Startsida  Smådjur  Chinchilla

Chinchilla - Högkvalitativa produkter

Vi har massor av prylar till Chinchillor

Välkommen till vår chinchillakategori, där vi har samlat allt du behöver för att ta hand om din chinchilla på bästa sätt. Vi erbjuder ett brett sortiment av produkter, inklusive högkvalitativt foder, bekväma sovhus och engagerande leksaker. Hos oss hittar du allt för att din chinchilla ska må bra och vara glad.

Chinchilla

Chinchillans ursprung och historia

Chinchillor, som tillhör släktet Chinchilla inom ordningen gnagare, kommer från Anderna i Sydamerika. De lever på höjder mellan 3000 och 5000 meter i länder som Peru, Bolivia, Chile och Argentina. Dessa djur är utrotningshotade och kategoriseras som akut hotade av IUCN. Chinchillor har fötts upp i fångenskap i Nordamerika sedan 1923, ursprungligen för pälsens skull, men idag är de även populära som sällskapsdjur.

Två arter av chinchillor

  • Stor chinchilla (Chinchilla chinchilla): Har kortare svans, kraftigare nacke och skuldror samt kortare öron.
  • Liten chinchilla (Chinchilla lanigera): Vanligast som husdjur, med längre svans och öron.

Chinchillans utseende och anatomi

Chinchillor är små, robusta djur som mäter 20-30 cm från nos till svansrot. Honor är ofta något större än hanar och väger 450-600 gram, medan hanar väger 400-600 gram. I fångenskap kan de nå vikter upp till ett kilo. De har en kroppstemperatur på 38-39 grader Celsius och en hjärtrytm på 200-350 slag per minut.

Deras päls är extremt mjuk och tät, med över 20 000 hårstrån per kvadratcentimeter, vilket ger ett effektivt skydd mot kyla.

Chinchillans naturliga habitat och föda

I det vilda lever chinchillor i klippskrevor i Anderna och äter en näringsfattig vegetarisk diet som består av örter, blommor, gräs, bark och annan bergsvegetation. De är sociala djur som lever i flockar om 15 till 100 individer och är mest aktiva under natten.

Reproduktion och livslängd

Chinchillor blir könsmogna vid 5-9 månaders ålder och kan få ungar upp till över 10 års ålder. Dräktigheten varar i 111 dagar och resulterar vanligtvis i 1-3 ungar per kull. En ung chinchilla diar sin mor i cirka 6-8 veckor. I naturen lever de oftast upp till 10 år, medan de i fångenskap kan bli över 20 år gamla.

Chinchillaavel och färger

Chinchillor avlas både som sällskapsdjur och för päls. Uppfödare strävar efter att framhäva olika pälsteckningar och färger. Den vanligaste färgen är grå, men det finns även recessiva färger som violett och safir.

Våra produkter för chinchillor

Vi erbjuder ett noggrant utvalt sortiment av produkter som är speciellt utformade för att möta chinchillans unika behov:

  • Högkvalitativt foder: Näringsrikt och balanserat för att främja hälsa och livslängd.
  • Bekväma sovhus: Skapar en trygg och bekväm viloplats.
  • Engagerande leksaker: Stimulerar din chinchillas naturliga lek- och gnagarbeteende.
  • Mjukt bottenmaterial: Säkerställer en ren och skön miljö.

 

Bottenmaterial

Ett lämpligt bottenmaterial är grundläggande för en chinchilla, då det bidrar till en torr och behaglig miljö som är essentiell för deras välbefinnande.

Burar

Enligt Jordbruksverkets lagar och regler (L80) måste buren vara åtminstone 0,5 m² bottenyta och 1,0 m hög för att hålla en chinchilla.

Foder

Näringsrikt foder är avgörande för att hålla din chinchilla frisk. Det ger alla nödvändiga näringsämnen som behövs för att upprätthålla energi och god hälsa.

Mat & Vattenbehållare

Lämpliga behållare säkerställer att din chinchilla alltid har tillgång till färsk mat och vatten, vilket är kritiskt för dess hälsa och välbefinnande.

Sovhus

Ett sovhus ger din chinchilla en säker plats att vila och dra sig tillbaka, vilket är nödvändigt för dess känsla av säkerhet och för att upprätthålla god sömnkvalitet.

Transportburar

När du behöver transportera din chinchilla är en säker och bekväm transportbur avgörande för att göra resan så stressfri som möjligt för ditt husdjur.

Vitaminer & Mineraler

Tillskott med vitaminer och mineraler kan stärka din chinchillas kost och bidra till att upprätthålla en god hälsa, särskilt om den har specifika näringsbehov.


KAMPANJ
till 2024-06-29
JR FARM - Maskrosor Torkade - 100g
1 2 ... 6 

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan