Startsida  Guider, videor och tips  Guider och tips akvarium  Bygg en akvariebänk för 720 akvarium - DIY

DIY: Bygg en akvariebänk för akvarium på 720 liter

Att bygga sin egen akvariebänk är ett enkelt och roligt DIY-projekt för dig som vill ha en funktionell och billig lösning för stora akvarium. Träramen i sig kanske inte är snygg, men vill man så går det täcka den med plywood eller annat skivmaterial från bygghandeln som sedan tapetseras eller målas. Vill man vara lite extra avancerad så sätter man in gångjärn och luckor så ryms filter och andra akvarietillbehör enkelt under bänken. För att bygga akvariebänken behövs följande verktyg:

  • Såg
  • Vinkelhake
  • Skruvmejsel
  • Tumstock
  • Penna

Dessutom behöver du minst 152 st försänkt träskruv 6,0x80 mm. Det underlättar otroligt mycket om du har tillgång till en kap- och gersåg samt skruvdragare.

Det kommer att bli en del spillvirke så ta med det i beräkningen när du köper virke. Vissa byggvaruhus erbjuder att kapa upp virket åt dig mot ersättning. Till hela projektet går det åt minst 25,18 löpmeter 45x95 mm regel fördelat på följande längder:

  • 4 st 2000 mm
  • 6 st 740 mm
  • 14 st 510 mm
  • 10 st 560 mm

Den färdiga akvarieställningen är 2 meter lång, 60 cm bred och har en höjd på 75 cm. Det kanske är uppenbart, men bygg gärna ställningen på den plats där den ska stå så att du inte behöver manövrera den färdiga ställningen uppför trappor eller trånga dörrar. Reglar med måtten 45x95 mm, är inte det våldsamt överdimensionerat? Jo kanske, men du vet att det håller och en klenare regel är inte så mycket billigare. Ställningen är utformad så att den ska vara snabb, enkel och hållbar att bygga.

Börja med att bygga de två ramarna som ska vara i botten och längst uppe på akvariebänken. Varje ram består av två reglar som är 2000 mm långa och två reglar som är 510 mm långa. Skruva ihop reglarna med två skruvar i varje hörn. Kontrollera att ramarna är raka genom att mäta diagonalerna.

Sedan skruvar du fast 6 st reglar som är 74 cm långa i varje hörn samt två på mitten. Observera att det är meningen att det ska finnas en cm till godo till toppen på ramen så att reglarna inte sticker upp ovanför kanten. Fäst reglarna med två skruvar i varje ände.

Fortsätt sedan med att fästa alla tvärgående reglar med två skruvar i varje ände. De är 10 st till antalet och är 510 mm långa. Kontrollera återigen att ställningen är rak genom att mäta diagonalerna.

Därefter skruvar du fast de reglar som fungerar som stöd för de vertikala reglarna i hörnen och på mitten. De är 10 st till antalet och 560 mm långa. Fäst även dem med minst två skruvar i varje ände.

Nu är bänken klar. Innan du ställer dit akvariet kontrollerar du att bänken står i våg och att det inte finns några utstickande skruvar eller ojämnheter som kan göra så att akvariet spricker.

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan