Startsida - CyberZoo  CyberZoo Blogg  Att flytta med reptiler, och tack och hej 2022!

Att flytta med reptiler, och tack och hej 2022!


Onsdag, 7 december, 2022 - Jesper Agner Arnö

Hallå!

Efter en hektisk period där bloggen tyvärr har inte har kunnat prioriteras är jag nu tillbaka med ett nytt inlägg.

Den här gången blir det inget faktainlägg utan mest en reflektion över det gångna året och framtiden.

2022 har varit ett omtumlande år för många, år fullt av mer eller mindre omskakande och oroande händelser runt om i världen. För mig personligen har det rörts till lite extra på grund av sjukdom i familjen samtidigt med husköp och flytt. 

Att flytta är ju aldrig roligt (tycker i alla fall inte jag) och ju äldre man blir desto mer omfattande känns det som att flyttarna blir. Flyttens omfattning verkar vara direkt proportionell med tiden man har bott i den bostad man flyttar ifrån, hur stor denna bostad är och hur benägen man är att samla på sig grejer som kan vara bra att ha…
Har man dessutom en massa djur tillkommer en ytterligare dimension i flytten som ska tas hänsyn till, planeras och genomföras.

Det finns (i alla fall i de flesta fall) såklart en massa positiva saker med att flytta, och för mig och min familj har vårt nya hus varit ett lyft på många punkter. Detsamma gäller, åtminstone på sikt, mina djur och mina möjligheter att få till den djurhållning jag strävar efter, och det känns jättekul! Jag har medvetet (och ibland nästan kanske lite maniskt…) jobbat aktivt med att hela tiden utveckla min djurhållning under många år. Om allt går som planerat kulminerar detta nu i att jag under nästa år kan flytta in i en stor lokal där jag kan hålla olika temperaturer i olika rum, ge alla mina djur ordentligt med plats och dessutom ha ett kontor vägg i vägg med djuren. Just problematiken med att hålla djur med lite olika temperaturkrav i samma rum är det säkert många som känner igen, och jag ser fram emot att kunna finlira mer med olika temperaturer i olika rum i framtiden.

Som allt annat under 2021 så har flytten av djuren dock inte riktigt gått som det var tänkt. Förhoppningen var att lokalen skulle ha stått färdig så att djuren kunde flytta in i den med detsamma, men nu blir det alltså först till nästa år. Detta innebär att jag har behövt tänka om och ordna något provisoriskt, men välfungerande för djuren till dess att lokalen är färdig att användas.

Men vad tycker då djuren egentligen om allt detta? 

Tja, efter att ha flyttat ett antal gånger med diverse olika reptiler är min bestämda uppfattning att de inte alls är så förtjusta i det. Varje flytt innebär stress för djuren, och man behöver tänka till lite för att göra flytten så smidig som möjligt för dem. Så länge man ser till att en flytt inte innebär längre perioder i suboptimala miljöer, såsom provisoriska terrarium med undermåliga temperaturer, för låg luftfuktighet etc. innebär en flytt dock sällan några faktiska hälsoproblem för djuren. Stress är ju faktiskt något väldigt naturligt, och en frisk reptil är väl rustad för att hantera stress-episoder.
Den besvärliga aspekten med att flytta reptiler är naturligtvis primärt flytten av deras terrarium. Som tur är, är detta även ett ypperligt tillfälle att uppgradera djurens terrarium och miljöer, och det är ju i alla fall alltid roligt! 

Trots pågående förberedelser av djurflytt, och det extra arbete det innebär att nu behöva göra i ordning terrarium som jag vet att jag kommer att behöva flytta igen ser jag fram emot att återigen få möjlighet att se en progression i djurhållningen på hemmaplan. Det kan alltid bli lite bättre!

Jag återkommer med fler uppdateringar av bygget under 2023.


↓ Följ oss på sociala medier ↓

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan