Startsida - CyberZoo  Fågel  Fågelmat  Tamduva - Fågelmat

Tamduva - Fågelmat

Guide till rätt fågelmat för tamduvor

Tamduvor, även kända som brevduvor eller husduvor, är populära husdjur tack vare deras intelligens och förmåga att återvända hem. För att säkerställa att tamduvorna är friska och aktiva är det avgörande att ge dem en balanserad och näringsrik kost. Precis som andra fåglar behöver tamduvor en varierad kost som inkluderar en blandning av frön, korn, frukt, grönsaker och kompletterande foder. Denna guide ger en komplett översikt över tamduvors näringsbehov och bästa matval, samt tips för att hålla dina tamduvor friska och glada.

Tamduva - Fågelmat

Näringsbehov hos tamduvor

Proteinbehov

Protein är en väsentlig del av tamduvors kost och är avgörande för tillväxt, fjäderproduktion och reparation av kroppsvävnader. Tamduvor behöver en måttlig mängd protein i sin dagliga diet för att hålla sig friska och aktiva. Proteinkällor för tamduvor inkluderar:

 • Ärtor och bönor: Dessa baljväxter är rika på protein och kan blandas med andra frön och korn.
 • Linser: En utmärkt proteinkälla som är lätt att blanda med duvornas dagliga foder.
 • Sojabönor: Kokta sojabönor kan också användas som en proteinkälla, men de bör ges i måttliga mängder för att undvika överflödig proteinintag.

En balans mellan olika proteinkällor hjälper till att säkerställa att tamduvorna får alla de aminosyror de behöver för att upprätthålla en god hälsa.

Vitamin- och mineralbehov

Förutom protein behöver tamduvor en tillräcklig mängd vitaminer och mineraler för att stödja deras allmänna hälsa. Här är några viktiga vitaminer och mineraler som bör ingå i deras kost:

 • Vitamin A: Viktigt för syn, reproduktion och immunförsvar. Finns i mörkgröna bladgrönsaker och morötter.
 • Vitamin D: Hjälper till med kalciumupptag och är nödvändigt för starka ben. Duvor kan syntetisera vitamin D genom exponering för solljus, men det kan också kompletteras genom kosttillskott.
 • Kalcium: Viktigt för benhälsa och äggproduktion. Källor inkluderar krossade ostronskal och kalciumtillskott.
 • Järn: Behövs för blodproduktion. Finns i mörkgröna grönsaker och berikade korn.
 • Zink: Viktigt för hud och fjäderhälsa. Finns i nötter och frön.

Att säkerställa att tamduvor får en varierad kost som inkluderar dessa viktiga näringsämnen kan hjälpa till att förebygga bristsjukdomar och främja långsiktig hälsa.

Bästa fågelmaten för tamduvor

Frön och korn

Frön och korn utgör basen i tamduvors kost och ger dem den energi de behöver för dagliga aktiviteter. En blandning av olika frön och korn kan säkerställa att duvorna får en balanserad näring. Några vanliga alternativ inkluderar:

 • Majs: Rikt på kolhydrater och ger snabb energi. Kan ges i både hel och krossad form.
 • Vete: En viktig energikälla som också innehåller en måttlig mängd protein.
 • Korn: Rikt på fiber och hjälper till med matsmältningen.
 • Solrosfrön: Höga i fetter, vilket ger energi och främjar en glansig fjäderdräkt. Bör ges med måtta.
 • Rapsfrön: En bra källa till oljor och protein, vilket är viktigt för fjäderdräktens hälsa.

En balanserad blandning av dessa frön och korn bör utgöra huvuddelen av tamduvors diet. Det är också viktigt att variera blandningen för att hålla fåglarna intresserade och för att säkerställa att de får en komplett näring.

Frukt och grönsaker

Frukt och grönsaker är viktiga komplement till tamduvors diet eftersom de tillför viktiga vitaminer och mineraler. Några bra alternativ inkluderar:

 • Äpplen: Rika på vitamin C och fiber. Se till att ta bort kärnorna innan du ger dem till dina duvor.
 • Bär: Blåbär, hallon och jordgubbar är utmärkta källor till antioxidanter och vitaminer.
 • Morötter: Höga i betakaroten, vilket omvandlas till vitamin A i kroppen.
 • Bladgrönsaker: Spenat och grönkål är bra källor till kalcium och järn.

Dessa frukter och grönsaker bör ges i små mängder och som en del av en varierad kost för att säkerställa att tamduvorna får en balanserad mängd näringsämnen.

Kompletterande foder

Förutom frön och korn kan kompletterande foder vara nödvändigt för att säkerställa att tamduvor får alla nödvändiga näringsämnen. Några exempel inkluderar:

 • Grit: Hjälper till med matsmältningen genom att mala ner maten i duvornas kräva. Det finns olika typer av grit, inklusive ostronskal och granitgrit.
 • Vitamintillskott: Kan behövas för att säkerställa att duvorna får tillräckligt med vitaminer, särskilt under häckningssäsongen eller vid sjukdom.
 • Proteintillskott: Kan vara nödvändigt under fjäderdräktsbyte eller för unga duvor som växer snabbt.

Genom att inkludera dessa kompletterande foder i tamduvors diet kan du säkerställa att de får en komplett och balanserad näring.

Skapandet av en balanserad kost

Att skapa en balanserad kost för tamduvor innebär att kombinera olika typer av mat för att säkerställa att alla deras näringsbehov uppfylls. Här är några tips för att skapa en balanserad kost:

 1. Variera kosten: Använd en blandning av frön, korn, frukt, grönsaker och kompletterande foder för att säkerställa att tamduvorna får en varierad och balanserad diet.
 2. Anpassa efter säsong: Tamduvors näringsbehov kan förändras beroende på säsong, till exempel under häckningssäsongen eller vid kallare väder. Anpassa kosten efter deras specifika behov vid dessa tider.
 3. Övervaka hälsan: Håll koll på dina duvors hälsa och gör justeringar i kosten vid behov. Om du märker några tecken på näringsbrist eller hälsoproblem, rådfråga en veterinär för råd om kostjusteringar.

Genom att noggrant övervaka och justera tamduvors diet kan du säkerställa att de förblir friska och välmående.

Tips för friska och glada tamduvor

För att säkerställa att dina tamduvor förblir friska och glada, följ dessa tips:

 1. Friskt vatten: Byt ut vattnet dagligen och se till att det alltid är rent och färskt. Duvor behöver konstant tillgång till rent vatten för att hålla sig hydrerade.
 2. Renlighet: Håll mat- och vattenskålar rena för att förhindra spridning av bakterier och sjukdomar. Desinficera skålar regelbundet för att säkerställa en hygienisk miljö.
 3. Regelbunden motion: Ge dina duvor möjlighet att flyga och röra sig för att upprätthålla god kondition och förhindra fetma.
 4. Social interaktion: Duvor är sociala fåglar och trivs bäst med sällskap. Se till att de har andra duvor att umgås med eller ge dem regelbunden mänsklig interaktion.
 5. Miljöberikning: Erbjud leksaker och andra former av miljöberikning för att hålla dina duvor mentalt stimulerade och förhindra tristess.
 6. Säsongsanpassad kost: Anpassa kosten efter säsong för att möta dina duvors specifika behov, till exempel under häckningssäsongen eller vid kallare väder.

Genom att följa dessa tips kan du hjälpa till att säkerställa att dina tamduvor förblir friska, aktiva och glada.Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan