Startsida - CyberZoo  Smådjur  Chinchilla  Bottenströ - Chinchilla

Bottenströ - Chinchilla

Bottenströ till chinchilla - Allt du behöver veta

Bottenströ är en viktig komponent i chinchillans boendemiljö eftersom det hjälper till att absorbera urin och kontrollerar lukten. Chinchillor har känsliga tassar och behöver en mjuk och hygienisk yta att gå på. Bottenströet bidrar också till att hålla buren ren och minskar risken för sjukdomar. Genom att välja rätt typ av bottenströ kan du skapa en trygg och bekväm miljö för din chinchilla.

Bottenströ - Chinchilla

Bottenströ chinchilla - Olika typer av bottenströ för chinchillor

Träbaserat bottenströ

Träbaserat bottenströ är en populär typ eftersom det är naturligt och absorberande. Det finns olika varianter, såsom spån och pellets. Träspån, särskilt från lövträd som asp, är mjukt och skonsamt för chinchillans tassar. Dock bör du undvika ceder- och tallspån eftersom dessa kan avge oljor som är skadliga för chinchillans andningsorgan.

Pellets gjorda av trä är ett annat alternativ. De är komprimerade och mycket absorberande, vilket gör dem effektiva för att kontrollera lukt. Pellets kan dock vara hårdare än spån och mindre bekväma för chinchillan att gå på. En fördel med träpellets är att de tenderar att hålla längre innan de behöver bytas ut.

När du väljer träbaserat bottenströ, se till att det är dammfritt och oskadat, då damm kan irritera chinchillans andningsorgan och leda till hälsoproblem. Träbaserat bottenströ är också biologiskt nedbrytbart, vilket gör det till ett miljövänligt alternativ.

Pappersbaserat bottenströ

Pappersbaserat bottenströ är ett annat populärt val för chinchillor. Det är tillverkat av återvunnen papper och är extremt mjukt och absorberande. Pappersbaserat bottenströ kommer ofta i form av pellets eller fluffigt material och är särskilt bra för chinchillor med känsliga tassar.

En stor fördel med pappersbaserat bottenströ är att det är nästan dammfritt, vilket gör det säkert för chinchillans andningsorgan. Det har också utmärkta luktkontrollerande egenskaper och kan absorbera stora mängder vätska, vilket hjälper till att hålla buren torr och ren.

Nackdelen med pappersbaserat bottenströ är att det kan vara dyrare än träbaserade alternativ. Dessutom kan det behöva bytas ut oftare beroende på chinchillans aktivitetsnivå och hur många chinchillor du har i buren. Trots detta är det ett mycket bekvämt och hygieniskt alternativ för chinchillan.

Hampa-baserat bottenströ

Hampa-baserat bottenströ är ett relativt nytt alternativ men har snabbt blivit populärt bland chinchillaägare. Det är gjort av hampafibrer, som är mycket absorberande och naturligt antibakteriella. Hampa-baserat bottenströ är mjukt och bekvämt för chinchillans tassar, vilket gör det till ett utmärkt val.

En av de största fördelarna med hampa-baserat bottenströ är dess hållbarhet. Det är ett förnybart material och biologiskt nedbrytbart, vilket gör det till ett miljövänligt val. Hampafibrer är också fria från damm och allergener, vilket är bra för både chinchillan och dess ägare.

Nackdelen med hampa-baserat bottenströ kan vara priset, då det ofta är dyrare än trä- och pappersbaserade alternativ. Men många ägare finner att dess överlägsna absorptionsförmåga och hygieniska egenskaper gör det värt kostnaden. Hampa-baserat bottenströ kan hålla längre innan det behöver bytas, vilket kan kompensera för den högre initiala kostnaden.

Bottenströ chinchilla - På rätt sätt

Steg för steg guide

 • Förbered buren: Ta bort all gammalt bottenströ och rengör buren noggrant med ett djurvänligt rengöringsmedel. Se till att buren är helt torr innan du lägger i nytt bottenströ.
 • Välj rätt mängd: Lägg ett jämnt lager av bottenströ på botten av buren. Ett lager på cirka 2-5 cm är vanligtvis tillräckligt för att absorbera urin och ge en bekväm yta för chinchillan att gå på.
 • Sprid ut bottenströet: Se till att bottenströet är jämnt fördelat över hela burens botten. Detta hjälper till att maximera absorptionen och förhindra att chinchillan skadar sina tassar på hårda ytor.
 • Byt regelbundet: Kontrollera bottenströet dagligen och ta bort smutsiga delar. Byt ut allt bottenströ minst en gång i veckan eller oftare om det behövs för att hålla buren ren och fri från lukt.
 • Komplettera med andra material: Du kan också lägga till extra mjuka material som hö eller fleece för att öka komforten i buren.

Vanliga misstag

 • För mycket eller för lite bottenströ: Att använda för lite bottenströ kan leda till dålig absorption och obehag för chinchillan. För mycket kan göra det svårt för chinchillan att röra sig bekvämt.
 • Användning av olämpliga material: Undvik material som cederträ eller tallspån, då dessa kan vara skadliga för chinchillans andningssystem.
 • Brist på regelbundet underhåll: Att inte byta bottenströ regelbundet kan leda till dålig hygien och ökad risk för sjukdomar.

Tips för ett rent och bekvämt chinchilla-boende

För att hålla din chinchillas boende rent och bekvämt, följ dessa tips:

 • Daglig rengöring: Ta bort smutsigt bottenströ och avföring varje dag för att hålla buren fräsch och ren. Detta minskar risken för dålig lukt och håller din chinchilla frisk.
 • Använd rätt typ av bottenströ: Välj ett bottenströ som är bekvämt för din chinchilla och passar din budget. Trä-, pappers- eller hampa-baserat bottenströ är alla bra alternativ beroende på dina behov.
 • Ventilation: Se till att buren är väl ventilerad för att förhindra att fukt och lukt byggs upp. Detta kan bidra till att hålla bottenströet torrt och fräscht längre.
 • Rengör buren regelbundet: Utöver den dagliga rengöringen, gör en grundlig rengöring av buren minst en gång i veckan. Ta bort allt bottenströ, rengör buren och tillbehören, och lägg sedan i nytt bottenströ.
 • Erbjud tillräckligt med utrymme: En rymlig bur gör det lättare att hålla rent och ger din chinchilla gott om plats att röra sig och utforska.
 • Använd burens layout smart: Placera mat- och vattenskålar på en plattform eller ett separat område för att undvika att de blir smutsiga av bottenströet.
 • Observera din chinchilla: Håll koll på din chinchillas beteende och hälsa. Om du märker något ovanligt, som förändrat ätbeteende eller hudirritationer, kan det vara dags att byta bottenströ eller rådfråga en veterinär.

Genom att följa dessa tips och välja rätt typ av bottenströ kan du skapa en hälsosam och bekväm miljö för din chinchilla.

Rekommenderade botten-material för Chinchillor

Dammfri Chinchillasand

Finkornig sand som är skonsam mot chinchillans tassar och päls. Hjälper till att hålla pälsen ren och fri från fett. Minskar risken för andningsproblem eftersom den är dammfri.

Aspenströ

Strö tillverkat av aspträ som är säker för chinchillor. Dammfritt och allergivänligt. Absorberar lukt och vätska väl, vilket håller buren renare.

Pappersbaserade strömaterial

Komposterbart och miljövänligt material som är mjukt och absorberande. Dammfritt, vilket minskar risken för luftvägsproblem. Mjukt och bekvämt för chinchillor att gå på.

Naturligt gräs som torkats och används som bottenmaterial. Ätbart och bidrar till en näringsrik kost för chinchillan. Bra komplement till annat bottenmaterial.

Material att undvika

Ceder- och tallspån: Dessa kan avge skadliga ångor och irritera luftvägarna.
Kattströ: Kan vara för dammigt och klumpbildande vilket inte är säkert för chinchillor.


Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan