Utfodring av marsvin
Marsvinsmat - Introduktion
Korrekt kost är en förutsättning för att förhindra vanliga hälsoproblem som tandöverväxt, fetma och matsmältningsbesvär. Att förstå skillnaderna mellan olika typer av foder och hur de möter marsvinens näringsbehov hjälper dig att fatta informerade beslut för din lilla väns kosthållning.
För nyblivna marsvinsägare kan det vara överväldigande att navigera bland alla olika matalternativ. Denna guide syftar till att ge dig en omfattande förståelse för vad som är bäst för dina marsvin.
Vad ska ett marsvin äta?
Liksom kaniner är marsvin foderspecialister som är anpassade till en mycket näringsfattig och fiberrik kost. Deras tänder växer hela livet, för att kompensera för slitaget de utsätts för när marsvinen tuggar i sig fiberrikt gräs, blad och bark i naturen. Marsvinens tarmkanal är också ett avancerat och fininställt system som är helt beroende av att det kontinuerligt tillförs fibrer, för att systemet ska fungera optimalt. Blindtarmen är en mycket stor jäskammare full med små mikroorganismer som hjälper till att bryta ner fibrerna marsvinen tuggar i sig.
När vi håller marsvin som husdjur måste vi alltså se till att de får en kost som liknar deras naturliga med mycket fibrer och lågt energiinnehåll. Då behöver marsvin äta mycket för att täcka sitt energibehov, och både tänder och tarmar får arbeta som de ska.
Ett marsvins basfoder ska alltid vara HÖ. Detta är alltså det marsvinen ska äta mest av, och det går åt förvånansvärt stora mängder hö, trots att marsvin är såpass små djur. Ungefär 75-80% av ett marsvins kost ska utgöras av hö, och det ska alltid finnas färskt, och väldoftande hö tillgängligt. Ett bra marsvinshö bör vara baserat på gräs (oftast timotej). Undvik att använda Alfa-alfa hö som basfoder, på grund av det höga proteininnehållet. Det kan däremot vara ett utmärkt tillskottsfoder som ges då och då.
Resterande del av baskosten ska utgöras av C-VITAMINRIKA GRÖNSAKER. Det kan till exempel vara paprika, , olika sorters kål, mangold, spenat, maskrosblad och annat ogräs, persilja, dill, morotsblast, grenar från fruktträd med blad, med mera. Variera kosten genom att erbjuda tre olika typer av blad varje dag. Eftersom marsvin inte kan producera eget C-vitamin (läs mer om C-vitamin här) behöver du se till att de får i sig det C-vitamin de behöver genom kosten, eller genom C-vitamintillskott. Så länge du ger olika C-vitaminrika grönsaker varje dag bör du, i normalfall, ganska lätt kunna täcka ditt marsvins C-vitaminbehov enbart med grönsakerna.
PELLETS bör ses som ett tillskottsfoder och ges som ett snack för att täcka upp eventuella näringsmässiga brister i den övriga kosten, och för att tillföra lite extra energi till dräktiga honor eller i andra situationer där det behövs. I normalfall bör ett marsvin inte få mer än max 0,5 matsked pellets per dag. Välj en pellets med minst 19% fibrer och mindre än 5% fett.
GODIS och SNACKS kan vara till exempel mycket små bitar av frukt, färdiga "kaningodis" och liknande. Detta bör endast ger sporadiskt och i mycket små mängder, i förbindelse med träning och aktivering.
Marsvin måste alltid ha tillgång till friskt och rent VATTEN.
Effekter av felaktig utfodring
Utan tillräckligt med fibrer i kosten kommer marsvinen inte att behöva tugga lika mycket, vilket innebär att deras tänder riskerar att bli för långa. På samma sätt kommer tarmkanalen inte att arbeta optimalt om den inte hela tiden får fibrer att ta hand om, och mikroorganismerna i blindtarmen riskerar att bli färre om det inte finns tillräckligt med fibrer i kosten.
En kost med för mycket pellets, eller grönsaker är inte farligt i sig, men medför att marsvinen inte kommer att äta tillräckligt mycket hö, vilket i sin tur leder till att de får i sig för lite fibrer. Och för lite fibrer kommer att medföra hälsoproblem. En kost med för mycket lättillgänglig energi, alltså med för mycket pellet och/eller grönsaker, leder även snabbt till övervikt. Detta kan i sin tur leda till problem med bland annat tassar och leder.
När du köper marsvinsmat är det viktigt att välja högkvalitativa produkter från pålitliga tillverkare. Hö ska vara fritt från mögel och damm och lukta friskt. Läs ingredienslistan noggrant när du köper till exempel pellets, och undvik produkter med tillsatta sockerarter, färgämnen eller konstgjorda konserveringsmedel. Färska grönsaker bör vara ekologiska och tvättas innan utfodring.
Att förstå och uppfylla dina marsvins näringsbehov är avgörande för att hålla dem friska och glada. Undvik att ge dem för mycket pellets och grönsaker, och var noga med att introducera nya livsmedel långsamt för att förhindra matsmältningsproblem.