Fågelmat - Fågelbur - UV-ljus & Mer

Att äga och älska en sällskapsfågel

Att äga en fågel kan vara en givande upplevelse. Fåglar är sociala och intelligenta djur som kräver rätt miljö och vård för att trivas. En fågelägare behöver vara medveten om olika aspekter av fågelns liv för att säkerställa att fågeln får ett långt och lyckligt liv. Detta inkluderar att välja rätt bur, ge en balanserad kost, säkerställa tillräckligt med UV-ljus, samt tillhandahålla roliga och stimulerande leksaker och godis. I denna guide kommer vi att gå igenom de viktigaste punkterna som varje fågelägare bör känna till. Oavsett om du är en ny fågelägare eller har haft fåglar länge, kommer du att hitta värdefull information. Låt oss börja med att förstå vikten av en god fågelbur.

Fågel

Val av fågelbur

Storlek och utformning

Det är viktigt att välja en bur som är tillräckligt stor för att din fågel ska kunna röra sig fritt. Buren bör ha plats för sittpinnar, leksaker och mat- och vattenskålar. En bur som är för liten kan leda till stress och hälsoproblem för din fågel. Fåglar behöver utrymme för att kunna flyga korta sträckor inuti buren och för att kunna sträcka på sina vingar ordentligt. Utformningen av buren är också viktig - den bör ha en enkel åtkomst för rengöring och för att byta ut mat och vatten. Flera dörrar kan underlätta detta arbete. För att din fågel ska trivas bör du också tänka på att placera buren på en plats där fågeln kan interagera med familjemedlemmar, men undvik drag och direkt solljus.

Material och säkerhet

Säkerheten är av yttersta vikt när det gäller fågelburar. Välj en bur av giftfria material och se till att galleravståndet är anpassat till din fågels storlek för att förhindra att den fastnar eller flyr. Rostfritt stål är ett populärt val eftersom det är hållbart och lätt att rengöra. Se till att buren har stabila lås som inte kan öppnas av fågeln. Undvik burar med vassa kanter eller utskjutande delar som kan skada fågeln. Botten på buren bör vara täckt med ett material som är lätt att rengöra och som inte utgör någon risk för fågeln om den skulle råka äta av det. Säkerställ också att sittpinnarna är av rätt diameter för att undvika fotproblem.

Betydelsen av rätt fågelmat

Varför behövs en balanserad kost?

En balanserad kost är avgörande för din fågels hälsa. Fåglar behöver en variation av frön, pellets, frukt och grönsaker för att få i sig alla nödvändiga näringsämnen. Varje fågelart har sina egna specifika näringsbehov, så det är viktigt att du forskar och förstår vad just din fågel behöver. En näringsrik kost hjälper till att stärka fågelns immunförsvar, främja god fjäderdräkt och förbättra den allmänna hälsan. Frön kan vara en bra bas, men de bör kompletteras med pellets som är speciellt framtagna för att ge en balanserad näring. Frukt och grönsaker bör ges dagligen för att tillhandahålla viktiga vitaminer och mineraler. Det är också viktigt att undvika mat som är skadlig för fåglar, såsom choklad, avokado och koffein.

Saker att tänka på

När du väljer mat till din fågel, se till att den är av hög kvalitet och fri från skadliga tillsatser. Variera kosten regelbundet för att hålla din fågel intresserad och frisk. Det är också viktigt att introducera nya livsmedel gradvis och att observera hur din fågel reagerar på dem. Vissa fåglar kan vara kräsna och det kan ta tid innan de accepterar nya livsmedel. Kom ihåg att alltid ha färskt vatten tillgängligt för din fågel. Ett annat tips är att erbjuda maten på olika sätt, till exempel genom att hänga upp grönsaker i buren för att uppmuntra naturligt födosökande beteende.

UV-ljus och dess påverkan på fåglar

Naturligt UV-ljus VS. Konstgjort

UV-ljus är viktigt för fåglars D-vitaminproduktion, vilket i sin tur påverkar deras kalciumupptag. Beroende på din fågels art och miljö kan det vara nödvändigt att komplettera med konstgjort UV-ljus. I det vilda får fåglar naturligt UV-ljus från solen, vilket hjälper dem att producera D-vitamin. För fåglar som hålls inomhus kan det vara svårt att få tillräckligt med naturligt UV-ljus, särskilt under vintermånaderna. Därför kan UV-lampor vara ett bra komplement. Det finns speciella UV-lampor för fåglar som ger den rätta mängden UV-A och UV-B strålning. Dessa lampor bör placeras på ett säkert avstånd från buren för att undvika överexponering. Det är också viktigt att lamporna byts ut regelbundet eftersom deras effektivitet minskar med tiden.

Viktigt om burfåglar och UV-ljus

UV-ljus påverkar också fåglars beteende och allmänna välmående. Se till att din fågel får tillräckligt med UV-ljus för att förhindra bristsjukdomar och främja ett aktivt liv. Utan tillräckligt UV-ljus kan fåglar utveckla D-vitaminbrist, vilket kan leda till svagare ben och andra hälsoproblem. Dessutom kan UV-ljus hjälpa till att reglera fågelns dygnsrytm, vilket är viktigt för att bibehålla ett normalt beteendemönster. För fåglar som lever inomhus kan det vara särskilt viktigt att simulera en naturlig dagsljuscykel för att hålla dem friska och aktiva.

Roliga och stimulerande leksaker för fåglar

Fågelleksaker att överväga

fågelleksaker är viktiga för att hålla din fågel mentalt stimulerad. Välj leksaker som uppmuntrar till klättring, gnagning och problemlösning. Klätterleksaker som rep och stegar är bra för att hålla din fågel aktiv. Gnagleksaker, såsom träbitar och mineralblock, hjälper till att hålla fågelns näbb i form och förebygger överväxt. Problemlösningsleksaker, som pussel och matdispenser, kan hålla din fågel sysselsatt och mentalt utmanad. Variera leksakerna regelbundet för att undvika att din fågel blir uttråkad.

Vikten av mental stimulans

Mental stimulans är avgörande för fåglars välmående. Utan tillräcklig stimulans kan fåglar utveckla destruktiva beteenden. Fåglar är intelligenta och nyfikna djur som behöver utmaningar för att må bra. Leksaker som uppmuntrar till lek och problemlösning kan förhindra att fågeln blir rastlös och utvecklar beteendeproblem som fjäderplockning. Att byta ut leksaker regelbundet och introducera nya leksaker kan också bidra till att hålla din fågel engagerad och glad.

Hälsosamma snacks & fågelgodis

Att erbjuda din fågel hälsosamma snacks och godis kan vara ett bra sätt att träna och belöna den. Välj snacks som är näringsrika och anpassade för fåglars kostbehov. Fruktbitar, nötter och speciella fågelgodis kan vara bra alternativ. Var dock försiktig med mängden godis du ger, eftersom för mycket kan leda till övervikt och hälsoproblem. Använd snacks som belöning under träning för att uppmuntra gott beteende och stärka bandet mellan dig och din fågel.

Fågelmat & Fågelfoder på CyberZoo

Vi har ett omfattande sortiment av fågelmat som täcker behoven hos olika fågelarter.

 • Duvor - Vår specialanpassade fågelmat för duvor säkerställer att de får den näring de behöver för att hålla sig friska och aktiva.
 • Dvärgpapegojor - För dvärgpapegojor erbjuder vi en balanserad kost som stöder deras energiska livsstil och färgglada fjäderdräkt.
 • Finkar - Våra produkter för finkar är utformade för att tillgodose deras specifika näringsbehov och stödja deras livfulla sång.
 • Fröstång - Fröstång är en rolig och nyttig snack för fåglar, som också stimulerar deras naturliga födosöksbeteende.
 • Handmatning - För uppfödning och handmatning av unga fåglar har vi specialfoder som säkerställer god tillväxt och utveckling.
 • Hirskolv - Hirskolv är ett populärt tillskott som fåglar älskar att knapra på, samtidigt som det erbjuder viktig näring.
 • Kanarie - Vår fågelmat för kanariefåglar är rik på vitaminer och mineraler som stöder deras sångförmåga och allmänna hälsa.
 • Lori - För den nektarälskande lorin har vi specialfoder som efterliknar deras naturliga diet och säkerställer god hälsa.
 • Papegojor - Vår näringsrika fågelmat för papegojor stödjer deras behov av hög energi och starka fjädrar.
 • Parakiter - Parakiter får en balanserad kost som främjar god hälsa och livlig aktivitet.
 • Rena råvaror - För de som föredrar att blanda sin egen fågelmat erbjuder vi ett urval av rena råvaror av högsta kvalitet.
 • Undulater - Vår mat för undulater är speciellt utformad för att möta deras näringsbehov och främja ett långt, hälsosamt liv.

Vi har såklart det andra du behöver också

 • Fågeltillbehör - Våra fågeltillbehör inkluderar allt du behöver för att skapa en trygg och bekväm miljö för din fågel, från burar till mat- och vattenskålar.
 • Fågelvitaminer - För att säkerställa att dina fåglar får alla nödvändiga näringsämnen, erbjuder vi ett urval av fågelvitaminer som bidrar till deras hälsa och vitalitet.
 • Lysrör & Fågellampor- Rätt belysning är avgörande för att simulera en naturlig miljö och stödja fåglarnas hälsa. Se vårt sortiment av lysrör och fågellampor för att skapa optimal belysning i ditt fågelhem.
 • Fågelbur - Rätt bur till sällskapsfåglar. Olika modeller, både snygga och praktiska fågelburar.

KAMPANJ
till 2024-06-29
NutriBird B14 - Parakit - 800 g
1 2 ... 10 

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan