Startsida - CyberZoo  CyberZoo Blogg  Gå med i en förening vettja!

Gå med i en förening vettja!


Tisdag 9 augusti, 2022 - Jesper Agner Arnö

Hej igen!

När jag började med reptiler under 90-talet var internet inget som fanns i varje hem. Tillgången till information såg alltså helt annorlunda ut jämfört med idag, och man fick använda sig av de böcker som gick att få tag på samt träffa andra terrarieentusiaster och dela med sig av erfarenheter.

På den tiden var de herpetologiska föreningarna en upplagd mötesplats, och det arrangerades medlemsmöten, exkursioner, utställningar och andra aktiviteter där man kunde umgås, prata och titta på djur. Föreningarna utgjorde också en stark röst för hobbyn, och många av dem hade regelbunden kontakt med myndigheter i olika frågor.

I takt med att internetforum och hemsidor har tagit över som plattformar för informationspridning har antalet föreningsmedlemmar dalat stadigt. Det är svårare att få folk att engagera sig, och svårt att hitta sätt att locka folk att bli medlemmar i föreningarna.

Idag vill jag slå ett slag för våra svenska herpetologiska föreningar! Är du intresserad av reptiler och amfibier, leta upp din närmaste förening och gå med vettja! Det kostar inte så mycket (i skrivande stund är medlemsavgiften 280 kr/år), och om inte annat får du den svenska tidskriften Snoken i brevlådan. Ju fler som engagerar sig i föreningarna desto lättare blir det för föreningarna att anordna aktiviteter såsom exkursioner, föredragskvällar, mässor etc. 

 

Sveriges herpetologisk riksförening (SHR) får även vara med att titta-, och kommentera på förslag till nya lagar och liknande som rör hållande av reptiler i fångenskap. Det dyker, i stort sett årligen, upp förslag på begräsningar eller rena förbud mot olika former av djurhållning, och där kan SHR spela en viktig roll när föreningen kommer med sin input till lagförslagen.

Slutligen finns det ju inte mycket som kan slå faktiska fysiska möten nördar emellan! Man kan diskutera favoritdjuren, besöka varandra för att utbyta kunskap och få inspiration, och hitta uppfödare av just den där arten man har letat efter.

Så nästa gång du sitter och slösurfar (för vem gör inte det?), gå in på www.shr-herp.se och ta reda på vilken förening som finns i din närhet och gå med direkt.

Vem vet, kanske ligger det en vilande föreningsfanatiker i dig!


↓ Följ oss på sociala medier ↓

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan