra kalktillskott, vilket är extra viktigt vid ruggning och häckning.

Tips för friska och glada duvor

För att säkerställa att dina tamduvor förblir friska och glada, följ dessa tips:

  1. Friskt vatten: Byt ut vattnet dagligen och se till att det alltid är rent och färskt. Duvor behöver konstant tillgång till rent vatten för att hålla sig hydrerade.
  2. Renlighet: Håll mat- och vattenskålar rena för att förhindra spridning av bakterier och sjukdomar. Desinficera skålar regelbundet för att säkerställa en hygienisk miljö.
  3. Regelbunden motion: Ge dina duvor möjlighet att flyga och röra sig för att upprätthålla god kondition och förhindra fetma.
  4. Social interaktion: Duvor är sociala fåglar och trivs bäst med sällskap. Se till att de har andra duvor att umgås med eller ge dem regelbunden mänsklig interaktion.
  5. Miljöberikning: Erbjud leksaker och andra former av miljöberikning för att hålla dina duvor mentalt stimulerade och förhindra tristess.
  6. Säsongsanpassad kost: Anpassa kosten efter säsong för att möta dina duvors specifika behov, till exempel under häckningssäsongen eller vid kallare väder.

Genom att följa dessa tips kan du hjälpa till att säkerställa att dina tamduvor förblir friska, aktiva och glada.



Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan