Startsida - CyberZoo  Smådjur  Chinchilla  Chinchillasand - Badsand

Chinchillasand - Badsand

Vad är chinchillasand?

Chinchillasand är en speciell typ av sand som används för att hålla chinchillans päls ren och i god kondition. Till skillnad från vanligt badvatten använder chinchillor sandbad för att rengöra sin täta och mjuka päls. Sanden hjälper till att ta bort oljor och smuts från pälsen, vilket är viktigt för chinchillans hälsa och välmående.

Chinchillasand - Badsand

Varför behöver chinchillor sandbad?

Chinchillor har en väldigt tät päls med över 20 000 hårstrån per kvadratcentimeter. Denna täta päls gör att vattenbad inte är lämpliga eftersom vattnet inte kan tränga igenom pälsen ordentligt och kan leda till hudproblem eller köldskador. Sandbad är en naturlig rengöringsmetod som efterliknar hur chinchillor rengör sig i det vilda.

Typer av chinchillasand

Det finns flera typer av sand som kan användas för chinchillor:

 • Chinchillasand av vulkanisk aska: Detta är den bästa typen av sand för chinchillor eftersom den är fin och mjuk, och liknar den sand de skulle använda i det vilda. Den är skonsam mot pälsen och huden.
 • Sepiolitsand: En annan typ av sand som är populär, den är också fin och mjuk men kan vara något mindre effektiv än vulkanisk aska.
 • Sandblandningar: Vissa kommersiella märken erbjuder blandningar av olika typer av sand för att ge en balanserad effekt.

Hur ofta bör chinchillor ta sandbad?

Chinchillor bör ges tillgång till ett sandbad flera gånger i veckan, men inte dagligen, eftersom överdriven användning kan torka ut deras hud. En vanlig rekommendation är att låta dem bada 2-3 gånger i veckan, varje badsession bör vara ungefär 10-15 minuter lång.

Hur använder man chinchillasand?

 1. Välj rätt behållare: Använd en behållare som är tillräckligt stor för att din chinchilla ska kunna rulla runt i, men inte så stor att den kan välta eller spilla ut mycket sand. En tung, låg skål eller en särskild sandbadkammare fungerar bra.
 2. Fyll med sand: Fyll behållaren med cirka 5-8 cm sand.
 3. Placera behållaren i buren: Sätt behållaren i chinchillans bur och låt den ha tillgång till sandbadet under den rekommenderade tiden.
 4. Övervaka och rengör: Håll ett öga på din chinchilla under sandbadet och se till att sanden förblir ren. Byt ut sanden regelbundet, vanligtvis varje vecka eller vid behov, för att undvika ansamling av avfall och smuts.

Viktiga aspekter att tänka på

 • Kvalitet på sanden: Se till att använda högkvalitativ chinchillasand som är fri från damm och föroreningar. Dammpartiklar kan orsaka andningsproblem hos chinchillor.
 • Rengöring och underhåll: Byt sand regelbundet för att hålla badet hygieniskt. Rengör behållaren noggrant varje gång du byter sand för att förhindra bakterieuppbyggnad.
 • Miljö och temperatur: Förvara sanden på en torr plats och se till att den hålls vid en jämn temperatur för att undvika fuktansamling.

Fördelar med chinchillasand

 • Hygien: Hjälper till att hålla chinchillans päls ren och fri från oljor och smuts.
 • Välmående: Sandbad är en naturlig och instinktiv aktivitet för chinchillor, vilket bidrar till deras mentala och fysiska välbefinnande.
 • Hudvård: Regelbundna sandbad hjälper till att förebygga hudproblem som kan uppstå från smuts eller överflödig olja.

Vanliga frågor om chinchillasand

Kan jag använda vanlig sand för mitt chinchillasandbad? Nej, vanlig sand från stranden eller byggvaruhus är ofta för grov och dammig. Använd alltid sand som är specifikt utformad för chinchillor.

Hur mycket sand behöver jag köpa? Det beror på hur ofta du planerar att byta sanden och hur många chinchillor du har. En påse på 5-10 kg kan räcka i flera månader för en eller två chinchillor om du byter sanden regelbundet.

Vad ska jag göra om min chinchilla inte använder sandbadet? Prova att byta sandtyp eller placera sandbadet i en lugn del av buren där chinchillan känner sig trygg. Vissa chinchillor kan behöva tid för att vänja sig vid sandbadet.

Sammanfattning

Chinchillasand är en viktig del av chinchillans vårdrutin. Den hjälper till att hålla pälsen ren och frisk, och ger din chinchilla en möjlighet att utöva sitt naturliga beteende. Genom att använda högkvalitativ sand och ge din chinchilla regelbundna sandbad kan du säkerställa att den förblir glad och hälsosam. Utforska vårt sortiment av chinchillasand och andra tillbehör för att ge din chinchilla den bästa vården möjligt.Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan