Utfodring av hamstrar
Hamstermat - Introduktion
Korrekt kost är en förutsättning för att förhindra vanliga hälsoproblem som fetma och matsmältningsbesvär. Att förstå skillnaderna mellan olika typer av foder och hur de möter din hamsters näringsbehov hjälper dig att fatta informerade beslut för din lilla väns kosthållning.
För nyblivna hamsterägare kan det vara överväldigande att navigera bland alla olika matalternativ. Denna guide syftar till att ge dig en omfattande förståelse för vad som är bäst för din hamster.
Vad ska en hamster äta?
De olika arterna hamstrar vi håller som sällskapsdjur är alla allätande gnagare. I naturen äter de framförallt blad, gräs, fröer, och andra växtdelar, men även småkryp och andra små djur. När vi håller hamstrar som husdjur behöver vi alltså se till att de får en varierad kost, som både innehåller växtmaterial och animaliskt protein.
Alla hamstrar har kindpåsar som de kan fylla med mat, för att sedan ta med sig maten till sina hålor. På så sätt kan de enkelt ta med sig ganska stora mängder mat som de kan hamstra - alltså lagra upp för perioder när det är svårt att hitta mat. Hamstrarnas framtänder växer hela livet, för att kompensera för slitaget de utsätts för när de gnager med dem. Hamstrar behöver alltså alltid ha tillgång till material de kan gnaga på, så att de får arbeta med sina tänder.
Det bästa basfodret till en hamster är HAMSTERPELLETS. Tidigare har man använt mycket så kallade gnagarblandningar som basfoder till hamstrar, men detta leder nästan alltid till att hamstrarna väljer ut de godaste bitarna i blandningen, och bara äter dem. Det blir alltså lätt en väldigt ensidig kost, och då hamstrarna som regel först äter fettrika fröer blir de snabbt överviktiga. Om man istället använder sig av pellets som basfoder kan hamstrarna inte längre välja ut de godaste bitarna, utan varje bit de tar har samma näringsinnehåll. Därmed minskar man risken för fetma och bristsjukdomar.
Resterande del av grundkosten ska utgöras av VEGETABILIER av olika slag. Det kan till exempel vara olika typer av blad - maskrosblad och annat ogräs, olika salladssorter, spenat, mengold etc., samt små bitar av grönsaker såsom paprika, zuchini, pumpa, morot, bönor med mera. Variera kosten genom att erbjuda olika typer av blad och grönsaker.
Komplettera kosten med INSEKTER, torkade eller levande, några gånger i veckan. Du kan även erbjuda andra typer av animaliskt protein, såsom ägg, eller nötkött då och då.
GODIS och SNACKS kan vara till exempel mycket små bitar av frukt, färdiga "hamstergodis", fröer och liknande. Detta bör endast ger sporadiskt och i mycket små mängder, i förbindelse med träning och aktivering.
Hamstrar måste alltid ha tillgång till friskt och rent VATTEN.
Hur utfodrar du din hamster?
Använd en skål att servera lite av din hamsters foder i, men sprid även ut mat på olika ställen i buren, så att hamstern får lägga tid på att hitta maten. Hamstrar måste ha mat varje dag, men tänk på att det är små djur, så ge dem inte mer mat än vad de behöver. Många hamstrar tar hand om all mat de hittar, och hamstrar den på olika ställen i buren. Det är därför lätt att tro att de alltid har ätit upp all sin mat, när de i själva verket har fått mer än vad de behöver äta, och har gömt överflödet.
Ett förslag till utfodringsschema kan se ut så här:
Ge pellets varje dag, det brukar stå på påsen/paketet ungefär hur mycket din hamster behöver. Ge även blad av olika slag varje dag, och komplettera med grönsaker 3-4 dagar gånger i veckan. De dagar du inte ger grönsaker kan du istället ge lite insekter, eller annat animaliskt protein.
Ge endast snacks och godis i förbindelse med träning och aktivering, utanför buren.