Startsida  Akvaristik  Akvarium  Barnens första akvarium

Barnens första akvarium -
En guide till Startpaket

Är det dags för ditt barns första egna akvarium? På CyberZoo förstår vi vikten av en bra start, och vi är här för att guida dig till det perfekta valet. Vi har noggrant valt ut de bästa alternativen från vårt breda sortiment av barnvänliga akvarier, alla designade för att vara enkla att använda, hållbara och säkra.

Barnens första akvarium

Ge ditt barn chansen att på nära håll utforska och lära känna det fascinerande livet i ett akvarium. Att observera akvariefiskar, deras beteenden och fortplantning kan vara en inspirerande och utbildande upplevelse för barn. Därför rekommenderar vi att börja med ett akvarium som är tillräckligt stort för att skapa en hälsosam och stabil miljö, vilket minskar risken för obalans och stress hos fiskarna.

Vi har beslutat att inte rekommendera de minsta modellerna och anser att en bra startstorlek ligger runt 54 liter. Denna volym hjälper till att undvika vanliga nybörjarfel, såsom överbelastning, som kan leda till att fiskarnas hälsa snabbt försämras.

För att hjälpa dig välja har vi bland annat Eheim MP Aquastar 54l och Aquael Leddy 54l i vårt sortiment – båda är utmärkta, prisvärda alternativ som erbjuder en god start för nybörjare. Om möjligt, överväg ett större akvarium för ännu bättre förutsättningar, men 54 liter är en idealisk storlek för att börja med.


Nödvändiga akvarietillbehör

Att välja rätt tillbehör för ditt akvarium kan vara överväldigande med tusentals alternativ tillgängliga. På CyberZoo har vi noggrant valt ut några viktiga artiklar som kommer att förbättra din akvarieupplevelse.

1. Algskrapa 10 cm bred - Svart
Detta är en svart algskrapa som används för att skrapa loss svåra algfläckar från akvarieglaset. Bredden på dess supervassa blad är 10 cm och det gör att du enkelt rengör en större yta snabbt. 
- Håll skrapan vinklad och tryck lätt mot glaset Observera: den är inte lämplig för barn att använda själva!

2. Ektozon N Salt - 125gr
Detta salt hjälper till att förebygga svamp- och parasitangrepp och främjar läkning av fiskens slemhinnor. Det är viktigt att använda Ektozon vid varje vattenbyte, speciellt när nya fiskar introduceras till akvariet, för att förebygga sjukdomar.

3. Tetra Aquasafe - 250 ml
Aquasafe är en nödvändighet för att omvandla kranvatten till säkert vatten för dina fiskar, genom att neutralisera klor och tungmetaller som kan finnas i kommunalt vatten.

4. Algae Wafers
Dessa foderkakor är ett utmärkt basfoder för algätande malar. Eftersom alger ofta inte räcker till för att ge en näringsrik kost, fyller Algae Wafers ett viktigt behov. Ett tips är att mata malar på natten efter att ljuset i akvariet har släckts.

5. Tropical - Supervit Basic - 250 ml
Ett mångsidigt flingfoder som passar de flesta typer av fiskar. En bra regel är att endast mata med så mycket foder som dina fiskar kan äta på två minuter.

Med dessa tillbehör från CyberZoo kan du säkerställa att ditt akvarium är utrustat för både daglig skötsel och långsiktig hälsa för dina fiskar.


Så här gör du!

Att sätta upp ett barnakvarium kan vara ett underbart sätt att introducera barn till naturen och lära dem ansvar. Ett akvarium erbjuder inte bara underhållning utan även en pedagogisk inblick i vattenlevande ekosystem. Här följer en guide för att skapa ett barnvänligt startpaket akvarium som är både roligt och lärorikt.

Steg 1: Välj Rätt Akvarium

 • Storlek: Börja med ett akvarium på minst 54 liter, eftersom större vattenmängder är lättare att underhålla och mer förlåtande mot nybörjarmisstag.
 • Material: Glas är hållbart och ger klar sikt, men se till att det står på ett stadigt underlag.

Steg 2: Inredning

 • Akvariesand: Använd gärna ett fint grus på 2-5 mm.
 • Växter och dekorationer: Välj levande eller konstgjorda växter och dekorationer. Färgglada dekorationer och tematiska element som slott eller skattkistor kan göra akvariet mer engagerande.

Steg 3: Välj Rätt Utrustning

 • Filter: Ett filter är nödvändigt för att hålla vattnet rent och hälsosamt. Ett filter med justerbar flödesmängd är bra eftersom det kan anpassas efter behov.
 • Belysning: LED-lampor är energieffektiva och håller längre. 
 • Värmare: En värmare behövs om du väljer tropiska fiskar. Se till att den är inställd på rätt temperatur för de fiskar du planerar att ha. I ett startpaket är detta redan anpassat.

Steg 4: Välj Rätt Fiskar

 • Tålighet: Välj nybörjarvänliga fiskar som guppy, tetror eller zebrafiskar, som är tåliga och lättare att ta hand om.
 • Beteende: Undvik aggressiva fiskar; satsa på fredliga arter som kan samexistera harmoniskt.
 • Antal: Överbefolka inte akvariet; fiskarnas antal bör baseras på akvariets storlek och filtreringskapacitet. Du kan även läsa vår artikel om hur många fiskar kan man ha i ett akvarium.

Steg 5: Skötsel och Underhåll

 • Matning: Lär barnen att mata fiskarna korrekt. Fodermängden ska vara sådan att fiskarna kan äta upp det inom två minuter. Här kan du läsa om att välja rätt fiskmat.
 • Rengöring: Inkludera barnen i regelbunden rengöring och vattenbyten, vilket är viktigt för fiskarnas hälsa. Du kan även läsa vår artikel om att underhålla och rengöra akvarium.
 • Övervakning: Håll ett öga på fiskarnas hälsa och vattenkvaliteten. Testkit för akvarievatten är användbara för att övervaka nivåerna av ammoniak, nitrit, och nitrat.

Steg 6: Lär Ut och Engagera

 • Lärande: Använd akvariet som ett verktyg för att undervisa om ekologi, biologi och ansvar.
 • Engagemang: Uppmuntra barnen att lära sig mer om varje fisks ursprung och behov, vilket kan bredda deras kunskap och intresse för naturvetenskap.

Genom att följa dessa steg kan du skapa ett säkert och stimulerande miljö i barnakvariet som gynnar både barn och fiskar. Det blir inte bara en dekorativ del av hemmet utan också en ständig källa till lärande och glädje.


↓ Följ oss på sociala medier ↓

Youtube logga Facebook logga Instagram logga TikTok logga

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan